Здравейте, Нимерия, ако предлагате услуги само на данъчно незадължени лица, тогава нямате задължение да се рег. по чл.97а, но предполагам, че знаете, че ако получавате фактури за услуги от други фирми също имате задължение за рег. по чл.97а, примерно рекламата в Гугъл е такава услуга. Под " постоянен обект " би трябвало да се разбира нает или собствен офис или някакъв др. вид обект, така че това, че собственика е извън страната не трябва да е от значение в случая.
Здравейте, според Проекта за изменение на ЗДДС, чл.156 ал.1 излиза, че право да се рег.  имат лица рег. по чл.96,98, чл.100 ал.1 или 3, а на мен от НАП една госпожа ми отговори, че нямало значение дали си рег. или не, извършваш ли такива услуги трябва задължително да се рег.  по този режим и да включваш ДДС във фактурите си към дан. незадължени лица. Аз поне след, като гледам чл.156, мисля, че това което ми казаха не е така и продължавам да съм на мнение, че и фирмите рег. по чл.97а и тези които не са рег.по  ДДС не са задължени да се регистрират по този режим.
Получих отговор от НАП, относно ф-ми рег.по чл.97а. Казаха, че всички фирми които осъществяват посочените услуги в режима ще трябва да се регистрират и да начисляват ДДС на услугите към данъчно незадължените лица и то по ставката на ДДС, която е валидна за страната на получателя. И ако оказваш споменатите услуги дължиш ддс независимо дали си регистриран по ЗДДС в твоята страна и другото било че ф-мите рег. по чл.97а, които се рег. по режима вече ще се водят регистрирани по друг член, като все още не се знаел кой ще е той.
Благодаря, и аз така реших за сега. Смятам все пак да питам в НАП, видях по-горе, че има и други колеги с фирми с такава регистрация, като получа отговор, ще го напиша и тук.
Ако фирмите регистрирани по чл.97а ,  се регистрират по новия режим, се получава, че трябва да внасят ддс за оказаните услуги на данъчно незадължени лица, а в същото време нямат право да приспадат ддс (нямат и задължение да подават дневник на покупките)  и за това всъщност според мен тези фирми не би трябвало да са задължени да се регистрират по този режим.
Чл. 97а се отнася за задължение за регистрация по ЗДДС, другото което е, че препраща към чл 21 ал.2, който се отнася за данъчно задължени лица. Когато сте рег. по чл.97а , не начислявате ддс във фактурите, които издавате на данъчно незадължените лица.
Здравейте и аз имам фирма регистрирана по чл. 97 а, от това което прочетох, останах с впечатлението, че  регистрацията по този режим не се отнася за фирми които не са регистрирани по общия ред, защото като е рег. по чл.97 а , фирмата дължи ддс само за получените услуги от други фирми и не начислява ддс на оказаните от нея услуги. Ще съм благодарна за коментари по това мое мнение :)
Здравейте, сега видях, че миналия месец съм подала справка-декларация на ф-ма рег. по чл.97а от ЗДДС, като съм объркала поредността на номерата на протоколите по чл.117, от 170 после съм написала 180, и така ми се губят 9 броя, някой има ли идея как се редактира това, видях  как се редактира ако има грешка в начисленото ддс, но затова нищо не успях да открия. ДДС, което е начислено в грешния протокол е за 4 лв. и може би е най-добре е да го анулирам сега и да го включа както трябва в спр-декларация за 10 м.? Благодаря предварително!
чл.21 (4) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е:
1. мястото, където се намира недвижимият имот, когато услугата е свързана с недвижим имот, включително при:в) настаняване в хотели, къмпинги, караванни паркове, ваканционни лагери и други подобни; Чл. 86 (3) Не се начислява данък при извършване на освободена доставка, освободено вътреобщностно придобиване, както и при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.. Оттук  следва, че няма какво да начислявате!  :smile1:
Здравейте, получаваме финансиране за закупуване на ДА по мярка 121, в размер на 50% от стойността му, за одобрение на извършените разходи, трябва да представим инвентарна книга и данъчен амортизационен план. Изготвям двата плана- счетоводен с цялата стойност на ДА, и данъчен със съфинансираната част, т.е 50%, но програмата с която работя не позволява да има разлика в отчетната стойност по САП И ДАП и въвеждам два пъти актива и той излиза два пъти в инвентарната книга, според вас с коя стойност е правилно да бъде включен актива в инвентарната книга тази от САП или от ДАП (коя стойност искат да видят в Разплащателна Агенция).Благодаря предварително!
Благодаря, на всички за помощта!  :smile1:
Здравейте, някой би ли могъл да ми помогне със съвет за следното: фирма регистрирана по чл.97 а, получава фактури за интернет услуги от страни в ЕС и от трети страни, за тях издаваме протокол по чл.117, нямаме право да вкл. самоначисленото ДДС в дневника за покупки, в този случай правилно ли е сумата на начисленото ДДС да се отнесе, като увеличение на разхода за услуги ? Благодаря предварително !
Здравейте, собственик на ЕООД получава рента (като физическо лице) за земя която се използва от дружеството, трябва ли да се попълва приложение 4?
Основанието за неначисление на ДДС е чл.113 ал.9 от ЗДДС,тези фактури не се включват в дневника за продажби, според ППЗДДС, чл.113, Регистрираните лица на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от закона отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от закона с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 от закона и извършените вътреобщностни придобивания с място на изпълнение на територията на страната.
В първия пример код 5 е с дата 31.01.2014 г., а данъка е с код 8 и дата 31.01.2014 г., няма смисъл от две декларации 6, а само от една с две колони аз така ги подадох и ги приеха без проблеми.
Във втория случай, ще трябва да подадете две декл. 6 една с осиг. и код 5 с дата 07.02.2014г до 25.02.2014, и друга за данъка с код 8 и дата 28.02.2014 г. до 25.03.2014г
Здравейте, надявам се някой да ми помогне за следната ситуация. Българско ЕООД предлага софтуер на физически лица и фирми,както в ЕС, така и извън него. Мислите ли, че подлежи на задължителна регистация по ддс във връзка с чл.97а т.2. Благодаря предварително.