Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 451
Марпанче,
майка се връща след майчинство на работа / така го разбирам /- колко да е бил дълъг тоя срок...

Може би имаш предвид в самото начало на майчинството, ако влиза в периода на изпитателния срок ? То това вече минало - заминало . Можел, но не го направил...да го е направил. Сега вече обстоятелствата са други.

Марпанче,
майка се връща след майчинство на работа / така го разбирам /- колко да е бил дълъг тоя срок...

Здравейте ,
имайте предвид, че при изплащане на обезщетение за неползван отпуск не се дължат осигуровки, а само данък. От тази гледна точка е странно предложението да Ви се издължат посредством осигуровки незнайно за колко време. При 4 часов работен ден осигурителният стаж е наполовина.
По време на майчинството не би могъл да прекрати трудовия договор на майката, защото тя има закрила. По-добре не се съгласявайте с тези схеми, а си потърсете правата чрез Инспекцията по труда.

https://zakonnik.bg/document/view/qanda/138221/230439

Ако желанието е било да се "свърши работа" за по-добро обезщетение от борсата е имало толкова по-приемливи варианти...

Няна как да стане,

504 eur / 5041 gbp - ??? ( 11 818 eur са 10 000 gbp) .
Програмата не позволява кореспонденция между две валути.

При така съставена счетоводна операция ( която е вярна) сумата от 11818 лв излиза и в двете аналитичности
504 eur-  сметка се увеличава с 11818EUR и, а 504 gbp -  сметка се намалява със същите суми. и остава на кредит с разликата.

За целта има сметки приходи и разходи от валутни разлики. Може да разгледате и СС 21.
didipeicheva е дала и пример в отговора си.

302 или 601/401   - при получаване на мострите / по Ваша преценка /

Задължение към доставчика няма да има предвид безвъзмездността на доставката на тези мостри
401/430  - вътрешни разчети / протокол за безвъзмездно предоставяне на мострите /
430/709  - отписване на задължението
/ Би могло и направо 401/70../
411/70... - при евентуална продажба / ако сте ги отписали на разход не означава , че не са налични и не може да ги продадете /

Хубав ден ! :smile1:

Здравейте ,
всъщност точно в тази тема има добри насоки за отговор. Като много неща в нашето законодателство и тука има повод за мислене, но решението си остава Ваше. Аз съм за "брутни" . :smile1:

попаднах на становище на ОУИ София от 2011г. и решение на ВАС от 2014г., че доходите от наем на личен имот или в режим на СИО, който не е включен в активите на предприятието на търговеца, не са предмет на облагаеми доставки, тъй като не са част от дейността на ЕТ.

Добре би било да намерите и информация, ако има такава, че и НАП споделят това мнение в съдебното решение. Има много дискусии с писма на НАП по въпроса тука в КиК инфо , в които позицията е , че следва да се начисли ДДС за дохода на ФЛ-ЕТ, регистрирано по ЗДДС. Съдебното решение се опира на обстоятелството, че имотът не е в активите на ЕТ-то, но вероятно другата позиция има в подкрепа факта, че ФЛ - ЕТ са един и същ субект и то регистриран по ЗДДС.

Как работи след като аз фактура не издавам по принцип, нали имам граждански договор, там пише толкова пари на месец ще получавам и това е.

Да не би да сте самоосигуряващо се лице ?

Болничния за работодателя е актуален (извинява отсъствието на служителя). А, дали НОИ ще го плати е друг въпрос. Обикновено го изплащат със закъснение.

Не винаги обаче се случва така. Често болничният се отменя поради различни причини и няма как да служи за извинение на отсъствия.

Наистина ли осигурителя може да се информира само от служителя за резултата от обжалването?

При същия такъв случай точно лицето ни уведоми за резултата като ни донесе официалния отговор на НОИ и той беше отказ да се признае болничния.

Вълнува ме как трябва да постъпи, за да и бъде изплатен отпускът при напускане.

Необходимо е да подаде молба за напускане свободен текст. Следва да се съобрази с обстоятелството, че има законоустановен срок на предизвестие / обикновено 30 дни / , който работодателят може да пожелае да бъде спазен. След прекратяване на договорните отношения и при положение, че не е ползван полагаем платен отпуск в последната ведомост за работни заплати задължително трябва да се начисли и обезщетение по чл.224 за неползване на същия  . Ако не се начисли или се начисли, но не се изплати следващата стъпка е да се обърне към Инспекцията по труда.

Начална е датата, на която работникът се явява на работа.

Имам планове да внеса спортен автомобил на стойност 60000 долара от САЩ в България
... Та въпроса ми е дали е възможно да създам фирма ...

А дали фирмата ще има 60 000 долара , за да "закупи" този автомобил ? И дали да спестите за едно няма да означава да похарчите за друго ?

Здравейте ,
принципно при срочен трудов договор срокът на предизвестие е 3 месеца. Не коментирам правилността на промяната от 3 месеца на 30 дни / не съм запозната юридически издържано ли е това / , но това определено е във Ваша полза за по-бързо прекратяване на договора в случай на такова желание от Ваша страна. При всяко положение обаче договореността с работодателя да Ви освободи по взаимно съгласие е най-бързия и безболезнен вариант . :smile1:

Правилно разбрах питането Ви. Прочетете статията до край независимо от заглавието и.
"В случай обаче че този срок бъде изпуснат или лицето е попълнило повече от 1 заявление, тогава се прибягва до така нареченото служебно разпределение."
От този текст надолу...

https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2018/02/02/3122298_kak_se_smenia_pensionen_fond/

Вижте описаната процедура - там ми се струва, че е причината.

Може ли осигуровките за м 11  и м 12 да са върху 1400 лв , а не върху 560 лв.

Може, но трябва и възнаграждението за личен труд да увеличите на тази сума. :smile1:

https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=8016.0

86.21 Дейност на общопрактикуващи лекари
86.22 Дейност на лекари специалисти
86.23 Дейност на лекари по дентална медицина
86.90 Други дейности по хуманно здравеопазване

Може би е последното, но ти си знаеш какви лекари има в този център.  :smile1:

Не, аз не искам да ги заместя. Искам да има подадено и за лицето по трудов договор и за СОЛ-а, но беше пропуснато да се подаде за СОЛ.Затова сега подадох редовна декл.обр.1 и за него, но се притесних нещо да не се обърка така предходната подадена за служителката по ТД.

Правилно Ви разбрах. Всичко е точно - имате две Д1 в системата.  :smile1:

Та просто искам да разбера как стоят реално нещата на практика, защото не ми се струва някак логично някой, който например е продал орехи за 500-1000 лв, да го карат да води отчетност.

Здравейте !
Всъщност на практика става ето така, както сте описал това, което правите / или възнамерявате да правите / .
На теория - може да видите в ЗДДФЛ чл.13 кои доходи са необлагаеми. За всички други, ако не отчетност се дължи данък. За повечето - и осигуровки.
При желание може да се обърнете към счетоводител, който по-обстойно и точно да Ви насочи, какво да правите, ако решите да промените практиката си  / или виждането си за нея / .

Страници: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 451

Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook