Попълва се приложение 3, Таблица 2.Признават се 40 % НПР, върху остатъка се плаща данък.
Колкото до осигуровките, било е необходимо да се внасят ЗОВ вноски, но сега ... със задна дата не знам дали е възможно- да каже Таня - ЛС, тя е по-веща в тая област.Но мисля, че се дължат 8 % ЗОВ върху 240,00 лв и се прави изравняване на тия осигуровки.
Човекът се занимава само два месеца от годината с търговия на нещо, за което ТРЯБВА да бъде регистриран като ЗП.
Ами тези, които отглеждат чушки и продават продукцията си също за два месеца и също трябва да са регистрирани като ЗП, за да я продават, защо да трябва да се осигуряват цалата година като ЗП?А онези, които отглеждат пшеница или нещо друго подобно - те могат да продадат цялата си продукция в един-единствен ден - следва ли и те да се осигуряват като ЗП само за този един-единствен ден?
Въпрос на избор.
Ако е решил, че трябва да се осигурява като ЗП има два варианта:
1.Запазва си трудовия договор, регистрира се като ЗП и се осигурява върху сума от 420,00 лв до 2 000,00 лв
2. Отказва се от осигуряването по трудов договор, регистрира се като ЗП и се осигурява по избор от 240,00 лв до 2 000,00 лв.
ddqnkova,
препоръчвам ти да не бързаш с подаването на ГДД-аз ще чакам до 01.05., ще подавам с ел.подпис и ще подам в 24,00 часа-миналата година на 26.04.,ако не се лъжа, публикуваха становище, че няма да се облагат субсидиите.Бях подала една ГДД на познат, подавах коригираща, разправии-този път съм решила да изчакам.
Има подадено запитване към Брюксел,доколкото знам,за това доколко е правилно пари, които се отпускат от европейски бюджет, да бъдат облагани с национални данъци - субсидиите, изплащани от националния бюджет нека бъдат облагани с ДОД, но с какво право се облагат европейски субсидии, не ми е ясно.
Така че съм решила да чакам тълкуването до край.
Възможно е, но се самоосигурявате през цялата година само като ЗП,

ЗАКОН за бюджета на ДОО
ДВ бр.100 от 20.12.2011г

Чл. 8. (1) Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2012 г.:
1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно приложение № 1;
2. минимални месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2010 г. като самоосигуряващи се лица:
а) до 5400 лв. – 420 лв.;
б) от 5400,01 до 6500 лв. – 450 лв.;
в) от 6500,01 лв. до 7500 лв. – 500 лв.;
г) над 7500 лв. – 550 лв.;
3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители – 240 лв.;
4. максимален месечен размер на осигурителния доход – 2000 лв.

Значи си избирате доход между 240,00 и 2 000,00 лв и се осигурявате върху тази сума.
Сумата за осигуровките Ви ще зависи също и от как ще изберете да се осигурявате-най-простичко казано, ще включите ли ползване на болнични или не.
gerta,
имаше се предвид да не си играем да смятаме за всяко едно животно кога и как.
И преминаването на телетата в основното стадо.
Аз поне това разбрах-цялата сума за годината става временна разлика в увеличение или намаление, а следващата година е с обратен знак.
4ZPG,
телетата се раждат с тегло 25-35 кг, рядко 40.
Аз търся обяви всяка година към януари как се продават телета на 7 дни - обикновено на толкова ги продават, след като са изсукали коластрата си.
И като видя, че има обява за 100 лв, да речем, приемам средна цена, примерно, 3,50 лв на кг.И си нагаждам телетата-едни са по 25, други по 30, трети по 35 кг.
Е, аз съм все до фермера си, по стечение на обстоятелствата, та виждам кои телета са едри и кои-дребни.
Норми за хранене защо си мисля,че вече съм качила в бланките....?Сега ще проверя.
Ами,разбира се, че има.Ето, заповядай:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1417.0.html
Остава ти, след като имаш начален и краен списък, да си разгледаш коя група какво може да е яла-според твоите наличности.Ако имаш храна, която я няма в списъка, пиши каква е, да намерим някакво решение.
Ето ти и табличка, да смяташ по-лесно храната:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1517.0.html
Ако имаш още въпроси, питай.
4ZPG,
трябва ти редовна информация от фермера с новородените телета, които заприходавяш дт 314 Телета / кт 611 Разходи за отглеждане на основно краве стадо.И сега можеш да ги заприходиш със задна дата от справката на ветеринаря-там има данни за дата на раждане, че даже и за ушния номер на майката.
Липсващите бици можеш да изпишеш от липси при инвентаризацията, която се прави към 31.12.2011 г.
За продадените-нямам идея за колко животни става въпрос, но виж дали се побираш в рамките на 10 % допустим брак и ги изпиши като умрели.
Самите крави също можеш да преоцениш-качвам една табличка, по която работя аз в края на годината.
Дано съм била полезна.
gerta,
аз съм си създала няколко сметки от 63-та и 73-та група, където натрупвам първоначално тези разлики.
Колкото за субсидиите-с тези за растениевъдството и аз постъпвам като теб, но не и с тези за животните.
Субсидиите за животни се изплащат на база бройката животни във фермата към 28.02.2009 година. В повечето ферми има разлика в броя - и то в посока увеличение, но това няма никакво значение. Затова пък субсидии получават и хора, които към тази дата са имали животни, но в момента нямат. Когато попитах на една среща с представители от министерството защо тези бивши животновъди получават суми, които би трябвало да се преразпределят на увеличилите животните си животновъди, ми отговориха, че те все по някое време биха могли да променят мнението си и да започнат отново да гледат животни.
Та в тази връзка, понеже не е ясно защо точно се отпускат на база две години назад, правя следното:
Дт 501 Банка / Кт 752 Финансиране за текущата дейност
после Дт 704 Приходи от финансирания / Кт 752 Финансиране за текущата дейност
и накрая Дт 122 Печалби и загуби от текущата година / Кт 704 Приходи от финансирания
Прикачавам файл с разиграните временни разлики-интелектуалната собственост на файла на е моя, а на...е, ще оставя тя да предяви права сама, когато реши,че не знам с какъв ник е тук  ;D
Ето, М.Костадинова-почерпката е от нас за Вас  ;D
Дай Боже не само да получавате съвети, но и Вие често да давате такива!!!  ;D
Наздраве!
 :drinks:
Така, сега да обобщя:
Когато говорим за разлика между фактическа и нетна реализуема стойност на телетата и кравите, това се тълкува като ценова разлика.
За да ги разделя от всички други осчетоводявания и да ми е ясно на мен самата какви са тия суми и откъде идват, съм си създала 634,734 за разходи или приходи от ценови разлики при основното краве стадо и 635,735 - за телетата.
Съответно салдата по тези сметки ще отидат в увеличението/намалението като временна разлика, а следващата година - обратното.Тя препоръча да не се задълбавам да изчислявам теле по теле кога минало от едната група в другата и колко ще да му е временната разлика в тоя момент. И също-на всяка цена да ползвам 609 и 709 при това отчитане.
Що се отнася за разликата, която се получава при месечното приключване на сметки 611 Разходи за отглеждане на телета от....до...месеца, смятам да подходя към нея като текущ приход или разход в резултат на дейността.
Например-натрупала съм разходи по изхранването на телета до 3 м. 200,00 лв-дт 611 Разходи за отглеждане на телета до 3 м / кредитът може да е 302,303 или друга сметка, но прирастът ми е на стойност 150,00 лв -дт 314 Телета до 3 м / кт Разходи за отглеждане на телета - на загуба съм 50,00 лв.-дт 709 Други приходи от дейността/кт 611 Разходи за отглеждане на телета до 3 месеца
Говорим за животновъдството.
За растениевъдството:
През стопанската година натрупваме разходи за отглеждане на дадена продукция в с/ка 611 Разходи за отглеждане на пшеница (например)
Тук се включват и разходите за раздадените ренти.

