Ще му предам да опита, но се съмнявам, че ще има разбиране от ЧСИ-то.
И как да предяви претенции към колегата, той няма да изкара от джоба си да му върне парите. Сигурно има процедура?
Здравейте колеги,
Въпрос от мой близък.
Наложен е запор върху трудовото възнаграждение. Колегата обаче е запорирал сумата на база брутното трудово възнаграждение, т. е. 1/4 /защото е със деца от БТВ. Моят близък обаче се е усетил едва на третия месец.
Какво може да направи той от своя страна?
Или пито - платено.
Няма стара отпуска, има отпуск само за текущата 2023 г.
 svoboda97, го е казала много точно.

"Работника е използвал петте дни от  27.03. до 31.03.2023 г.. ,които би следвало да му се изплатят като обезщетение за неизползван пл.годишен отпуск за 2023 г.  за отработено време от  от 01.01. до 01.04. 2023 г. така ,  че може да му прекратите трудовия договор от 01.04.2023 г. ако разбира се има съгласиеето на работодателя."
Не смятам, че му дължим обезщетение, при условие, че той сам решава да приключи взаимоотношения с работодателя, без да изчака да му свърши отпуската.
Да, написал си е молба и желае да бъде освободен от 01.04.2023 г.
Той сам желая да бъде прекратен договора му преди изтичане на отпуската, за какво обезщетение говорим?
Колеги, бърз въпрос.
Работник е в платен отпуск от 27.03.2023 г. до 07.04.2023 г.
На 30.03.2023 г., си подава молба за напускане, считано от 01.04.2023 г.
Проблем ли е, че ще го освободим, преди да му изтече отпуската, пусната със заповед, при условие, че той желае да напусне преди да изтече платения отпуск?
Благодаря предварително!
Здравейте,
Мога ли да назнача човек, на мястото на служител, който е в продължителен болничен и не се знае дали въобще ще се върне на работа?
Здравейте,
Моля за малко помощ. Къде мога да проверя какви са наказанията ако не се спази предписание на ТЕЛК?
Ако лице, на което е предписано, че не може да изпълнява длъжността, на която е назначен, но той настоява да остане на тази длъжност, могат ли да ни санкционират и какви са санкциите?
Благодаря предварително!
Благодаря, направих свободен текст.
Здравейте колеги,
Може ли малко помощ.
Назначавам служител, който си е изгубил трудовата книжка. Търсих да намеря примерен образец на декларация за изгубена книжка, но не намерих подобна.
Може ли да ми изпратите ако някой има подобен казус.?
Благодаря предварително.
Благодаря!
Здравейте колеги,
Искам да попитам, къде мога да прочета за категориите труд на шофьорите. Кои шофьори се осигуряват втора категория и кои трета?
Благодаря предварително.
Примера е точен, но той се надява в срок най-много от 6 месеца, да го възстановят на работа. Обикновено до 6 м. се приключва подобно производство за възстановяване на работа.  :smile1:
Ако получава една година борса, може да връща повече, отколкото е получил, въпреки по-високото обезщетение за държ. служители.

Защо смяташ така? На какво се обосноваваш?
Което означава, че е по-добре да си внася здравните осигуровки и да не се възползва от борса, за да не се налага да връща пари при възстановяване на работа. Въпроса е, че ще трябва да работи нещо, докъто го възстановят.
При срочен ТД за определена работа, ще може ли да ползва правото си да получава обезщетение на база 60 % от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца?
А дали ще връща парите за безработица, които е получил или ще му доплатят разликата до брутното кознаграждение, къде мога да прочета?
Здравейте колеги,
Имам следния казус и се нуждая от вашето компетентно мнение.
Мой близък, държавен служител е уволнен дисциплинарно и сега ще съди институцията за неправомерно уволнение и възстановяване на работа.
До тогава обаче, той трябва да се издържа.
Питането е следното:
1. Ако започне работа при познат и го съкратят, той ще има ли право на обезщетение от бюрото по труда на база 24 месеца назад, на база по-високия доход, който е получавал като държавен служител?
2. Колко време трябва да работи при новия работодател, преди да го съкатят и да отиде на бюрото по труда?
3. При възстановяване на работа, ще може ли да си получи парите, за това, че е бил отстранен или ще има последствия, че е бил на борсата и от там е получавал обезщетение?
Моля за садействие.