1. Да, ако не е задължено лице за месечни евентуално
2.Да, няма какво да се прави там
3.2024 няма да е задължено лице да прави тримесечни авансови вноски и няма какво да отбелязва
4.Да
5.Да освен, ако не желае доброволно да прави тримесечни вноски


3. Не се декларират с годишната данъчна декларация.(т.е няма да се декларират с год.данъчна декларация за 2024 г.), само ще се отбележи, че дружество трябва да прави тримесечни авансови вноски.


Това ще е в ГДД 2025.
602/650 - 2000 лв.  за 2024г. и съответно 61/602
602/650 -2000 лв. за 2025г.  и съответно 61/602

Разходите за бъдещи периоди не ги отразявате по разходни сметки за 2023, а ги натрупвате в сметка Разходи за бъдещи периоди.
Здравейте,
извършени са периодични доставки на услуги за Октомври. Данъчното събитие е на 31.10., а фактурата е издадена на 05.11. в равностойността в лева на щатски долари. Какъв курс на БНБ вземаме, този от 31.10. или от 05.11.?

НСС 21
3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.
 ОКД5, че е започнал да упражнява дейност в това ООД не е подавана, от съдружник,номер 2
Такава има подадена от съдружник номер1,

Ако е упражнявал дейност / без значение дали е дължал осигуровки / е следвало да се подаде ОКД5. Когато спре да упражнява дейност се подава за прекъсване на дейността. ОКД5 е за деклариране на обстоятелства - упражняване или не на дейност. Някои погрешно смятат, че ако СОЛ не дължи осигуровки не следва да се подава ОКД5.
Другия  съсобсвеник  е управител , но се самоосигурява   в другата си  фирма.

Не бъркайте самоосигуряване с извършване на дейност. Осигурява се, където е избрал, но може да извършва дейност на различни места като СОЛ.
Въпреки че фирмата   ще продължи да извършва дейност?

След като има кой да упражнява дейност в тази фирма / посочвате другия съсобственик за такова лице / няма проблем другият съсобственик да спре да упражнява дейност и да спре да се самоосигурява. Не може обаче да спре самоосигуряването при условие, че извършва дейност във фирмата. Вие си знаете вече кое как е.
ЗДДФЛ
чл. 42 ал.2
Месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване.
Мисля , че имате право да приспаднете осигуровки 

*** ако дружество няма банкова сметка , или пък иска осигуровки да се плащат от каса

Нямат право да приспадат осигуровките.
Какво ще възстановява СОЛ като нищо не е взел/ползвал?
Фирмата ни е регистрирана по ДДС и е набелязала в авто къща  товарен автомобил за дейността си в Германия , каква фактура трябва да получи от доставчика , като ВОП ли се третира сделката или има нещо по специфично когато се купува употребяван автомобил
 

ВОП ще имате, ако товарният автомобил влезе в България след закупуването му. Ако остане там и обслужва дейността в Германия не е ВОП . Каква фактура ще получите - да кажат по запознатите с продажба на автомобили втора употреба .
Имате си нова / стара машина и тя си има амортизационна норма.

Дала съм Ви отговор. Амортизирате си старата /вече модернизирана/ машина ,а за нея си имате вече действаща към момента амартизационна норма.
В коя посока да търся отговора на въпроса колко е амортизационна норма на част от металорежеща машина ?

Вие и сам/а сте си дали отговор на въпроса .  :smile1:

2. Сега има 40 хил лв. за смяна на част.  управляващо устройство. То множе да се слага само на тази машина. Не може да съществува самостоятелно. Машината си работи, но я модернизираме.

Имате си нова / стара машина и тя си има амортизационна норма.
Бих искала да обърна внимание на модератор    и се надявам да има адекватна реакция към системно неуместния и противоречащ на добрия тон език на лицето t.trifonov66.

   Да, всеки човек, който цени свободното време и има достатъчно мозък ще спечели достатъчно пари, за да бъде свободен има много свободно време.

Въпросът тука е не колко му е свободното време,а за какво го използва.
Иначе поне не при моите дружества не се касае за укрити приходи от продажби, а за неосчетоводени харчове от собствениците.

И неначислени и платени данъци.

 Едно от условията съгласно становището на НАП е да има Решение на ОС за разпределение на авансов дивидент и то на база обосновани критерии. Ще имаме начисление и изплащане . Не бих осчетоводила само плащането. Как ще се развият нещата в годишен план е друга работа.
Но засега глоби за дивидент под 1000 лв. изплатен от касата няколко пъти в месеца няма. НАЛИ ?

Е, защо да има след като това е законосъобразния начин за плащане на дивидент в брой.
НАП не се ли интересуват повече от "данък дивидент".Какво като три пъти в месеца се разпределя дивидент под 1000 лв.?

Принципно се интересуват и от данък и от глоби - от всичко, което могат да вземат. Стига да успеят.
 и тава ме наведе на мисълта дали все още този модел ще сработва.

Да, докато все още има законови предпоставки за това. :smile1: