Здравейте,  имаме фактура за  слънчоглед, покупка за 500 лева от рег по ДДС, не е начислено ДДС на покупката.
фирмата  е рег по ДДС. Включваме тази фактура в дневник покупки по съответния ред и правим протокол, начисляваме 100 лева ДДС, включваме го в дневник продажби и внасяме това ДДС. На доставчика предоставяме ли протокола? Протокола и в двата дневника ли го включваме? Ако го включим и в двата дневника то ще се анулира, и така нито продавача, пък и ние като купувач няма да платим. Това  нещо не успях да го схвана.
Здравейте, и аз като патарок след всичко прочетено пак да питам - За м. декември е ясно. Подадх само осигуровките с код 5 и сега с още една д6 с код 8 и период 012014 и дата 31,01,2014 само данъка за 12 2013.До 25,02,2014 год. И сега въпроса - Не може ли за м. януари с код 5 , дата на плащане  31,01,2014 да си подадем и д1 и д 6 всичко и данъка , в една колона. Осигуровките ще се платят до 25,02,2014 заедно с данъка. Грешка ли ще бъде? Предварително благодаря. 
Добър ден. Прочетох и указанието няколко пъти и тук за формилата се дискусия и стигнах до извода, че
1 Тотално ще объркаме нещата, ако разделим платежното за данъка от осигуровките. Сега програмата ни извежда осигуровките и данъка, собствениците си знаят сумата, плащаме ги заедно с едно платежно, след това си ги разделяме по сметки и със справката за месеца се засича осчетоводяването. Не разбрах обаче, защо се закрепихме за дата 31.01.2014, 28.02.2014 - последната дата на месеца.
Отново: за декември 2013 - до 25.01.14 - с код 5 - обр. 6 само осигуровки и дата на плащане на заплати 10.01.14. След 01.02.14 до 25.01.14 - още една декл. 6 за м. 01.14 с код 8 и пак дата 10.01.14 само данъка за 12.13 - тогава е удържан този данък и платен в м. януари.  Това е дата на изплащане на заплата за м. декември, тя се приема и за удържане на данъка. Кажете и Вие как мислите. Какво е основанието за последен ден от месеца?
Добро утро. До тук от прочетеното и споделеното какво аз разбрах във връзка със заплатите за м. декември 2013 година
1. начислени на 30.12.2013 година.
2. осигуровките внесени - включително и данъка - 03.01.2014 година.
3. Изплащане на заплатите за 12.2013 година- днес 08.01.2014 година.
4. Декларация обр. 1 - ще си я направя от програмата /трз на микроинвест/ и ще я подам днес с ел. подпис.
5. декл. обр. 6 също днес с код 05 и м. 12 2013, обаче ще я направя от програмата на НАП - само със осигуровки, без данъка.
6. И от тук възниква  въпроса - Как ще се получи равнение, като вече и данъка е внесен, а няма да го има като задължение, защото него ще го подаваме отделно през февруари с осигуровки м. януари 2014?
Вместо улеснение изглежда, че ще подаваме двойни д- 6 през тази година. Права ли съм или не съм? Смятам са не подавам нищо докато не ми се изяснят нещата.
7. До сега в програмата са ми и СОЛ и Д-1 излиза автоматично и за тях. Сега да ги изключваме ли, да си останат ли, чуденка и питанка вече трети ден. Мисля, че не се чудя само аз, или нещо не схващам?  Приятен ден и споделете от опит как го правите Вие.
Честит Ивановден на всички именници. Тези ЗП-ФЛ- регистрирани по ДДС, сега като не подадат тази декларация, ще си облагат доходите с НПР. Накратко това обяснявам на тези, които ме питат, защото  питат. Има и такива които не питат, отиват на място, подават от страх да не пропуснат някой срок и после съжаляват. При предишното подаване за избор точно това се случи на трима ЗП-ФЛ без регистрация по ДДС. Отишли на място, подали за избор и после ама защо?.........
Та успех на всички.
Добро утро и честит имен ден на всички именници. До 31.12.13 г. ФЛ-ЗП и регистрино по ДДС нямаще избор, облага се по общия ред. Сега ако не подаде декларация, да приемем ли, че ще има право на облагане с НПР - 60% или 40%?
От прочетеното до тук, смятам, че има право, но ако не подаде тази декларация.
Честита Новата 2014 година. Във фирма ЕООД която е била с код на дейност 4631 - търговия на едро с плодове и зеленчуци /ядки в суров вид/ през 2013 година отвориха павилион и продават на дребно - пакетирани стоки и ядки. Оборота на дребно превишава оборота на едро в пъти. Как да променя кода от търговвия на едро, в търговия на дребно? Необходимо ли е да регистрирам допълнителните споразумения в НАП с новия код на дейност? Благодаря предварително.
Здравейте на всички. Според мен субсидията дадена за единица обработваема площ би следвало да влезе в разходите по култури със знак минус, за да намали себестойността на произведената продукция. Разпределя се по декарите на културите. Пиша това защото видях че е ЕООД - там няма нормативно признати разходи. Счетоводството е двустранно. Самата субсидия не е облагаем приход. Но общоприето е че субсидията влиза на приход и това дали в разходите със минус, или в приходите - тя все пак намалява себестойността. Така мисля аз а всички Вие?
Здравейте. В павилион за пакетирани стоки се работи и в събота и неделя, по график, като този който е на работа в събота почива в неделя и понеделник, този които почива в събота , почива в петък и събота. Необходимо ли е въвеждане на сумирано отчитане за да не се налага изплащане на извънреден труд? Просто графика е направен така, че да се осигури междудневната и междуседмична почивка на всеки от работниците. 
