Вижте какво намерих
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в за срок до 15 календарни дни, ако отговаря на условията по чл. 48а. 

Условията, на които трябва да отговоря бащата за да получи това парично обезщетение от средствата на държавното обществено осигуряване са няколко. Първото от тях е бащата да бъде в кръга на лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Общо заболяване и майчинство” към деня на излизане в отпуска. Второто условие е наличие на най-малко 12 месеца осигурителен стаж като лице осигурено за общо заболяване и майчинство.

Никъде не се споменава, че трябва на ТД.

Според мен ДУ има право да ползва 15 дни

т.е. в предния си пост не бях права

Затова казах, че трябва и на двете места. ДУК-а го приравниха към трудовия договор и затова се ползва със същите права. В НОИ ще видят, че на това ЕГН има и др. осигуровки от др. фирма и ще искат да вържат нещата.
Факта, че и на двете места се осигурява за ОЗМ, ще трябва и от двете места да се подаде декларация, че ще ползва тези 15 дни.
Не съм убедена, че не касае ДУК, затова най-добре се чуйте с НОИ да ви консултират.
Пускаш си нормално запаведта от 01.10.2013 г. до 31.12.2015 г. и си начисляваш 30 работни дни за 2013 г. с трудов стаж, останалото без трудов стаж. Така и за другите години от 01.01 20.. до ... - 30 работни дни с трудов, останалото без трудов стаж.
Нали точно това казах, че се пуска нармална заповед, останалото е работа на ТРЗ-програмата. Просто уточнявахме нещата.
Точно така, това имах предвид... :rofl:
В ООД-то е на трудов договор /това виждам/, значи упражнява дейност. Ако там се осигурява на 2200 лв, няма нужда от осигуровки в ЕООД-то. Ако там е по ДУК ще внася само данък.
Така поне мисля аз.
Според мен, трябва да има и отдвете места отсъсвие, защото ако не се подаде и от двете места няма да му изплатят от НОИ тези 15 дни.
Пускаш си нормално запаведта от 01.10.2013 г. до 31.12.2015 г. и си начисляваш 30 работни дни за 2013 г. с трудов стаж, останалото без трудов стаж. Така и за другите години от 01.01 20.. до ... - 30 работни дни с трудов, останалото без трудов стаж.
Много благодаря колеги... :thankyou:
Точно така, тридесет работни дни - неправилно се изразих. Значи за останалото време няма право на платен отпуск?
Здравейте колеги,
Имам въпрос. По принцип платения годишен отпуск за една година е 20 дни /1.666.. месечно/. Ако работник реши да ползва неплатен отпуск да речем 3 месеца. От тях единия се зачита за трудов стаж а другите два не се зачинат.
Въпроса ми е за тези три месеца през коита лицето е било в неплатен отпуск има ли право на платен отпуск?  :hmmm:
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Чл. 6.(5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
Ако заработи няколко дни и му бъде издаден първичен болничен с друга диагноза може и без ТЕЛК. Ако диагнозата е същата задължително трябва да мине на ТЕЛК.
Не съм убедена, че става. При услови, че той е изразходвал полагащите му се болнични за съответната година.
"Съгласно разпорежданията на Наредбата за експертиза на работоспособността ЛКК разрешават непрекъснат отпуск по болест до шестия месец от началото на отпуска, след което при необходимост насочват болния към ТЕЛК". /Ася Иванова - трудовоправна консултация
След 180 дни, задължително трябва да има решение на ТЕЛК. Не виждам как личния лекар ще издаде нов болничен и по-важното, кой ще ги плати?   :hmmm:
Не мисля, че са изгубени. Просто ще се използват тогава когата работодателя разреши.
Малко късно се намесвам, но няма да му изплатят БЛ, ако не представи такъв и по втория ТД. Сигурна съм защото съм имала такива случаи, водя няколко фирми и ако не представят БЛ и от двете места, не се изплаща.
Сигурно ли е това, да не направя грешка?   :hmmm:
А кога се посочва прекратявам?
Здравейте колеги,
Една бърза консултация.
СОЛ трябва да мине на ДУК.
Подавам Декларация за регистрация на СОЛ. Какво да отбележа: Прекъсвам дейността от дата или Прекратявам дейността от дата?
 Малкият,
Нормативите съм ги изчела, но не сам сигурна с кое от двете да се съобразя за База
1. За изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск съгласно чл. 224, ал.1, във връзка с чл.177 от КТ, следва да се ползва последния календарен месец, през който лицето има най-малко 10 работни дни като страна по предишния сключен трудов договор.
или
2. Да се има предвид разпоредбата на §7 от ДПЗР на Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, съгласно която размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.
??????????????????????