Да, благодаря много. Ами доходът й за своб.професия си е висок, та да не трябва после да доплаща и затова за този месец.
ФЛ, регистрирано като свободна професия ,подала ОКД5 на високия процент. В същото време работи по ТД на 4 часа и там е осигурена на максим.осиг.доход. Всеки месец се пова Д1 за работата като св. професия, но не се плащат осигуровки, поради това ,че по трудов договор е осигурена на максимален осиг.доход. От 15.07.2023г. изилиза в 45 дневен болничен . Взети са два болнични и за двете работи. Правя справка с ПИК и виждам,че тъй като има 10 работни дни през м.07, осигурителния доход по ТД е по малък от 3400лв.- 1800 лв. И за работата като св.професия има 10 работни дни. В този случай би трябвало за св.професия да доплати осигуровки до 3400лв. Правилно ли разсъждавам?
Да, благодаря много. И сега се оказа, че през м.04.2023 лицето било непълно време- 5 часов работен ден.  :hmmm:Иначе си е на 8 часа.
Физ.лице работи по ТД и е осигурен на макс. осиг. доход. В същото време е регистриран като св.професия и е подал Окд5 за осигуряване на ниския процент. До тук няма нищо интересно-по принцип не се подава Д1 за работата като св.професия. Обаче се оказва ,че лицето работи на 5 часов работен ден  по ТД . В такъв случай подава ли се Д1 за работата като св.професия?
Да допълня само: Ако притежавате ел.подпис може да се регистрирате като св.професия и он лайн.
Предварително трябва да си приготвите сканирани личната карта и диплом или друг документ за квалификация и да ги приложите.
Благодаря! Логично е, щом майката вече не е на работа.
Възникна един въпрос : Майка прехвърля майчинството на бабата. Обаче в един момент съкращават майката. Въпросът е, какво става с майчинството? Губи ли се правото на обезщететие?
Здравейте, имам СОЛ-своб.професия, която се осигурява за всички рискове. В същото време работи по ТД и там е осигурена на макс. осигурителен доход. Като сол са подавани Д1, но не са плащани осигуровки, поради това ,че е осигурена на макс по ТД. Предстои й да излезе в 45 дневен отпуск по майчинство. Ще вземе два болнични -един за работата й по ТД и един за работата й като свободна професия. Интересува ме при подаването на болничния като СОЛ има ли някаква разлика в попълването и формирането на файла с оглед на това, че за същото време ще има подаден болничен по ТД? Някъде трябва ли да се отбележи това обстоятелство?
Благодаря много. И аз така казах на съдружника. Още повече, че специалността е бизнес администрация, а фирмата има дейност , свързана с подръжка и ремонт на автомобили. И все пак ако решат да предприемат нещо по въпроса, би трябвало да има и решение на общото събрание, нали така. За да са съгласни всички съдружници.А документите за плащане на таксите към университета,  задължително ли е да са издадени на фирмата или може и на студента, с който фирмата има договор? Ако някой е минал по този път и е бил проверяван, моля да сподели.
Здравейте, днес от една фирма ме попитаха, дали и евентуално при какви условия може фирма да плаща такси за университет на студент. Младежът е свързано лице с един от съдружниците. Знам, че преди години имаше вариант да се сключи договор и след завършването , лицето да е задължено да работи определен период във фирмата. Сега дали има подобен вариант?
Ако някой има същия проблем, да кажа-става с подаване на нова ГДД.  Нещата си отидоха по местата. Изчистиха и лихвите.
Подадена ГДД за 2023г. Подадена и декларцация за месечни авансови вноски. Подадена СД по ДДС за м.04.2023г. Плащане на авансови вноски и ДДС и от СУП си ги разпределят за част от авансовите вноски ,част от ДДС и част за ГД. И сега се оказва, че не са платени изцяло авансовите вноски и ДДС-то и вече и лихви са начислили. Мисля си ,ако подам отново ГДД , дали ще оправят нещата?
Т.е сумите да си отидат по предназначение.
Това подсещане излиза, защото сте чекнали ,че лицето е СОЛ.
При мен пропуснатите лица са две. Предполагам че ще напишат двойна глоба.
Вчера ме сюрпризираха с договор за покупка на автомобил/стока/ от физически лица-съпрузи. Покупката е станала м.12.2022г. И чак сега, когато продават колата се сетили, да дадат и договора за покупка :excl: Всичко приключено-подадени отчети, ГДД, че и в ТР-бързаха да подаваме заради мониторинг по кредит. Ще трябва да подавам отново спр.по чл.73, ал.1 за две лица-т.е две глоби.
После и  корекция на отчетите. Справката по чл.73, ал.1 само за пропуснатите лица ли трябва да се подаде или нова с код корекция за всички лица?
Може да го назначите по чл.114 от КТ . По такъв начин ще го осигурявате само за дните ,в които работи.
Много ви благодаря. Ще си издам протокол .В гугъл има всичко-дори и ват номера на на Райанеър :wink1:
Платени са по банков път самолетни билети  София-Братислава -София. Самолетната компания е Райенеър. Освен платежното ,с което са платени билетите и потвърждение на е-мейл , друг документ няма. От Райенеър са казали ,че фактури не издават. Полетът ще е през м.май 2023г. Т.е тогава ще има бордни карти. Мисля, че трябва да издадем протокол по чл.117 с нулева ставка. Обаче като нямаме фактура, на какво основание да се издаде? Има ли някой опит  с подобен случай?
Маже и да трябва да се регистрирате и по ЗДДС. Зависи от къде е чуждестранната фирма :smile1: