ГД - не са друго основание, именно за това при тях се гледа общия размер.

Само за протокола :
Аргументите са в КСО, чл.4, ал.3, т.5 и 6

5. лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разходите за дейността, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;
6.  лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.

Колежката е изброила двата случая, при които на ГД се удържат осигурителни вноски, а не твърди , че ГД е друго основание. Да бъдем коректни .
 Тъй като им стояха просто  така,  се договорихме да ни „продадат“  малка  част от тях, просто за да се отървем от касовите си наличности и да се “сдобием“ с акции.

С риск да бъда наречена хейтър по примера по-горе да попитам как се продават акции в кавички ? И как се притежават същите след като са придобити в кавички ? Не съм запозната с тази материя, но ми се струва странно да притежавам нещо толкова сериозно като акции в кавички.
Просто се опитах да вникна в идеята за намаляване на каса чрез "закупуване" на акции.
да му давам, че има ска и така да го подавам ли ...Да каже някой минал по този път ..

Честит празник!

Да,това ще свърши работа.
Дружество В ще признае разхода за лихви,когато ги отпише по условията на ЗКПО. Дотогава ще формира дебитни обороти по вземане.
Сега се зачетох по-задълбочено в промените...

Означава ли това, че задълженията към собствениците няма да се декларират  :hmmm:

Да, означава.
НАП се интересуват принципно само от задълженията ни към тях, за да си ги ... вземат.
Благодаря за отговора. Т.е. в декларацията попълвам единствено, че ще упражнява дейност като едноличен собственик на ЕООД, посочва се датата, а полето "заявявам, че ще се осигурявам за" остава празно?

Не, полето не остава празно - следва да направите избор на вид осигуряване. А след като лицето е осигурено на максимума няма да дължи осигуровки докато това е така.
 Същото лице е и управител на ЕООД. ..... ще действа като управител

При това положение ще подаде ОКД5 и ще заяви, че упражнява дейност . След като на друго основание е осигурен на максималния осигурителен доход няма да се осигурява в качеството си на СОЛ в ЕООД - то докато е в сила това обстоятелство.
няма да полчуава и възнаграждение за личен труд от ЕООД,

Големият въпрос тука е не дали ще получава възнаграждение, а дали ще упражнява дейност в ЕООД - то.
първоначално, както написах го осчетоводих така, но ми остана салдо от съставянето на протокола по 457 и се чудих как да го приключа по правилно и не съм сигурна кое е правилното затова се допитвам до вас

Какъв смисъл има контировката 457/4532 в частта и по дебита на 457 ? Вземане от Митници ? Това няма смисъл.

Аз бих осчетоводила така:
602/401 - 19.56
401/503-19.56
624/503-0.04
609/4532-3.91
4532/4539-3.91

Подкрепям. Можете да видите в ЗКПО чл.26 т.4 дали този разход е данъчно признат.
Дайте пример на осчетоводяванията си с цифри.
В чл.23 ал.1 и 2 ППЗДДС има препратка и връзка с чл.30, но ал.3 няма такава .
Скрит текст :

Така смятам.  :smile1:
Каза по чл. 30,

Къде в чл.30 ЗДДС се "намирате" Вие ?
ВИЕС няма?

Няма.

Зачудих се, че тук основанието е член от ППЗДДС, а не от самия закон. Правилно ли е?

Да, в ППЗДДС , а не в ЗДДС са изброени случаите по Таблица 2


А фактурата как се посочва за дневник - имам опции: облагаема сделка, освободена сделкаизнос, други, не се включва в регистъра,вътрешен оборот, друг вид?

Освен да пробвате и да видите коя опция изпраща фактурата на правилното място. Зависи и от настройките на софтуера Ви.
Точно нея гледам. В таблица 2 т.5.

Точно това е идеята на таблицата - да посочите този член в основание за неначисляване на ДДС и къде отиват записите в дневниците. :smile1:
Къде се откривате в тази табличка ?
Ако разсъждавам правилно, от прочетеното разбирам, че в този случай не се формира оборот по ЗДДС.

Да, точно така.
 Тъй като общата пазарна стойност на имотите е над 100 хил. лв., това означава ли, че дружеството формира оборот за рег. по ЗДДС,

ЗДДС

 
Скрит текст :
трябва да можете да опишете работата на всеки сервитьор, а не можете да опишете колко чаши шампанско ще му се наложи да занесе и колко хапки. Трябва четене, логика и знания.

Направо съм изумена от този текст и умишлено ще го оставя без коментар...нямам думи за такъв.
Вероятно може да се поспори дали "срочен за един ден" и "еднодневен" ТД са едно и също нещо / естествено основанието е различно /

Не ми е много правилна аналогията с еднодневен ТД по чл.114а , но този срочен трудов договор за един ден си е с доста подводни камъни. Следва да имаме предвид, че втори срочен договор с това лице не може да има , а необходимостта от използването му да се появи отново - най-вероятно тогава ще търсим различни сервитьори за следващото събитие, ако държим да е "срочен ТД за 1 ден" според препоръките на колегата.