Попълвам данните за подаване на 3-ти болничен на една родилка. Заедно с болтичния трябва да се пождадат и данните за детето. Това са точките от №13 нататък ли? На точките от 15 нататък трябва да се избере "да" или нищо не се пише? Акта за раждане вече не се подава с документите?
Спешно ми искат Документ за доказване на регистрация по ДДС за чужбина . Може ли да се заяви с ел. подпис и от къде?
Здравните осигуровки ще изравнявате до 3000 лв.месечно. Щом има и доходи от Трудов договор ,трябва да имате в предвид и тях.
Здравейте, опитвам се да подам с ел.подпис Окд5 на едно лице/ негов ел.подпис/. Не мога да избера като какъв упражнява дейност, защото изборът е неактивен-в сиво. Нещо да подскажете, какъв може да е проблемът?
Благодаря за отговорите и разсъжденията. Аз ,като счетоводител на дамата за работата й като СОЛ-св.професия нямам никаква връзка с работата й по ТД.Пък и тя държи това да си остане така. Аз ще й подавам Д1 само за работата й като СОЛ, който се осигурява само за пенсия. Нямам идея , как точно ще изглежда попълнената Д1 за работата й като СОЛ. Да сега не съм имамла подобен случай.
Лице работи на ТД и е осигурена на максимален ос.доход. Същевременно е регистрирана като св. професия и е подала Окд 5 на ниския процент. В момента работи и на двете места ,като като св. професия не се подава Д1, поради това ,че по ТД е на макс и е избрала ниския процент. Обаче жената е бременна и излиза в болнични по ТД и после по майчинство. Иска да продължи да си работи като св. професия. Тъй като не се осигурява за ОЗМ, няма да има проблем за обезщетението й по ТД. Сумите ,които получава като св. професия са над 3400 лв. Какви осигуровки ще трябва да плаща като св. професия . Четох разни неща, питах-различни отговори.
Имате ли мнение по въпроса? Трябва ли да плаща осигуровки върху 3400 лв или трябва да се вземе в предвид и доходът, от който се изчислява обезщетението за болничните и майчинството?
Поставям въпроса тук, дано някой има мнение . Предисторията както съм я разбрала - Българска фирма купува американско дружество. Българско физ лице работи за фирмата и активно съдейства нещата да се случат. на база на долното спаразумение получава една доста добра сума за съдействието си. Сумата не е включена към работната заплата ,която лицето получава , а според мен се явява някакъв вид бонус или награда. Въпросите са как да се декларира тази сума и в кое приложение на ГДД , дали трябва да се подава и декл.чл.55 и ако да ,като какво да се отрази? Сумата е получена по бансовата й чрез ескроу агент на 12.04.2022г. Сумата е еднократна и не знам дали не води и към регистрация по ДДС.
Осигурена е по ТД на максимума. Моля ,ако имате мнение по въпроса дайте го?
И аз се чудих по въпроса, но отговорът на Хиксчетата много ми помогна да взема решение. Подадох ги по ЕГН. Също става въпрос за личните доходи на СОЛ, които вече ги получава с новия си ЕИК. Обаче според мен трябва да се има в предвид все пак, че ГДД ще подаваме по ЕГН.
Много благодаря!  Пуснах го с ел.подпис. Ще чакам да видя ,дали ще искат нещо. Не го ли пускат по е-мейл, както е при Искането за дължими данъци ?
Здравейте, обадиха ми се от едно ЮЛНЦ, което получава членски внос от фирма в Румъния. От Румънската фирма им искали Удостоверение за местно лице. До сега не съм искала от НАП такъв документ. Става ли с ел.подпис да се поиска и какви документи евентуално трябва да се приложат? Много моля, ако някой е правил тази процедура да каже как става.
Здравейте, за Декл.по чл.55 в указанията има само това: • Декларацията по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2021 г., която следва да се подаде в срок до 31 януари на 2022 г., се подава по стария ЕИК по БУЛСТАТ.
Сега идва време да подаваме Декл. по чл.55 за 1-во тримесечие на 2022г. Как ще я подаваме? По ЕГН или по БУЛСТАТ? Интересувам се за физ.лица, регистрирани като  свободна професия.
Това все пак е авансов данък, който после ще декларираме в ГДД, а тя се подава по ЕГН.
Имате ли проблеми със сайта на НОИ ? Трябва да подам един болничен ,но от сутринта само си върти, върти и нищо. Изобщо не отваря. При вас как е?
Да, трябва да се регистрира като СОЛ. Да, ако достигне оборот от 50 х.лв за 12 месеца трябва да се регистрира по чл.96.
Ще представи каквито документи поискат-Приходи -примерно разпечатка от банкова сметка или ако са платени в брой -разписки, Гр.договори и Сл.бележки. Всякакви документи, доказващи получен доход.
С тези промени и изменения, вече почвам да се съмнявам и за неща, за които никога не съм се замисляла. Подадох ГДД чл.50 на едно такова лице и му изпратих платежното да си плаща данъка по ЕГН, както винаги. Той ми се обади и се притеснил, защо не е по новия ЕИК. Знам, че плащането по ГДД чл.50 винаги е по ЕГН, но сега и аз се замислям.
136
ЮЛНЦ » ЮЛНЦ и глоба
26.01.2022, 11:24
ЮЛНЦ през 2021 г има глоба от 200 лв. за неподаден в ТР отчет. Има стопанска и нестопанска дейност и съгласно чл.30 от ЗКПО съм определила коефициент за признаване на частта от неразпределяемите разходи . Чудя се дали тази глоба също подлежи на разпределение? И още една чуденка: миналата година ЮЛНЦ имаше данъчна загуба за стопанската си дейност, а тази година е на печалба. Тъй като за данъци и тези дружества са приравнени на другите ЮЛ, няма пречка да си приспадна загубата ,нали?
И аз се питам това. Ако трябва ,вече сме в нарушение-изпуснали сме срока, ако искаме да е счмитано от 01.01.2022г.
Физическо лице през 2021г. си е сменило дограмата и е взел фактура от фирмата,която му я доставила. Пита ме ,дали ще му признаят платената сума  като облекчение. Платил е 1500 лв.
Има ли някакви указания за какви ремонти става дума и дали смяна на дограма се включва в това понятие?
Стига човек да успее да се свърже с тях. Звъня им от една седмица. Явно ще трябва да се ходи на място.
Явно за НАП ще трябва ново упълномощаване с новия ЕИК. Но какво сатава с НОИ, когато си бил упълномощен да подаваш болнични по стария ЕИК-ЕГН? Сега предполагам,че и там ще трябва ново упълномощаване? Някой има ли идея за това?