Да! Когато по време на платения годишен отпуск бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск (вкл. и болничен), ползването на платената почивка се прекъсва по искане на работника. Остатъкът от отпуска се ползва допълнително по съгласие между него и работодателя.
Съгласна съм по въпроса за почивката! Но всичко опира до пари, а хората имат нужда от достатъчно, за да живеят "поне" нормално. А по въпроса за ГД в строителството - твърдо "НЕ"/от опит/. Какво правим, когато ситуацията към даден момент /примерно доставката на бетона е закъсняла/ налага да се остане малко по-късно от работното време? Върви се разправяй с ИТ, ако уж "случайно" минат и се опитвай да ги убедиж, че така се е наложило. Но, това е друга тема!
Лошо! В тези времена и в този бранш хората са съгласни да почиват само един ден, но как да стане законно това?
Твърдо "НЕ"! Работодателят не може да Ви принуди да ползвате неплатен отпуск. Това може да стане само с Ваша писмена молба и с неговото разрешение.
За строителство става въпрос. При нас е по-сложно - зимата няма работа, гледаме през другото време да се наваксваме. Сумарното отчитане също не ми е ясно, не сме го правили до сега. Сега сме в период на "умуване".
Има ли друг легален начин освен сумарното отчитане на работното време, за да се работи в събота и да няма проблеми с ИТ? Ако някой има опит, моля да го сподели - нещо със заповед или друго!
Аз бих го назначила с код 83322010 - шофьор, товарен автомобил. Вижте какъв вид превозно средство се води по талон (D) и техн. допустима маса (F.1) и ще се ориентирате.
Вярно е, че за  че времето от 13.02.13 до 22.02.13 вкл. не се зачита за трудов стаж, защото от 01.01.2013 до 12.02.2013 са 30 дни неплатен отпуск с право на стаж. И според мен има право на обещетение по чл. 224 от КТ за времето на неплатен с право на стаж и се взема база на изчисление месец септември 2012 г.
Благодаря!
От 01.04.2004 г. до 01.12.2012 вкл. сме ги внасяли редовно. Към момента съответно сме с непрекъснати здр. осигуровки. На 20.02.2013 г. внесох осигуровките за 6 месеца напред, т.е. до 01.06.2013 г. вкл. Декларация 7 обаче, я подадох с начална дата 01.04.2004 г. /така ми казаха по телефона от НАП/ - това ме притеснява.
Моля Ви, ако някой може да ми помогне! Имаме обект в Румъния, трябва ли да попълваме CMR / камионът си е наш, возим си наш инвентар, наши материали/?
Съвсем се обърках! На мен тази от НАП по телефона ми каза да пиша първоначалната дата на възникване. При мен проблема е, че аз внесох на куп до 06.2013 г. вкл. и подадох декларацията по пощата. Незнам, ще чакам евентуално тоговор, че нещо не е наред в декларацията.
Здравейте! Този въпрос мен също ме интересуваше. Звъннах на горещият им телефон и попитах. От там ми казаха, че като начална дата трябва да пиша месеца, в който е възникнало задължението за внасяне /в нашия случай беше 04.2004г./. Така и направих. Попълних декларацията и я пратих по пощата с обратна разписка.  Ако имате задължения след 01.01.2009 г. си подавайтете и Заявление по чл.2а от Наредба Н-8 от 2005 г. (за избор за погасяване на задължения за здравноосигурителни вноски от самоосигуряващите се лица по ЗЗО), за да не ви погасят старото задължение /ако има такова/. Сега тръпна в очакване дали ще имам някаква санкция!
Съжалявам, не прочетох всичко от начало! :smile1:
Ако обаче другият работодател отиде след Вас да занесе болничния, в НОИ няма да имат още номера на банковата сметка на служителя и ще Ви върнат.
"Считано от" означава денят, в който вече не е на работа.
Според ме осигурителният стаж НЕ е равен на зачетения трудов стаж. Осигурителният стаж при 8 - часов работен ден е равен на трудовия стаж за периода. Така мисля аз, но това е според мен. Може и Вие да сте прави. Лека вечер!