Защото бонусът е за добре свършена работа за годината и трябва да го разпределя за 12 месеца, като довнеса осигуровки, ако месечния осиг.доход не надхвърля максималния.

Това не знам на каква логика съответства, но не е невъзможно да го приложите, а и НАП няма да се откажат от допълнителни приходи. Пообмислете го все пак .  :smile1:

Въпросът е: мога ли добавя осигурителния доход като СОЛ за всеки месец и да не внеса осигуровки върху бонуса?

След като бонусът е по ТД това категорично не може да направите.
Ако държите да добавите дохода към този на СОЛ помислете за варианта личен труд.

Като цяло всичко зависи от целите на собственика - дали гони максимален осигурителен доход, дали иска да има един по-икономичен вариант. Има върху какво да помислите още.
1. 15000лв се разпределят помесечно и по ТД се довнасят осигуровки до 3400лв. на месец,

Защо да се разпределят помесечно ?
Вижте ЗДДФЛ чл.22в ал.7.
Получили сме авансова ф- ра за Дма.
В последствие е издадена окончателна

Имате фактура за ДМА - просто го префактурирайте с една фактура по доставна цена, както е по окончателната фактура без приспадане на аванса.
Отделен е въпросът защо е издадена фактурата на една фирма, а е за друга, но това Вие си знаете и администрирате. :smile1:

Става ясно само на колко се самоосигурява

Да се чете "осигурява".
Мисля, че човечето е на ДУ, Делфинче, поне аз така го разбрах.

Може и да е така, а може и не...

Собственик съм на ЕООД, и се осигурявам на 1400 лв като управител

Става ясно само на колко се самоосигурява - може да има ДУ, може да има личен труд и да е СОЛ. Питащата си знае, но и аз съм съгласна с тебе, че не е проблем и не е съмнително да си плати едни 150 000 щом ги има и желае.  :smile1:
Дори и да остане сумата само за месец декември в годишен план ще довнася за всеки месец на годината, защото в Т1/2 тази сума ще се раздели на 12 и ще се разхвърли на всички месеци на упражняване на дейност като СОЛ / евентуално 12 / . В такъв смисъл ще довнася и изравнява при всички случаи за 12 месеца освен, ако не е осигуряван текущо на максимума.
 по този начин да се изсмуче печалбата на фирмата с цел да се заобиколи данък дивидент, това как се гледа от Нап, законно ли е?

Здравейте,
като начало не използвайте точно този начин на описание на ситуацията. Вие описвате нещо незаконно и питате дали е законно.  :smile1:

Собственик съм на ЕООД, и се осигурявам на 1400 лв като управител, ако за месец декември си начисля бонус например 150 000 лв еднократно,

Придайте на решението си повече достоверност - нека този бонус да не е за 1 месец, а за цялата година помесечно по 150000/12 на месец. Еднократно да остане самото изплащане в края на годината. Счетоводителят Ви ще знае какво да подаде за изминалите месеци. Така ще постигнете същия ефект с далече по-приемливи средства . Това не е нещо, което е забранено и не се практикува. :smile1:
Аз сега ще издам фактура за позициониране - декември 23г. И ще ми преведат сумата по банка. Но срока на позиционирането е 1 година. Значи ли това, че ще имам приход за бъдещ период?
Да, значи.  :smile1:

Аз сега ще издам фактура за позициониране - декември 23г. И ще ми преведат сумата по банка. Но срока на позиционирането е 1 година.

Коректно е да запишеше не 12.2023, а да упоменете срока , за който ще Ви се плати.

Много добър коментар!  :good:



Благодаря за адекватната реакция на г-жа Катя Крънчева.

Присъединявам се!
Може . :smile1:

 може ли да подаде декларация за ползване на данъчно облекчение за дете
Не е сигурно и дали изобщо за депозита следва да има фактура.
 Трудовата книжка не мога да я взема по-рано, нали?

Ако искате да си я вземете приключена не можете.
Здравейте,
посочените точки от съответната алинея съдържат и условията, при които можете да ги ползвате. Внимателно си преценете дали имате необходимите, посочени там основания и как бихте се обосновали при евентуална проверка. Това е същественото и какви са конкретно условията при Вас.
С ОЗМ се осигурява като ЗП.

Подавате Д1 независимо от осигуряването на максимума.

Н-13
1. Да, ако не е задължено лице за месечни евентуално
2.Да, няма какво да се прави там
3.2024 няма да е задължено лице да прави тримесечни авансови вноски и няма какво да отбелязва
4.Да
5.Да освен, ако не желае доброволно да прави тримесечни вноски


3. Не се декларират с годишната данъчна декларация.(т.е няма да се декларират с год.данъчна декларация за 2024 г.), само ще се отбележи, че дружество трябва да прави тримесечни авансови вноски.


Това ще е в ГДД 2025.
602/650 - 2000 лв.  за 2024г. и съответно 61/602
602/650 -2000 лв. за 2025г.  и съответно 61/602

Разходите за бъдещи периоди не ги отразявате по разходни сметки за 2023, а ги натрупвате в сметка Разходи за бъдещи периоди.
Здравейте,
извършени са периодични доставки на услуги за Октомври. Данъчното събитие е на 31.10., а фактурата е издадена на 05.11. в равностойността в лева на щатски долари. Какъв курс на БНБ вземаме, този от 31.10. или от 05.11.?

НСС 21
3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.
 ОКД5, че е започнал да упражнява дейност в това ООД не е подавана, от съдружник,номер 2
Такава има подадена от съдружник номер1,

Ако е упражнявал дейност / без значение дали е дължал осигуровки / е следвало да се подаде ОКД5. Когато спре да упражнява дейност се подава за прекъсване на дейността. ОКД5 е за деклариране на обстоятелства - упражняване или не на дейност. Някои погрешно смятат, че ако СОЛ не дължи осигуровки не следва да се подава ОКД5.