Ние не сме регистрирани по ДДС

Нерегистрираните по ЗДДС не начисляват ДДС.
За възнаграждението за личен труд за 2022 ще попълните Т1/2 коригиращи за минали години, а Т1/2 за 2023 ще си попълните само с данните за 2023.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=26523.0
 Сумират ли се стажовете от двата работодателя, за да се получи общия осигурителен стаж? Това би ли могло да ощети служителя при пенсионирането?

1. Да
2. Не
Има и противни мнения, но аз не бих.

И аз. :smile1:
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/Danuchni_oblekchenia_za-deca

от линка :
"Двете облекчения могат да се ползват от единия родител, да се разпределят между двамата родители, като единият родител ползва облекчението за дете, а другият за дете с увреждане.  "
Според Вас, трябва ли да изтрия подадените данни за гражданския договор?

Да ги изтриете от къде?
Въпроса ми е за фирмата може ли да се пусне Декларация без дейност за 2023г., след като не е подавана ОКД 5 за прекъсване, защото лицето е по майчинство?

Фирмата отговаря на изискванията на ЗСч за фирма без дейност. Няма противоречие с това,че СОЛ е с ОКД5 за упр. на дейност и е в майчинство.
Не това е целта, целта беше да използвам изкараните пари за лични средства.

Идеята е всъщност друга - личните средства да са от фирмената дейност съответно узаконени с платени данъци.
После, днес си се чудя и за другия случай - СОЛ, полагащ личен труд без заплащане. Също има право да и избира. И също не изравнява. Дори няма задължение да подава ГДД, само декл.6 код 13. И? И той трябва да си стои на минимума...

Като не иска да доплаща ще си стои на минимума, да.  :smile1:
Какво разбирате под " и той не изравнява " ? Няма нищо общо този случай с другия на ЗП.
Така де. За всички СОЛ, които изравняват осигуритения доход е така. Но регистрираните ЗП не изравняват при доход от непреработена селскостопанска продукция. Значи не довнасят, но и не възстановяват осигуровки.

Не съм много запозната със ЗП, но все пак не сте ли заверявали осиг. книжки или не сте ли пенсионирали ЗП - признават ли от НОИ този по-висок и непокрит от реален доход осигурителен доход ?
Значи може и на максимум да избере да се осигурява.

Може, но той затова е авансов - ако го няма реално за годината е недължимо внесен при окончателното изравняване. Говорим принципно. Само минималният осиг доход е този, върху който задължително следва да бъдат внесени осигурителните вноски.
Да, тези които определят окончателен доход по таблицата, ако окончателния се явява по-малък от авансовия,  следва да си възстановяват вноски - това е така.

Това не е така, ако избраният авансов е равен на минималния изискуем. При по-нисък от минималния не следва възстановяване.
Аз застъпвам тезата, че избраният осигурителен остава окончателен такъв -
т.е според колеги  годишния окончателен е 710х7+780х5, а според мен е 2000х12

А има ли реално такъв доход ?
 Правих и консултация с адвокат по данъчно право и той каза, че трябва да бъде с нулева ставка.
Освен, че е казал е необходимо и да се аргументира с позоваване на членове от Закони.
Консултирайте се и с друг адвокат , а най - вече потърсете счетоводител. Колегите са Ви отговорили по-горе - мога само да добавя, че това , което искате да правите е не да изнасяте дограма, а да я пренасяте.
Въпроса ми е ако я подам сега ще бъде ли приета?

Да, ще бъде приета.
От коментари на колеги разбирам, че в Регистър Булстат може да стане регистрация и със задна дата. Това си е според мене практика "по български" , но все пак помага в случая на тези, които "констатират в края на годината" , че имат и доходи за деклариране. Разгледах електронния вариант на ОКД5 и няма възможност за правилен избор в този случай. Единствено са обхванати физическите лица на патент . И после се чудим като питаме на телефоните защо ни дават различни отговори - то верен няма в момента. Ако ми се наложи да подавам ОКД5 на такова лице сигурно бих избрала свободна професия. Пък после ще мислим има ли тази свободна професия НПР или няма, защото не е точно свободна професия.
Дано и от НАП ни четат тука и да се даде ход на една коректна практика.

Явно трябва да се регистрират първо в Агенцията по вписванията, трябва да има вариант да им дадат Булстат - със сигурност трябва да се регистрират, но какво ще е основанието?

Ако някой го е правил на практика ще е много полезно да сподели. Точно практиката по въпроса е ценна в момента.
 може само отчет за фирма без дейност

 :good:
Далече по-просто би било да си продаде дела по номинална стойност. Ще има същия ефект.
Без съдействието на НАП няма как да стане и вероятно най-добре е да се обадите или да отидете на място. Няма как да направите сега корекция за 2022 без те да я разрешат.