При заприхождаване на продукцията
Дт 303...Пшеница / Кт 611 Разходи за отглеждане на пшеница   
Заприхождаваме продукцията по справедлива стойност, която може да вземем и от данните по стоковите борси към датата на прибиране на продукцията

Аз лично приключвам сметка 611 през септември месец-изхождайки от позицията,че стопанската година свършва на 30.09 и от 01.10 започва новата стопанска година.
И тъй като съм мързелива Богданка - мразя да вадя и деля стари от нови разходи, стара от нова стопанска година, приключвам при първия удобен случай.
Та през септември съпоставям дебитния и кредитен оборот на 611 и приключвам със 709. 709 приключвам със 123.
В края на годината съпоставяме справедливата стойност, по която сме заприходили пшеницата, със справедливата стойност към 31.12. Ако имаме разлика с новата цена в посока намаление (т.е., новата стойност от по-ниска от тази, по която ние сме заприходили пшеницата), признаваме разход в размер на разликата между цени за остатъка от пшеницата. При положителна промяна –т.е., новата стойност е по-висока от тази, по която сме заприходили, не се предприемат никакви действия.
Възникналата данъчна временна разлика от обезценката се признава за текущия период в размерите на продадената продукция.
Това е последната версия на  програмата за регистрация на ЗП,която се подава в общинските поземлени служби - ако тъпсят и такива услуги от вас
Работи се с база данни
Становище на НАП -В.Търново относно преотстъпване на данък по чл.189
enjest,
благодаря ти,че се включи.
Значи остава мнението, че превишението -най-общо казано, каквото и да е то- в случая с животните трябва да се има предвид, когато се отписва животното-при продажба или преминаване от един вид актив в друг.
Правилно ли съм разбрала, че това е, което казваш.
Защото аз се чудех дали не трябва да проследявам тия превишение на приходите или разходите при всяко отписване на животно от една група в друга група.
Например при преминаване от групата "Телета до 3 м" в групата "Телета от 3 до 6 м".
В крайна сметка реших, че това е преминаване от 314 отново в 314 и трябва да се има предвид преминаването то 314 в 274.
Ще се радвам да прочета мненията и на  други колеги по темата
Ирка,
това е осчетоводяването, което съм посочила в темата "Първите въпроси, които възникват при счетоводство на животновъдно стопанство".
А въпросът с ценовите разлики е разгледан от Г.Герганов и съм организирала счетоводството по подобен начин, макар да съм създала 634 и 635 за целта.
Става въпрос за друго.
Дано сега да мога да се обясня по-добре.
Натрупала съм разходи за отглеждане на телета до 3 месеца 882,43 лв. В резултата на тези разходи телетата регистрират прираст в размер на 70 кг., като справедливата стойност на 1 кг за тази група е 4.00 лв или един вид, аз съм придобила "кух приход" от тях в размер на 280.00 лв.
Обаче разходите превишават приходите с 602,43 лв.
Разликата съм я отнесла в дебита на 709.Така ми е устроена програмата, че в дебита на 709 трупам загубите.
Е, сега какво правим с това превишение на разходите над приходите?

” Чл. 36. (1) Превишението на приходите (печалбите) от първоначално признаване и последваща оценка на биологични активи и селскостопанска (земеделска) продукция над разходите, отчетени по повод на тези активи, не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното отчитане на тези приходи и разходи. Превишението на приходите по изречение първо се признава за данъчни цели в годината на отписване на съответния актив.

 (2) Превишението на разходите, отчетени по повод на биологични активи и селскостопанска (земеделска) продукция, над приходите (печалбите) от първоначално признаване и последваща оценка на тези активи не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното отчитане на тези приходи и разходи. Превишението на разходите по изречение първо се признава за данъчни цели в годината на отписване на съответния актив.

Което означава, че тия 602,43 лв трябва да чакат, докато телетата в тая група се изтелят на свой ред и се прехвърлят от с/ка 314 (отписването им като КБА) в с/ка 274 (вписването им като ДБА), освен ако някое междувременно не бъде продадено или не умре-тогава разликата трябва да се отпише в годината на настъпване на това събитие.

Благодаря за добавката, Иренка! :air_kiss:
Понеже липсва уточнение във въпроса,приемам, че става въпрос за ЗП-ФЛ и тогава важи чл. 11 от ЗДДФЛ:

Придобиване на доходи
Чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:
1. плащането - при плащане в брой;
2. заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;
3. получаването на престацията - за непаричен доход.

т.е., ще ночислите и признаете прихода едва при неговото получаване.
Проблемът с временните разлики при мен възниква от неяснотата в крайния момент.Дано съм се изразила правилно, ама сега ще го онагледя с пример, та ако думите не са успели да изразят мисълта ми, да го направят цифрите.
Става въпрос за прираста и разходите или приходите, които възникват при неговото отчитане.
Да приемем, че става въпрос за групата „Телета до 3 месеца”
През януари месец 2011 година имам натрупан прираст 70 кг, с нетна реализуема стойност 280.00 лв.Но разходите за отглеждането на животните от тази група са 882,43 лв.Или 1 кг прираст ми струва 12,6064лв, а не 4,00 лв.Появява се една разлика от 602,43 лв.
Програмата ми е такава, че работя само със 70-та група, та съм си записала:

Дт 709 Други приходи от животновъдна дейност/Кт 611 Разходи за отглеждане на телета до 3 месеца         602,43 лв

И ако съм изписала две телета с прираст 20 кг общо, които са отишли в другата група „Телета от 3 до 6 месеца” имам ли право да им начисля на тях полагаемата се част от разходите 172,12 лв (602,43 / 70 * 20)

Или това трябва да стане едва когато тези телета от с/ка 314 минат в с/ка 274 – тоест, станат крави?
И как е по-удачно да проследявам тези разходи или приходи – по групи общо или по единица теле?
Имам аналитичност на добичетата, мога да го правя и по единица бройка, но е доста играчка. Макар да мисля, че ако включа татко Excel с формулки няма да има проблем.
И едно уточнение – от раждането на телето до отиването му в групата на кравите минават от 18 до 32 месеца. Което, сами виждате, означава 2 или 3 данъчни периода.
Кажете ми къде греша в разсъжденията си-за първи път ще се сработваме с тия разлики и ми се иска да си установя за мене си някаква логика, която да ми е ясна и лесна за следване оттук нататък.
За жалост, ще отсъствам за известно време днес, но ще се включа веднага, щом се върна, зада видя какви са мненията.
sunwalker, знам,че си изчел/а всичко по интересуващия те въпрос, обаче това не е ли влязло вече в сила? Не получихме ли вече такова решение за преотстъпване?

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА

(ОБН. - ДВ, БР. 95 от 2009 г., В СИЛА ОТ 01.01.2010 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 99 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2010 Г.)

§ 24. Когато доход по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби е начислен, но неизплатен до 31 декември 2009 г., размерът на дължимия авансов данък се определя по реда на чл. 42 на базата на месечната данъчна основа, определена от изплатения през съответния месец доход.


§ 25. Член 51 се прилага и по отношение на годишния отчет за дейността за 2009 г. Годишни финансови отчети за 2009 г. и одиторски доклади към тях не се подават в Националната агенция за приходите.


§ 26. Преотстъпването на данък по чл. 48, ал. 6 се прилага след постановяване на положително решение от Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи. При условие че Европейската комисия постанови положително решение до 31 март 2011 г., преотстъпването може да се приложи и за 2010 г. Преотстъпване на авансови вноски за данъка на земеделските производители не се допуска до датата на положителното решение на Европейската комисия.