Как може да изтрия подадените декларации 1 и 6 за 02,2024 год. и да подам нови и да спазя срока до 25,03,2024 год.?

Не е нужно да заличавате. Подавате Д1 и Д6 с код К и верните данни.
 Но въпросът ми е как да коригирам годишната образец 6. С код корекция и нули?

Точно така.  :smile1:
Не преобразувате само, ако става дума за трудово възнаграждение по КТ.
Колежка ме посъветва да не правя корекция, просто в ГДД на свободната професия ще има повече платен данък за първите 3 трим. няма да е коректно, но ще избегна проверки от НАП.

И какво ще констатира тази проверка , ако изобщо я има - просто, че сте сгрешили първия път.
Колежка ме посъветва да не правя корекция, просто в ГДД на свободната професия ще има повече платен данък за първите 3 трим. няма да е коректно, но ще избегна проверки от НАП. Чудя се как да постъпя

При подаване на ГДД при зареждане на данните Ви питат дали сте сигурни в коректността им. Ако не - редактирате и подавате. Това е правилния подход. Аз в точно такъв случай си промених 307 на 3061, каквато си е и истината по въпроса и подадох чл.50 . Дали другата страна ще промени си е нейна работа. Аз бих подала на мястото на платеца на дохода корекция, защото от правилно попълнения код зависи и правилното зареждане на данните.
Въпроса ми е сега в декларация по чл.50 какво следва да подам?

Ако продажбата е не е резултат на извършване на дейност като занятие не следва да подавате декларация. Ако това е или ще представлява дейност то за деклариране на доходите следва да попълните Приложение 2. Изисква се и осигуряване , както и подаване на отчет в НСИ.
Нормативно признати разходи на лице, упражняващо дейност като адвокат през 2023г са 40%. Декларирала съм го с код 3074. Сега той казва, че е деклариран грешен и иска да го коригирам. Код 306 ли е правилен?

Правилен е 3061. Лицето само може да си го коригира при зареждане на данните, а не да ги приеме така. Ако все пак искате да коригирате - подавате запис с код корекция за лицето.
Здравейте,
дружеството ни закупува стока от нидерландска фирма, произведена от тяхната фабрика в Турция. Транспортът е Турция-България.
Правилно ли разсъждавам,че това е класически внос и няма нищо общо с ВОП?

ЗДДС
Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2016 г.) Внос на стоки по смисъла на този закон е въвеждането на несъюзни стоки на територията на страната.

И аз смятам, че е така. Може да се потърси къде са дефинирани несъюзните стоки, но смятам, че става дума за такива.

Следва от нашия ЕС доставчик да получа фактура без ДДС, тъй като самото ДДС ще бъде платено на митница. Т.е. не съставям протокл по чл.117, тъй като това си е класически внос.
Сега за да подаде годиш.декл.6 ми искаПИК, защото било по ЕГН.
Но аз не мога да намеря паролата.

Можете да си извадите нов.

Има ли вариант да се подаде по друг начин?

Да, да отидете на място в НАП.
Една Д6/13 със сбора по фондове на осигурителните вноски от двете дружества. Правилно сте я направили.  :smile1:
delphine, аз имам запазен архив от Годишна отчетност за дейността на предприятията 2020 година на НСИ, тогава (2021година) се появи официално съобщение за пръв път.

Да, явно не е от тази година.  :smile1:
Много благодаря за включването !
Ами телефоните на методолозите са в сайта-звъннете и питайте!

Всъщност по-важно е на какво се позовават, но без да звъня сега погледнах на сайта на НСИ и за пръв път виждам, че има официално съобщение по този въпрос.

Предприятия, които не са осъществявали дейност по смисъла на ЗСч, могат да декларират това обстоятелство еднократно за първия отчетен период, в който не са осъществявали дейност, като подадат в НСИ декларация, в срок от 01 януари до 01 юли 2024 година.

Не знам от кога е така, но явно вече е.
Значи,говорих с НСИ,щом веднъж си подал такава декларация без дейност,следващите години не подаваш.

Аз мисля, че това не е вярно.
Подавам код корекция и всички клетки попълвам наново, с верните суми,

Ето така. :smile1:
Здравейте,
да попитам, колеги, нещо за тази Т2. СОЛ се пенсионира 2023 г.. Подава документи през април и получава разпореждането за пенсия през октомври. За времето до получаване на разпореждането получава, както е редно една сума от 467 лв. до изчисляване на пенсията и връчване на разпореждането. После си получава разликите до реалния размер като това се случва през октомври. Сега в Т2 системата на НАП ми зарежда от април до октомври сумите от 467 лв, а не реално определения размер на пенсията. Замислих се дали това е правилното или трябва да си впиша съгласно разпореждането определената там сума от датата на влизане в сила . В случая това има голямо значение за изравняването на дохода на лицето, но въпросът ми е принципен. Как би следвало да постъпя ?
За СОЛ на Свободна професия, клетка 8.1 в Приложение 3 попълва ли се или се оставя 0?

А наясно ли сте каква е тази сума, която касае 8.1 ? И след като спазваме указанията, ако я има я вписваме.
Пак се размислих
Доставката е облагаема с 0% това е ясно. Ние извършваме този превоз, но реално нямаме отношения с третата страна. Нашия договор е с българска спедиция. Моля ако някой има подобен случай да сподели

Намерете се в табличката по-долу.  :smile1: