(Просто това не е форум за политика)

Ами просто не придавайте на коментара си такъв привкус.  :smile1:
Не мисля, че има такова, което да наречем нормално. Тази наличност зависи от толкова много неща, че трудно ще я унифицираме в някакви параметри. То и за касите няма понятие "нормална" наличност - започнаха със 100 000, ако бюджета не се напълни ще слязат и по-надолу и така докато могат да съберат нещо.
От 1-ви февруари прекратява дейност във фирма А и подава ОКД-5 за спиране на осигуряването през булстата й.

Всичко необходимо е направено . Единствено се сещам за последен ден в осигуряване при подаване на Д1 за 01.2024 във фирма А.
Явно е, че грешката е програмна - огледайте си направения файл, програмата - дали Ви е актуална.
Опитах се да подам отново коригираща, но системата не ми я приема.

Каква причина е посочена ?
Но за сумите на данъка за 2019,2020,2021,2022 не съм сигурна какви счетоводни операции е най правилно да се направят и да се осчетоводят те също са платени от банковата сметка /може би 122/503/???

Бих постъпила точно така.

СС8

Препоръчителен подход

Скрит текст :
Еее, не пише така :)
Пише "...членовете на управителния орган ... трябва да отговарят на следните изисквания: 6. да имат осигурен административен капацитет от минимум едно лице, наето по трудов договор"

тоест, членовете, съдружниците и т.н. (самите те) имат осигурен административен капацитет, а не да осигуряват другиму.

Ами логиката се опитва да пробие през тези мъгли . Буквално така, но къде да го имат този капацитет - във фирмите си. Иначе кой знае на кое коляно са писали това.
Благодаря , колеги , за мненията . Много ми бяхте полезни. Ами да си обмислят и да вземат решение - към момента на база с каквото разполагат като информация.
Хубав ден !
Е не трябва ли самите фирми, в качеството им на домоуправители, да имат капацитет, а не някакви управители, още повече съдружниците?!?

Така де, ама управителите да "осигурят"  този капацитет - не те самите да го имат. Да, малко ... е казано. Това е изкуство - с много думи да не кажеш нищо / имам предвид текста / .
Професионален домоуправител в конкретния случай е фирма - ЮЛ.
Щом (засега) няма условия към наетото лице, а само насоката, че трябва да създава административен капацитет, струва ми се, че някаква административна длъжност би била достатъчна.

Натам започвам да клоня и аз / с всички двоумения по отношение на конкретната длъжност домоуправител / .
 
И още нещо не разбирам. Ако съкратя избирателно текста на чл.47 б ал.3 примерно така: кой трябва да има осигурен административен капацитет и да има наето лице? Както е написано не се говори фирмите (ЮЛ) да имат наети лица, а управителите, съдружниците и т.н.?

Единствено логично ми изглежда смисълът да е, че управителите и т.н. " 6. да имат осигурен административен капацитет от минимум едно лице, наето по трудов договор " във фирмите си, занимаващи се с тази дейност.

Много ти благодаря, bobo, за мнението !
Здравейте,
ако има запознати с тази материя ще съм благодарна за всяко изказано мнение по следния въпрос :

С последните промени в Закона за управление на етажната собственост от 29.09.2023 ще бъде създаден регистър на професионалните управители на етажна собственост. Вписването в този регистър е условие за извършване на дейност. В тази връзка как тълкувате следния текст от Закона :

ЗУЕС

чл.47 б ал.3
За да бъде осъществено вписването в Единния централизиран публичен електронен регистър, в раздел "Регистър на професионалните управители на етажна собственост", физическите лица, регистрирани като еднолични търговци, членовете на управителния орган на търговското дружество, както и неограничено отговорните съдружници в командитно или събирателно дружество трябва да отговарят на следните изисквания:
..................
6. да имат осигурен административен капацитет от минимум едно лице, наето по трудов договор

На каква длъжност да бъде това лице е въпросът - не срещам никакви пояснения в тази посока. Дали би могло да е домоуправител / това някак не го приемам - в самата фирма какъв домоуправител ще е / ? Или примерно администратор - технически изпълнител ?

Благодаря предварително за всяко мнение .
Бих декларирала за 2023.
Лицето трябва да декларира доход за 2024.
Друг е въпросът, че НАП могат да видят разминаването и да му звъннат да го занимават с глупости.

В подобен случай гледам да се "уеднаквим" с лицето и да избегнем такива моменти.  :smile1: Наистина нямаме задължение да следим сметката на получателя, но пък ето в такива моменти изводите зависят от точността . Друг е въпросът дали това е толкова фатално... :smile1:

Вече можем да се настроим за петъка.
По ЗКПО не се налага преобразуване по чл.42, тъй като в конкретния случай наемът е за м.01.2024 г. и дори да е платен до 31.12 не е разход за 2023 г.

Не бях се зачела, че е за 2024 - да, така е. Иначе доходът не е получен от лицето през 2023.
Идеята беше да изясним принципно въпроса, а вече как ще постъпи питащият/питащата е друго нещо. :smile1:
Тоест и ЕООД и ФЛ ще декларира дохода 2024


Съответно ще преобразувате финансовия резултат за 2023 в увеличение с дохода на ФЛ за наем и вече за 2024 ще го дадете в намаление на финансовия резултат.
Да, реално ако нямам комуникация с наемодателя няма как да знам дали е получен на датата на плащане или 2024г

Ако платите осигуровки / примерно / на 25 число, но НАП ги получи на 26 ще сте ги платили ли на 25 ?

ЗЗД чл.75.
Изплатен, но неполучен ???
https://www.minfin.bg/bg/827


от линка :
Скрит текст :
Между другото в извлечението от 01.2024г., пише - теглене на пари в брой атм 28.12.2023г.

Какъв е проблема да си осчетоводите тегленията на правилните дати, както ги е отразила и банката? Осчетоводете си и януарското извл в частта му с декемврийските дати.
ЗДДС
Чл. 72. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Регистрирано по този закон лице може да упражни правото си на приспадане на данъчен кредит за данъчния период, през който е възникнало това право, или в един от следващите 12 данъчни периода.

Здравейте , според мен не е проблем в 01.2024г. да използвам ДДС по ф-ра от 02.2023г.
Вие как мислите ?

Няма проблем - в срока по чл.72 ЗДДС сте. :smile1: