И аз бих го попълнила така - без начало на осигуряване, защото вече е декларирано и с дата от 01.01.2024 - нали това е смисълът на промяната от 2024 .
Самоосигуряващите се лица за целите на Т1 дължат осигуровки за ДОО и ДЗПО / евентуално / . Не съм много запозната с процедурите на лицата по члл4 ал.9 - изчакай и други мнения.
Следва да се осигурява като самоосигуряващо се лице с Булстат. В зависимост от дейността ще следва да прецени и задължението си за регистрация по ЗДДС.
Не начислява, естествено, но явно ще трябва да им го обясните.
Мислех, че елементарната грамотност на бизнеса е нараснала малко...
Чл. 61з. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г. (*)) Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), а за дейността по т. 2 от приложение № 4 - и юридическо лице, се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че:
1. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г., в сила от 01.01.2024 г.) оборотът на лицето за предходната година не превишава 100 000 лв., и
2. (доп. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) лицето не е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност, с изключение на регистрация при доставки на услуги по чл. 97а и за вътреобщностно придобиване по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от същия закон.

Да, ако дейността фигурира в Приложение 2 от ЗМДТ.
Ако фирмата няма дейност не подавате ГДД, не декларирате данъчна загуба, не приспадате такава.
Ако фирмата има дейност подавате данъчна декларация, декларирате данъчна загуба, впоследствие приспадате такава.
Ако фирмата няма дейност, но има данъчно признати разходи подавате данъчна декларация, декларирате данъчна загуба, приспадате такава впоследствие.

Въпросът при Вас е дали тези банкови такси са данъчно признати разходи на фирмата, която няма дейност.
И последен въпрос - в т. 9 намалям само застъпилите се работните дни, които са 5 или календарните - 7?

Благодаря на всички отзовали се!  :smile1:

Работните.
Няма причина да откажат,ако имате стажа и отговаряте на условията за получаване на обезщетение. Изчакайте да се произнесат.
След като е страна от ЕС би трябвало да изискат служебно от там документ за стажа. U 1 мисля , че е формуляра.  Не изчаквайте,а се изяснете своевременно с тях.
Ще си опишете правилно болничния лист от...до..., както си е. В определяне на дните в т.9 ще намалите с дублираните.
Здравейте,
съгласно КСО чл.54а
(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
4. (доп. - ДВ, бр. 102 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна или на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

Не пишете в коя страна сте работили , но си преценете попадате ли в т.4 . В НОИ следва да са Ви обяснили какво се прави в този случай. Ако не са го направили си изяснете ситуацията дали имате или не право на регистрация за получаване на обезщетение.
Привет, имам сходния казус - раждане 7 дни преди термин. Първия 45 дневен болничен вече е подаден и дори има постъпило плащане. В този случай има ли резон да правя корекция?

Не, ще намалите  дните по втория болничен с броя на застъпващите се по двата болнични листа дни.
След като не е отразено намаление на декемврийските задължения мисля, че тези пари са отишли за погасяване на друго задължение и трябва по-внимателно да разгледате погасените задължения с тази сума или да направите справка в НАП.
А платили ли сте декемврийските задължения ?
След като ги няма в остатък идеята ми беше да видите какво е покрито с тях. Явно има някакви други задължения от предходен период.
Здравейте,
ако имате достъп с ПИК или ел.подпис разгледайте справките за плащанията и погасените с тях задължения  да видите какво е покрито с тази сума, която смятате за надвнесена.
Ако приемем, че датите на двете Д6 са еднакви подавате Д1 с код К за всички лица и Д6 с код К и верните данни / и същата дата като вече подадените / . Вероятно предвид изтеклия срок за корекция това ще стане на място в НАП.
Заглавието на темата Ви е "Каса на дружество" и тя е по-различна от тази на самия касов апарат.  :smile1:
Теоретично да Ви попитам - ако брутната РЗ е 1200 / примерно / , а тази след направените удръжки за данък и осигуровки е 950 колко е всъщност Вашата заплата ?