Следвайте максимално истината - лицата да си подадат правилно декларацията за доходи от 2023. Вие сте пропуснали - подайте сега за първо тримесечие. И да Ви проверят - казвате си истината. Няма да Ви обесят - още повече , ако е за първи път. Според мене едва ли ще Ви и проверят и засекат. Случвало ми се е. Разбира се винаги е налице варианта на ръка в НАП с молба и т.н. , което не бих си причинила. Твърде много стрес е излишен. :smile1:
Хубав ден !
Не може да коригирате вид доход. Заличавате и подавате правилния.
Мерси ,колебаех се тъй като личният труд не е точно като от трудово правоотношение.

26. "Трудови правоотношения" са:
и) (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) правоотношенията, независимо от основанието за възникването им, със съдружници и член-кооператори, както и с акционери, притежаващи повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество, за полагане на личен труд в дружествата и кооперациите, в които те са съдружници, член-кооператори или акционери, извън случаите по чл. 37, ал. 1;
ЗДДФЛ
Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.
Да обясня нещо :
Да изготвяте ГФО и да "подавате" ГФО са две различни неща. Има търговци, които изготвят ГФО, но не "подават " такова. За тази цел си има Закон за счетоводството , където пише кой и какво. Това, че не се "водите" търговец принципно не е критерий за изготвяне/подаване на ГФО. В конкретния Ваш случай не изготвяте и не "подавате", но не защото не сте търговец. Не са търговци и ЮЛНЦ. За специализирана консултация не търсете отговори във форуми, а се ангажирайте с някой счетоводител да Ви разясни нещата и да се придържате към тях вместо да търсите потвърждения на Ваши съждение кога правилни, кога не. И текстовете от сайтове на счетоводни кантори все пак трябва да се четат с разбиране, а то идва от знания. Не го приемайте лично. :smile1:
Успех и хубав ден !
Да видях го! Но какво да направя във форум писан от третокласник? Във всеки нормален форум има редакция в тоя Ц. Писах на коляно от телвфона и с клсвиатура на майкрософт с бутони за подсещане и един господ знае защо там има думички, които не съществуват в Бг език!

Ако за правописа намерихте извинение какво ли би било то за нивото на самия въпрос ? Предполагам, че само изкуствен интелект би могъл да Ви разбере и ... да Ви извини.
Независимо, че СОЛ работи от 03.2023 ще зададете период 01.2023-12.2023.
Дружеството се управлява от съдружника, които не назначен, като управител, бизнес услуги НКПД 12196002.

Дали управител на дружеството и управител бизнес услуги са едно и също нещо ? Първото е доста по-широко като обхват на функциите. Дано не стане заедно с осигуровки по ТД да му търсят и такива като СОЛ . Пожелавам Ви да не задълбочават твърде в материята.
 Ще внася само здравни. Но докато не получи решението за пенсиониране е задължен да се осигурява и за пенсия.

Е, защо да е задължен докато получи решението ? Това решение все има фиксирана дата от кога е това му качество на пенсионер и тя не е от получаването му.
СОЛ - пенсионер може да продължи да се осигурява за всички осигурителни случаи / за старост и пенсия докогато пожелае. Това е негово право, а не задължение. Когато реши да спре осигуряването си от тази дата ще предприемете необходимите действия за промяна.

Вариянт 2 - щом решението е получено през м.02.2024 за целия месец февруари дължи само здравни . Д1 тук е ясна.

Този е най-лесен .  :smile1:
Остава въпросът дали в някакъв монент може с втория управител да бъде сключен граждански или трудов договор,

Всъщност най - доброто е за този управител да се подаде ОКД5 за упражняване на дейност за времето, през което ще извършва , каквото е необходимо. След приключване на ангажимента пак ОКД5 за прекъсване. Разбира се това не изключва вариант за трудов договор, но зависи от целите и ако те са да е най-икономичен вариант то самоосигуряването е такова. :smile1:
Мерси, ако посоча последен ден в осигуряване , няма ли да е неосигурена и здравно ?

Не, здравно ще си е осигурен/а.
 Нужно ли е да подаде Декл. за промяна на осигуряването ,че ще е само за здравно и в какъв срок ?

Не е необходимо - посочете в Д1 последен ден в осигуряване. Дори и да искате да подадете ОКД5 то вече е минал срокът за това - 7 дневен от датата на възникване на съответното обстоятелство.
 При наличието и на друг действащ управител, вписването на съдружник като управител на ООД в ТР основание ли е за (само)осигуряване, ако не извършва дейност по управление и не получава възнаграждние за това?

Ако освен, че не извършва дейност по управление не упражнява и никаква друга такава , свързана с дейността на фирмата, самото вписване не е основание за самоосигуряване.
Предполага се все пак, че управителите ще са такива заедно и поотделно.

А в коя клетка се посочва дивидента изплатен на собственик на ЕООД?  Домакинства ли?

Да.
Докато не направиш актуализация за новата година не можеш да генерираш верен файл по 73-6

Сега погледнах кога съм подала 73/6 и ми е приета - на 16.01.2024 - преди актуализацията.
Аз направих 73/6 с програмата на Микроинвест още със старата версия - преди да актуализират за 2024, подадох и нямах проблем.

Държа да отбележа, че реално на ТРЗ нямам само последната актуализация, за което много се съмнявам да е в това проблема(2.00.048 / 22.01.2024г) тоест само тази не съм заплатила за 2024 год да актуализирам.
Проверката на последната актуална версия на НАП ли я правите ?
Ако сте направили файла с версията от преди последната актуализация - подайте го, независимо от резултата от проверката. Споделете после резултата.
Един адвокат каза, една приятелка от НОИ каза- когато изречението започва с това, направо искам да спра да слушам и да избягам с 200 в другата посока

Или като кажат " Ами как се оправят хората ? " .
Ако можете проследете какво е заложено в софтуера Ви - от къде взема сумите по актива на баланса , какви кореспонденции са зададени. И си направете ръчно поправка да Ви е правилна сумата докато установите причината за разликите.

Формата за баланса от кои сметки взима информацията? Може би ако погледнете и проследите връзките ще излезе нещо.

Точно там ще е причината май. :smile1: