Здравейте,
ЕТ- земеделски производител е пенсионер.
До момента не са му правени изравнителни осигур. вноски на база облагаемия доход за годината, преди да се пенсионира ,както и сега.
Продължават да му се внасят осигуровки и за ДОО, не знам по каква причина, защото от скоро е при мен.
Въпреки, че е пенсионер, нали следва да доплаща и за ДОО, щом се осигурява за този фонд ?
Благодаря предварително!
Благодаря, ще го проследя :)
Благодаря,
не бях сигурна, защото от други колеги съм чувала, че по указания на НАП трябва лице да се осигурява във всички фирми, в които е управител до достигане на макс.осигур.доход и не знам как би се отразило в системата на НАП, ако активирам осигуряване в нова фирма, а в старата не направя промяна.
Здравейте, управител на ЕООД ще упражнява личен труд в новорегистрирана фирма. Искам там да подам декларация за самоосигуряване. Въпросът ми е във фирмата - друго ЕООД ,където също е управител и се е осигурявал до сега, подавам ли декларация за самоосигур. се лице , така че да е видно че няма да се осигурява?
Здравейте, назначихме португалец по трудов договор по една програма Заетост за теб. Сега ще правя ведомостите и се замислих какви осигуровки следва  да му се начислят? Стандартните или има някаква особеност?
Здравейте! Когато се подаде и декл. чл 50, ако вече има подадена декл.6 годишна на СОЛ, срока се сменя на 30.06. Поне при мен така стана. Аз първо подадох декл. 6 и вчера подадох и ГДД чл.50 . И веданага задълженията за плащане се смениха на 30.06. Но задължително трябва да се подаде ГДД, за да  сменят срока на декл.6. Иначе остава 30.04.

Благодаря, аз досега първо подавах ГДД по чл.50, и след  това д.6 и ми изписваше срок 05.05 и се замислих дали няма да изтърва срока за подаване на ГДД на ЕТ и какъв е всъщност срока и затова реших да питам тук.
За ЮЛ е 30.06.2021 г.
Благодаря, аз досега първо подавах ГДД по чл.50, и след  това д.6 и ми изписваше срок 05.05 и се замислих дали няма да изтърва срока за подаване на ГДД на ЕТ и какъв е всъщност срока и затова реших да питам тук.
нали за ЕТ е до 30.06 ?
Здравейте, доколкото разбирам срока за подаване на годишната декл.6 за 2020 г. за самоосиг.се лица е 30.04.2021 г.
В случай че подам ГДД на физ.лице - ЕТ на 30.05.2021 г . и се налага доплащане на осигуровки след определяне на окончателния размер на осигур.доход, какъв ще е срока за д.6 ?
Явно няма да стане, може би защото е подадена след срока.
Здравейте, пропуснах да подам до 15.04 декларация по Допк за авансови вноски за 2021 г. Подадох електронно на 16.04,но не е приета, а стои със статус обработва се. Какво ще ме посъветвате да направя? Да я подам ли на място в офис на НАП? Ще има ли акт и какъв е размера?
Мерси, сумата е под минималния осиг.доход , предполагам пак там следва да е.
Също така , накрая ми изчислява че облагаемият доход е по-голям от осигурителния , който е избран авансово. Предполагам се получава така, защото за м.01.2020 г. съм посочила, че сме изплатили 2 възнаграждения, за м.11 и 12.2019 г, или общо 1120 в колона 5. А в колона 4 сумата е 610 лв. Греша ли някъде или така следва да е?
Здравейте,
моля за малко помощ, тъй като се обърках. . От указанията разбрах, че колона 5 от справката следва да равни на ред 1,колона 4  от част I на приложение 2.  През 2020 г. има изплатено възнагр. за личен труд и граждански договор на лицето. Сумата за граждански договор в коя колона  следва да се посочи?
Здравейте,
моля за съвет как осчетоводявате получен от ДФ Земеделие възстановен акциз
върху дизеловото гориво  през 2020 г. ?
При попълване на ГДД на ЗП - физ.лице, в приложение 3, не ми се зарежда тази сума
от справката с  данни от НАП.
Здравейте,
оказа се че преди 2 години,когато мой клиент е бил обслужван от
друг счетоводител, не е подадена "Данни за наличните съдове/съоръжения за съхраняване и/или зареждане с течни горива за собствени нужди" .
Сега покрай една проверка за възст.на ДДС са го видели и ще ни връчат акт.
Въпросът ми е  какво предназначение на гориво трябва да се избере в справката - зареждане на съоръжения или зареждане на превозни средства или и двете ?
Горивото ще се ползва само за зареждане на трактор.
Много Ви благодаря за отговорите!  :wink1:
Здравейте,
предния месец имахме получено гориво от земеделски производител, но не успяхмеда го декларираме в НАП на същия ден, тъй като се оказа че Ел. подпис ни е изтекъл,а вече беше минало 18 ч,пуснахме го на другия ден.
Сега покрай едно възстановяване на ддс
са го видяли искат да ни връчват акт за това.
Колко е мининалната глоба?
Можем ли да обжалваме и на какво основание?
Нещо полезно от НОИ:
От 01.01.2017 г. пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.

Много благодаря!
А това че не е нужно да напуска така ли е?
Имам спомен,че преди време лицето се освобождаваше и така подаваше документи.
Здравейте,
имаме работник, който днес навършва изискуемата възраст за пенсиониране.
Ще го освободим от днес.
В какъв срок може да подаде документи в НОИ?
В последствие, ще го назначим отново. Колко дни
следва да има прекъсване ?
Благодаря предварително !
Здравейте,
ако дружество има двама или трима управители , които управляват заедно и по отделно, от всички ли се попълва декл. по чл.62а,ал.2 ,т.2 или и от един е достатъчно?