Благодаря. Договора е с 4/6 и той получава парите всичките. Договора е от 01.04.2013 еи сега се чудя дали да подават отделно всички или общо само единия от собствениците - става въпрос за 100 лева наем на месец  - данък 9.00 лева
Добро утро на всички. Искам да попитам физическо лице е дало под наем на физическо лице апартамент, наследствен 4/6 1/6 1/6. И тримата ли наследника трябва да подават декларация, възможно ли е само единия да приема сумата от наема и той да подава декларация и да декларира?
Добър ден. Мисля, че от 45 прочели, поне един би изразил мнение, каквото и да мисли. Нали затова сме тук. Да си помагаме, да си сравняваме часовника. Все пак успех на всички. 
Здравейте. Имам ЕТ работило м. І, ІІ и ІІІ . След това същият собственик е ЕООД и има ДУК. Попълвам прил.  1 за договора, прил. 2 за дейността от ЕТ и после в  справката на НОИ - таблица 1 и в в колона 5.5 отразявам договора за управление. В самата декларация само попопълвам от прил. 1 и съответно данъка удържан авансово, а в прил 2 останалия данък като ЕТ. Дали съм на прав път? Благодаря предварително.
Дали не прегистрираните дружества следва да подават декларация и да публикуват отчети, след като ще ги заличат чак след 2015 мисля?
Добър ден и честит празник на всички дами. При мен има един куриоз - ЗП -физ. лице на 12 декември получава удостоверение, че няма задължения към НАП. На 14.01.2013 превеждаме осигуровката за м. декември и преди два дни ми донесе ПИК да проверим какво става. В справка -задължения - дава грешка - няма достъп до услугата.  В осигурителен доход влизаме и виждаме всичко.  В осигурителен доход са включени и получените суми за болнични. В плащанията също влизаме и за наше учудване платените осигуровки за м. декември са покрили задължение 39.00 лева по декл. 6 от 2010 година, 0.14 лв. лихви някакви по ДОО и ред други малки суми. Шокиращо е и това, че за м. декември лицето има и болнични и вноската за ДЗПО е 9.82 лв. и платежното за толкова, в системата има 9.81 лв. и пише че се дължи 0.01 лв.  Как да го оправяме това просто не ми е ясно. Това е само на 1 човек а останалите?   
Здравейте, лице работещо на трудов договор, на пълно работно време се регистрира като ЗП физическо лице. На каква сума следва да се осигурява - 240.00 или 420.00 лева. Според мен на 420.00 но не съм напълно сигурна. Затова моля за коментар.
И лице, също по трудов договор, но на 4 часа, регистрирано като ЗП, кандидатствало по мярка "млад фермер, удобрено и получило първото плащане през 2012 година - на колко следва да му бъдат осигуровките като ЗП?
Много благодаря за бързата реакция. 
Добро утро и успешна седмица. Не съм сигурна дали съм на точното място и тема, но ще Ви попитам: Лице -ЕТ с над 50% инвалидност получава пенсия с разпореждане, че става постоянна. Има ТЕЛК решение със срок до 28.02.2011 година. За 2011 намаляваме облагаемата печалба на база ТЕЛК-а но за 2012 това Телк решение не върши работа според мен. Споря с него, че трябва да си е подновил Телк решението, а той ми сочи разпореждането за пенсия. Аз ли съм права или той?  Благодаря предварително.
Благодаря, а защо започнаха дори колеги да спрягат някакви декларации за отказ от получаване на пенсия от работещите  СОЛ. Не намирам такава промяна, а и клиентите също питат. Не мога да разбера на какво се основава това.
Добър ден на всички. Искам да попитам - има ли промяна и къде точно в КСО, че работещи пенсионери - ЕТ, собственици в дружества, своб. професии /самоосигуряващи се/ са длъжни да внасят и осигуровки за пенсия?
Такава промяна аз лично не съм срещнала нито по указания нито в промените на КСО. Проспала ли съм го? Благодаря предварително.
Добро утро, искат и копия на платежни и копия на ведомост за заплати към обясненията.
А някъде има ли вече минималте прагове? Весело посрещане на 2013 и от мен.
Весело посрещане на празниците на всички. Пожелавам Ви много здраве и много успехи. Това за превода на осигуровките в една сметка е ясно и кодовете също. Но каква е тази декларация която ще се подава, има ли някаква информация? Ако има публикувайте я тук и да бъде коментирана. За СОЛ родени след 01.01.1960 - стават две платежни: ДОО +ЗО в сметката на данъците с код 11 11 11, ДЗПО в същата сметка с код 58 11 11, а за родените преди 1960 едно платежно. И после  - декларация.............. .?
Браво. Бъдете все така отзивчиви и полезни.
Честит празник на именниците първо. Да са много здрави и с много успехи. Дано сега вече направят и подаването на болничните с електронен подпис.
Добър ден, и аз да се включа с това което ми идва на ума. Ако това лице се осигурява  като самоосигуряващо се на ниския процент, ще трябва по време на болнични да плаща осигуровки за пълен работен месец, От ЕООД няма право да се възползва от това си право. Моето мнение - от 01.01.2013 до 31.01.2013  да промени статуса си и да започне осигуряване за ОМЗ. Разликата е минимална, но дава права. Когато е в болнични си взима два броя и представя и като самоосигуряващо лице и там където работи на трудов договор. Дано съм била полезна. Нека има още мнения 
Добро утро, макар и по форумите поне можем да си кажем нещата така както стоят в действителност. На село е така. Но това са млади хора, на възраст с мойте дъщери, работят на полето, блъскат се, разбрали, че дават парички и вкупом един от друг кандидатстват, получават пари, но не желаят обратно да дадат. И когато аз обяснявам, давам насоки да прочетат, да са наясно с нещата как стоят, техният отговор е- На мен в разплащателна нищо друго не ми искаха. Ето в това е проблема. Там има държавни  служители, за които е по важно да удобрят проектите, да дадат пари, за да могат да приберат и процента си. А после, в един слънчев ден, че това лице, може да бъде принудено да върне парите, защото ги е получило неправомерно, няма никаква отговорност. Те вече ще са похарчени и...... топката къде е? В кое поле? В нашето на счетоводителите, защото не сме си свършили работата. За мен е важно, когато казвам нещо 10% да запомнят. И когато имат казус, да се обадят, да питат отново, за това което сме говорили и тогава да предприемат действия. Чувствам се крайно неприятно, когато дойдат при мен, донесат някакви документи, съставени им от колега/ защото тези платежни, за които писах по-горе, бяха дори от счетоводна кантора/ и аз трябва да върша мръсна работа, да оправям бакии, които не им се харесват. Но това не е само и единствено при мен. При всички колеги е така. Не знам кога ще дойде време да станем отговорни първо пред самите себе си, всеки от нас малко да се промени и може би тогава ще тръгнем напред.   
Бях за заверка на книжка, трябва да правя корекция за 2008. Отговора беше това. В понеделник ще отида до НАП и пак ще дам информация дали се случват нещата без предписание. Ще споделя. Сега лек и успешен ден.
Да споделя и тук, нещо което ми беше казано от ревизор в НОИ. Имали указание да се правят корекции за минал период без предписание.Даже попитах къде мога да го прочета това, за да съм сигурна. Отговора беше - няма да го прочетеш и на нас ни разпоредиха устно.
Това много ме зарадва