Благодаря Ирена, става въпрос за това, че е започнало прихващане на тези лихви, сега няма възможност тези суми, които са прихванати да си се отнесат за ЗОВ за 2013 година, защото няма заявление, и евентуално през 2014 да се подаде искане за отписване по давност. Има ли въцможност сега да си подаде заявление, да си плати отново вноските за здравно от началото на годината с лихви разбира се и след нова година да си подаде заявление да отпише остатъка от тези огромни лихви. Мисля, че някъде четох, че щом е започнато плащане, не може да се подава за отписване. Така ли е или аз се заблуждавам?
Приятна вечер.
Добро утро. Благодаря Ви. Може би не съм се изразила правилно . Ще повторя. Лицето било декларирало пред НОИ, че не извършва дейност и това е мотива им. Независимо, че сме подали за промяна на обстоятелствата. Но за да се разправяме с тях ще ни излезе повече разходи, отколкото да корегираме. Така, че на глава не се излиза с тях   -те така са преценили. Получавала съм многократно такъв отговор. Лек и приятен ден.
Добър ден. Имам въпрос. Лице ЕТ има направен ревизионен акт от НОИ за дължими вноски и лихви от 2006 година. След връчване на акта са платени главниците, а за лихвите има срок до 31.12.2008 година, и не са платени. Лицето е прекъснало дейност и е безработно и се осигурявало от м. юли 2011 като такова - само здравно. През тази година преди няколко дни е отишло на зъболекар и там установява, че е с прекъснати права. Посъветвах го да отиде на място в НАП. Там са дали справка и сумите, които е плащало през 2013 са отишли да погасяват лихвите по акта. Какво следва да направи сега? Според мен, като  е пропуснал преди всяко плащане да си подава заявление какво ще плаща, започнало е плащане по стари задължения, за които срока ще е 01.01.2014 да отпаднат по давност. Сега  няма да може  да подаде заявление да ги  отпише, а не са малко  3000 лева. Права ли съм? Дайте идея моля.
Добро утро. От практика 3а 2012 година. Регистрирано ЗП  в болнични до 410 кал. дни до 11.09.2012 след това в майчинство, получава на 24 декември 2012 субсидия по мярка 141. Отразихме я в прил. 3 , приспаднахме 60% и обложихме. В срок променихме декларацията в НОИ за промяна на обстоятелствата, и започна да се осигурява и да получава 50% от майчинството.  Сега извикаха лицето за  корекция на декларацията и мотива е, че няма посочен доход. Обясняваме, че е в болнични и майчинство и пак искат да се прехвърли субсидията в прил 6 защото било декларирано, че не извършва дейност. Та по добре си декларирайте и доход, дали от мляко, дали от продадени живи агнета, все едно. Да има доход. Вие все пак не гледате овцете дамо за лични нужди. Просто споделям и пак ще пиша. Но дори и да е регистриран ЗП без доход, само субсидия не признават разходи. Благодаря за вниманието.   
Благодаря за бързия отговор. Сега, купува си един кочан фактура, номерира, прошнурова, и издава фактура на общината за извършената услуга. Касова бележка - ръчна също от кочан ли? Или те ще му дадат сумата с Разходен касов ордер, нещо не ми се връзва... дайте още малко инфо.... моля Ви.
Здравейте, земеделски производител ФЛ, е извършвало услуга на общината. Сега за да му изплатят искат да им издаде документ - фактура за извършената услуга. Защото те вече на СОЛ не издавали служебна бележка и трябвало да има документ съдържащ реквизитите по Закона за счетоводството? Надявам се да получа отговор как се процедира сега?  Благодаря предварително.
Да, съгласна съм, въпрос на избор е. Но при сегашната единна сметка, така ги дели и закръгля числата, че не ми се продължава. Чиста работа си е да си пишем ние кое за какво е и да убедим собствениците да се организират и първо да си плащат задълженията, тогава да мислят за това къде ще прекарат уйкенда ........ защото поголовно започнаха да намират парички за Гърция , за морето   а задължения дал господ.
Така трудно се работи...... Лека вечер.
Щом имате акта, пуснете си осчетоводяване на акта и после си пуснете платежните по акта, а единнната сметка ще се закрие след плащането. Ние няма как да осчетоводяваме това което е при тях. На документите какво си пишем, то си е за нас, да си следим салдата по разчетите. Поне аз така мисля.  Успех.
Здравейте, необходимо ли е да бъдат прехвърлени партидите за ток, вода, местни данъци - смет, например на името на наемателя, за да се признаят за разход? Според мен достатъчно е в договора да е записано. Единствено не би трябвало да признаваме данъчен кредит по тези фактури, щом не са на юридическото лице. Те са обоснован разход и то не малък. Нямам такъв случай, но ми е интересно да разбера дали разсъждавам правилно и ако ми се случи да имам да знам. Приятен ден на всички
Здравейте, дори и сега да има възможност да се осигури на максимален доход - не го правете. Наблюдават фирмите в които има назначени  такива майки.  Другите работници във фирмата ако са на мин. праг, или на не пълно работно време им се сервира проверка след проверка. Това от практиката. Лек ден. Няма да получи кои знае колко в повече майчинство с 4-5 месеца осигуровки и другото на мин раб. заплата, само беля ще си докарате. 
Здравейте? Как ще има право като не се осигурява за този риск. Дори дължи осигуровки за пенсия по време на болничните.