Здравейте колеги,
Малко помощ...??
Освобождавам майка по чл.325, ал. 1, т. 5 /със завръщане на замествания работник/.
Тя обаче все още е преди изтичане 410-те дни. /изтичат на 05.10.2016 г./
Наясно съм, че тя ще си получи обезщетението до края на 410-те дни. Аз от страна на работодателя обаче, трябва ли да подавам нещо в НОИ, че договора е прекратен или те ще си направят справка в НАП и ще видят, че договора е прекратен???
Моля за съдействие... :hmmm:
Здравейте колеги,
Имам нужда от вашето мнение, дали разсъждавам правилно.
Майка, която заема мястото на титуляр напуска. На това място имам назначени двама. Защо двама ли, защото след като титулярката излезе в майчинство, назначих жена, която също излезе по майчинство и се наложи да назначим втори човек до завръщане на титуляра.
Титуляра обаче си подаде молба за напускани и на негово място остава първия назначен като титуляр /нали така/?
Втория назначен ще продължи до завръщането на втората от майчинство и тогава работодателя може да избере кой да остане.
Правилно ли разсъждавам и трябва ли да пусна споразумение на последния, че ще бъде до завръщането на втората майка, която в случая по стечение на обстоятелствата става титуляр?
Моля за малко помощ  :bow:
Благодаря...
Здравейте колеги!
Бихте ли ми помогнали по следния въпрос. Мога ли да разбера по някакъв начин, дали един от моите служители е пенсионер? Отказва да каже, а вече е на преклонна възраст и не се справя добре с работата си.
Благодаря предварително.  :smile1:
Благодаря много, ориентирахте ме в обстановката... :good:
Здравейте колеги,
Моля за малко помощ. Сигурно е писано по въпроса, но не го открих, затова малко компетентно мнение от ваша страна.
Имам лице на назначено на граждански договор за един месец /м. 03.2016 г./. Попълвам Декл. обр. 6 и ме интересува в т. 18 Дата на изплащане/Начисляване какво трябва да запиша: 31.03.2016 г. или 30.04.2016 г., при вид плащане 4 ???
Четох указанията, но нещо не ми стана ясно. За вид плащане 5 съм наясно, но за 4 моля за помощ... :hmmm:
Значи 250 лв. Е няма начин, ще си поема последствията.
Благодаря дано да намерим изход, иначе ще си платя глобата от джоба.
Моля, някой имал ли е този проблем...???
dalila, глоба определено ще има. Нашата сътрудничка провери вчера и са и казали, че ще има глоба.
Оказа се, че съм забравила да посоча 1 запис за Д1 и са приели само Д6. Макар, че и двата файла бяха там. Подава ги на ръка наша сътрудничка, но и тя не е разбрал, че не са я приели.
Пак да кажа, няма ел. подпис. Трябва да е на ръка.
Здравейте колеги!
Искам да попитам, какво е глобата за това, че ще подам със закъснение Д1 за м. 10.2015 г.
Знам, че по ел. път няма да има проблем, но нямам ел. подпис. Освен това става въпрос само за един запис и то нулев, защото лицето се осигурява в др. фирма на МОД. Фирмата в която работи е на 1 ч. и плащам само данък.
Моля отговорете ми колко ще ме глобят, защото грешката си е моя. Видях че не е приета едва сега, след като вече съм изпуснала срока.
Благодаря.
Какво очакваш? Наистина втората фирма не е уведомена по официалния ред, но... Предполагам че си сигурна, че е по-добре да се яви. В най-добрия случай да ползва това "доброволно" явяване и мързела на служителите на ИТ като коз при проверката или като "смекчаващо вината обстоятелство".

Още по-лошо щеще да бъда, ато въпросната касиерка не беше уведомила втората фирма :(

Определено не ви трябват излишни главоболия. Ако откажете да представите исканите документи от втората фирма, рискувате да търсят "под вола теле". Дори да са на 100 % изрядни, както казвате ще направят проблем за запетайката.
И аз така смятам, но исках да чуя и друго мнение.
Благодаря
Той си донесе БЛ и се яви на работа. Работи целия ден. След което си подаде молба за напускане. Как ще си вземе нов БЛ, при условие, че има работен ден? Смятам, че ще бъде с прекъсване един ден поне.
Здравейте колеги,
Моля да ми отговорите дали не съм сгрешила някъде.
Имам служител, който е в болнични до 06.10.2015 г. /вкл./. Представил е болничния и на 07.10.2015 г. се явява на работа. В края на работния ден си подава молба за напускане по взаимно съгласие. Работодателя го освобождава веднага от следващия ден 08.10.2015 г. Работника обаче си продължава болничния /все още не знам от коя дата е навия БЛ/ и очаквам да го представи.
Въпроса ми е следния.
В грешка ли сме, че сме го освободили /при условие, че е подал молба за освобождаване по взаимно съгласие/ и вече е работил един ден???
БЛ ще го подам то е ясно, това вече съм го правила и съм наясно, че има право на обезщетение от НОИ на 30 календарни дни след напускане.
Благодаря много на всички.... :bow: Много ми помогнахте... :good:
Трябва ли да се самоосигурява, ако назначи управител на 1 ч. примерно, да да спести осигуровки. Фирмата е малкичка, тепърва ще се разработва. Все още няма работници и не се знае дали ще има.
Здравейте колеги,
Питането ми е следното:
Собственик на капитал на ЕООД регистрира фирма. Трябва ли да се самоосигурява във фирмата като самоосигуряващо се лице /работи и по трудов договор в друга фирма/ или може да назначи управител по ТД или ДУК?
Моля за помощ... :blink:
Може! Никой не може да ти каже каква заплата да даваш! Това е договор между две лица! Обръщам внимание, че законът регламентира "минимални осигурителни прагове". Т.е. може да договорите заплата на месец 120 лв., но плащате върху минималните прагове/заплата.
Как въобще може да си помислите, че може да си договаряте по-малко заплата от минималната? Това да не е ГД или ДУК? Нали затова МС определя заплата, под която не бива да се пада.  :no: