........... судръжник в ООД, който не е вписан като управител, може ли да се осигурява на трудов договор и да не се самоосигурява, аз мисля- да, но пак да се консултирам, ще бъде назначен от управителя!

Да, може да бъде назначен на ТД и да се осигурява като наето лице без да е СОЛ в същото това дружество.Това предполага , че не упражнява дейност в качеството си на съдружник, а само тази, която е в длъжностната му характеристика по ТД.
В трудовия договор е адреса по регистрация на фирмата, а работното място ще бъде в нов офис, ако не се направи ДС- грешка ли е?
В общината ли да питам за необходими документи при смяна на офис?

В общината пък защо да питате ? какво общо има тя ? Иначе сигурно ще се повторя, но ако в трудовия договор има вписано и договорено като място това на несъществуващия вече адрес очевидно трябва да се промени с ДС.
При промяна на офиса, ново допълнително споразумение ли да се подпише към договора за промяна мястото на работа или не е задължително.

По принцип  ДС се прави за всяка промяна на вече договорени с трудовия договор обстоятелства. Ако сте вписали за работно място вече несъществуващия адрес то сега следва с ДС да го промените.
Сметка за изплатени суми - колкото плащания, толкова сметки.  :smile1:
Ако сумите са изплатени наведнъж - една СИС за общата сума.
Съдържание
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
1. мястото на работа;
2. наименованието на длъжността и характера на работата;
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
4. времетраенето на трудовия договор;
5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
8. продължителността на работния ден или седмица.
.............
(3) За място на работата се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата.
Здравейте - имам питане.....При нас работник е на трудов договор до 31.12.2014 г. Тъй като май ще се почива от 24.12.2014 до 05.01.2015- как да стане преназначаването - по рано -на 23.12- считано от 01.01.2015 г. и още тогава ли да се регистрира в НАП. Благодаря Ви прадварително!!!!

Това е най-добрата позиция в случая - сключете и регистрирайте по-рано ДС. Ще имате една дата на сключване и друга на влизане в сила на ДС.
Аз отдавна не ползвам имейла си за получаване на съобщенията от НАП - в смисъл не ги гледам въобще от там. Просто си разпечатвам от страницата на НАП Протокола за приети данни . Не виждам причина да се безпокоите .  :smile1:
А колко е бил минималният осигурителен доход, върху който СОЛ е следвало да се осигурява ? 420 или примерно 500 ? Ако е бил 420 , а лицето само е избрало да внася осигурителни вноски върху 500 то сега ОК ще му бъде заверена на 420 и толкова следва да вписвате месечно.
Имах такъв случай в края на 2013 г. - промяна на адреса по лична карта на СОЛ. Лицето само ходи да пита в ТД НАП по постоянен адрес / новия вече / и му отговориха, че няма нужда нищо да прави - информацията ще се прехвърли служебно.  Продължихме да подаваме обр.1 чрез ЕИК-а на фирмата, осигурителните вноски - по сметката на ТД НАП по лична карта / по променения вече адрес /. :smile1:
Няма как от декларация обр.1 за лице с граждански договор , неправомерно подадена само с ДДФЛ при липса на осигуряване да се направи извод, че лицето е " осигурявано на някакво основание ".
Защо намесваме д50 в случая, говорим за наето лице по граждански договор, а не за самоосигуряващо се. Нещо изпуснахме началото на темата..

Точно защото говорим за лице с граждански договор намесваме и ГДД на лицето , където то ще си декларира и ДДФЛ за доходите по гражданския договор.Именно това и изключва подаването на ДДФЛ с обр.6 на наетите лица, както и обр.1 само с данъка - лицето само си го декларира в годишната декларация.
Данъкът нищо че е отбелязан в д1 се декларира за трудовите с д6, а за извънтрудовите с д55, де факто няма как да се дублира.

Дублирането би било факт от повторение на задължението чрез обр.1 на лицето и ГДД по чл.50 на същото, а не от чл.55 .
Ами мисля, "права" е единствено Н-8.... :smile1:

Интересно ми е това лице с подаден ДДФЛ като задължение с обр.1 / ако обр.1 с код 14 формира задължение / и още веднъж с ГДД какви задължения по единната му сметка се получават ?
Да, съгласна съм, но в същото време независимо, че не се дължат осигуровки се подава д1.


Това не е вярно . Н-8 регламентира подаването на ДДФЛ само за наетите по трудов договор лица . За лицата по извънтрудови правоотношения не се подава обр.1 при липса на задължение за осигуряване, а ДДФЛ се декларира чрез декларация чл.55..

http://qwerty1/4187-grajdanski-dogovor-na-pensioner/
Мисля, че и да няма осигуровки, а само данък се подава д1 за лицето през всичките месеци с вид осигурен 14, за данъка и д.55!

Отговорът е в Наредба-8 :
" Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 7 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) С тази наредба се уреждат сроковете, съдържанието, редът, начинът за събиране и съхраняване на данни от работодателите, осигурителите за осигурените от тях лица, осигурителни каси, както и от самоосигуряващите се лица за държавното обществено осигуряване, учителския пенсионен фонд, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, здравното осигуряване, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и облагаемия доход и данъка за доходи от трудови правоотношения по смисъла на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ)."

Данъкът се декларира единствено чрез декларация чл.55 от платеца на дохода, ако е предприятие или самоосигуряващо се лице.
http://qwerty1/279-3-1-2-invoice/

" Хората са написали само името на фирмата на английски и някакъв адрес в София "

Това едва ли е достатъчно като реквизити на фактурата.

Здравейте!Може ли някой да ми отговори на следния казус:Работодателя си е продал фирмата на клошар.Не са издадени служебни бележки на работниците за получените възнаграждения.Някои от тях са започнали работа на друго място ,някои са на борсата, а има трети които имат и граждански договори.Как ще си подадат тези бивши работници ГДД чл.50 за 2014 год., след като ма кой да им издаде служебните бележки ?

Този въпрос не трябва ли да се зададе на  клошаря ?
Само, че съм пропуснала и нещо много важно. На следващата година при определяне на окончателния размер на ОД ще има да довнася осигурителни вноски, за разликата нали така  :hmmm: Което не е много готино  :(

И в тази връзка да добавим и още нещо - може би, в зависимост от доходите на лицето в качеството му на СОЛ ще трябва да внася авансови осигурителни вноски върху по-голям доход за 2016 г.  в сравнение с 2014 . :smile1:
http://www.segabg.com/article.php?id=70628

" Ако заповедта за прекратяване на трудовия договор е от 3,11,2014 г., може ли да се прекрати от 1,11,2014 "

Не
Да, извинявам се, хич не съм прочела правилно :)

Това сигурно е от дебелата филия пресен хляб........чак до мене стигна ароматът......

/ извинявам се за спама /