Срещнах този коментар преди време в групата във фейса, но дали го приеха??????? Не съм съвсем сигурна.
Честита Нова Година! Извинявам се предварително но четох, четох промените и не открих дали промениха, че лице което е освободено по чл. 325 ал1 т.1 и след това бъде назначено в друга фирма, както беше до сега за 10-15 раб. дни на срочен договор и придобиваше право на пълна борса, сега трябва да е работило най- малко два месеца? Моля да ме насочите къде е промяната. Благодаря!
Здравейте. Имам един конкретен въпрос. На фирма ЕООД регистрирана по ДДС предлагат да закупи слънчоглед - суров от физ. лице Зем. производител не регистриран по ДДС. Слънчогледа не е за семена, а след почистване и пакетиране ще бъде продаден на рег. по ДДС фирма за преработка - печене, мелене и т. н.... Следва ли при покупката да състави протокол и да начисли ДДС, а при продажбата да отбележи основание за не начисляване на ДДС?  Ако отговора е ДА , как ще бъде отразена покупката и начисляването?? Предварително благодаря на отзовалите се за коментар.             
Субсидията дали е облагаем оборот????
Ако не сте приключили този месец издайте протокола със дата на фактурата и го включете в този месец и покупка и продажба. Така имаме само едно нарушение- период на включване в продажби.
Платежните за работниците - задължено лице ЕТ и БУЛСТАТА на фирмата, на СОЛ - задължено лице - трите имена и ЕГН, на наредител -  фирмата и през банковата сметка на фирмата, ако има такава. Ако няма банкова сметка таксите са големи, когато внася юридическото лице. Трябва да ги внася в брой управителя, като вносител. Декларация 1 за СОЛ през БУЛСТАТА, както на работниците. Може да се подават Д1 и Д6 с ПИК на ЕГН, но през юридическото лице. Успешна работа.
Поискайте и приложете копие на регистрационна карта на ЗП
Здравейте, само да подсетя Пасат - ако имате отказ в него си пише защо спират плащането на болничния лист. Нека да не бързаме с перушините..... Все пак и там работят хора.
Ако има подадена декларация през 2012 или там до когато беше срока да се облага по чл. 29 този избор е за 5 години , така че 2014 пак в прил. 2
Здравейте. Аз ли нещо не разбирам, но какво значи "НАП не превеждат"? При заверка на книжка в НОИ ми проверяват: Годишните декларации - излиза при тях на екран средната справка, персонален регистър - това което е подадено с обр. 1 , декларация 6 - да се види дали е включено довнасянето, и после дали всички платежни - авансовите и довнасянето са налични в системата. Всичко се оказва налично и например за м. септемри 2007 година вноската за ДОО на работниците отишла в сметката на Сол  - параграфа е сгрешен от операторката в банката, тук всичко е наред. Подаваме заявление в НАП да го прехвърлят и като се види на екран в НОИ заверяват без проблем. ТА - не ми стана ясно как НАП да не превеждат на НОИ???????????? Има си сметки и параграфи и парите са си при тях......
А за това да отпаднат осиг. книжки съм и за и против. За - защото се  заверяват след дълго чакане и разходка от НОИ в НАП и обратно многократно, против - защото все пак е документ на хартия и всеки може да си го съхрани и представи когато е необходим... но има по учени от мен .... ще спазваме това което кажат.. Успех
Искам да Ви се извиня - пълномощното следва да е нотариално заверено.  За процентите не знам. На място ще Ви кажат или потърсете консултация с НОИ.
Здравейте. Първо мойте съболезнования за загубата на баща ви. Нека да почива в мир. Неполучената пенсия ще получите с пълномощно от майка Ви, удостоверение за наследници, копие от смъртен акт. Вие също сте наследник. Майка Ви, да Ви направи пълномощно - не нотариално заверено, че е съгласна Вие да получите не получената пенсия. Там на място ще попълните и едно заявление също с  копие от смъртия акт и удостоверението за наследници. Това всичко в НОИ. Вие трябва да декларирате и сметка по която да Ви преведат сумата. Дано да успях да Ви помогна.
Здравейте. Имах подобен случай. Ревизора след като е видял, че Ви липсва вноска за ДОО да беше ви казал за кой месец / а сега вече като не пишем месец казват колко не се равнява ДОО/. С копие от платежното подавате в НАП да го търсят, или го представяте пред НОИ и те служебно си го търсят. За заверка ние притежаваме оригинал, а те нямат такъв. Допускани са грешки както от наша страна, така и от страна на банковите служителки при въвеждане на данните от платежното, друг път пък има грешки при въведените ръчно Д1 . Грешки има от всички  по веригата. Неприятно е но..... такава ни е системата. Лек и успешен ден
Здравейте отново. С най- голямо уважение към Вас - Алфа, но това не е вярно и искам основание за Вашето категорично твърдение, че при работа на два часа по основен трудов договор ще бъде зачетен един ден трудов стаж за един ден осигурителен стаж при пенсиониране. Моля и за други мнения по въпроса. Благодаря. 
Здравейте. Нещо не разбрах. Как трудов и осигурителен стаж ще бъдат равни при два часа трудов договор........ Това не е вярно.
Здравейте. На мамата ЗП - след изтичане на 410 календарни дни си подавате декларация да получавате 1/2 от майчинството- обещетението за отглеждане на детето до две години. До тогава нямате плоблем - дните се водят като болнични. Но след 410 календарни дни или прехвърляте отглеждането на детето на осигурен член от семейството или получавате 1/2 майчинство. Щом отглеждате животни не рискувайте после да връщате пари.
Добро утро. Благодаря за включването. Точно по тази разработка съм работила до тук. Сега обаче, този слънчоглед го почистваме, калиброваме, пакетираме и ще го продаваме на регистрирани по ДДС лица на едро. Те вече, ще го печкат, мелят и прочие. Ние не сме производителите. Затова са моите съмнения и не мога да си открия основание да не начисляваме ДДС при продажбата на тази за нас стока - слънчоглед. Писах и на имейла на г-н Поптолев. Получих отговор да задам въпроса си на страницата в интернет. За сега не съм го направила. По късно ще питам и там. Ще пиша и тук. Лек и успешен ден на всички.
Все още се съмнявам, защото ние не сме производители. До тук в публикации и дискусии съм срещала само от производител към търговец. Ще се радвам и друго мнение да прочета.
Здравейте. Имам закупен слънчоглед на 29,09,2014 година. Написано е основание за не начисляване на ДДС. Стоката е налична в склада, защото ще се почиства без да търпи последваща обработка. След това ще се продава на едро на рег. лица за преработка. Сега съм отразила фактурата в дневник покупки, протокола също в дневник покупки и в дневник продажби. Ползвам право на приспадане на ДДС още в този период. Въпроса ми е от тук нататък фирмата като продава дали  ще  начислява ДДС на клиентите и съответно ще го внася, или ще трябва  да не начислява ДДС и да се пише в документите основание за неначисляване? Благодаря.
Към Лена 12  - На тези средства, които собственика внася Вие начислявате ли лихва? Оформяте ли ги като временно предоставени средства с решение на собственика? Ако не - направете си протокол за всяка сума внесена на касата. Сега при регистрация по избор по ДДС - дружество регнато с 10,00 лв. капитал имаше разходи за 300 лева - печати, и други разходи и се наложи баланс към 31,07,14година. Трябваше за захраним касата и бяхме го направили. Преди да ни връчат удостоверението,че го регват по ДДС поискаха протокола. Предупреждавам: За суми над 5000 еднократно захранване на сметката има нещо особено, но точно какво не разбрах, а сега нямам време да чета и да търся отговора, защото коментара беше, че имам захранване само с 1000 лева.........Това там на място, разменени реплики между колеги....
Ако Вие знаете нещо, споделете. Благодаря.