Питанката идва от там, че осигуровки не се дължат, тъй като лицето се осигурява на максимума, следователно в Д1 и Д6 няма какво да впиша.
Трябва да му се внесе само данък.
Здравейте,

При сключен граждански договор с лице, осигурено на 2000лв., следва ли да се подават Д1 и Д6 при изплащане на уговореното възнаграждение.
Срещнах доста противоречиви мнения, повечето от които твърдят, че декларации не трябва да се подават.
Наредбата гласи следното:
(6) (Нова - ДВ, бр. 3 от 2009 г.) За лицата, осигурени на повече от едно основание по чл. 4 КСО, се подава декларация обр. № 1 и в случаите, в които на едно от основанията осигурителните вноски са внесени върху максималния месечен осигурителен доход.

Трябва ли или не трябва да се подават декларации. И ако да, какво следва да се попълни в тях, в случай, че ДОД не се декларира в Д6 при граждански договори?!
В Д1 няма осигурителен доход, който да попълня. Възнаграждението е изплатено за няколко месеца.
Моля да ме насочите!!!
В датата на изплащане какво да впиша?
Днешна или когато са изплатени заплатите? (Април месец)
Тъй като болничният е 2 дена от Февруари и 2 от Март, явно в дните от Март не са вписани работни часове (работи се по график, техническа грешка при въвеждане на дните).
Дължимите осигуровки ще се увеличат. Коригираща Д1 за лицето - ок, но за Д6 съм изтървала срока и не знам какво да направя.  :(
Здравейте,

Открих грешка в съставените заплати за м. Март 2012г.
Болничните на един служител не са отразени като работни дни и не са им начислени осигуровките (единият ден е за сметка на работодателя, един - за НОИ)
Моля за съвет. Коригиращи декларации ли да пускам и какъв е редът?  :(
Здравейте,

При изготвяне на УП-3 при освобождаване на служител се оказа, че единия месец програмата не е отразила болничния, съответно в УП-3 излиза непълен месец (става въпрос за 1 ден).
Въпросът ми е при попълване на трудовата книжка дали да напиша "Зачетеният трудов стаж е равен на осигурителния" или не?!
Именно от този член се поражда съмнението ми, но пък ...
Дивидентите са вид доход, с източник от България (чл.8 ал.3), ОБЛАГАЕМИ ДОХОДИ са тези придобити от всички източници през данъчната година (чл.12 ал.1) и като за капак:
чл. 38 ал.1 ЗДДФЛ - С окончателен данък се облагат ОБЛАГАЕМИТЕ ДОХОДИ от дивидентите на местни и чуждестранни лица от източници в България
 :hmmm:
И аз съм на мнение, че би трябвало да се включват, но "препускането" през форумите ме разубеди и по-скоро различното тълкувание на чл.3 ал.3 от ППЗМПД - Брутните доходи се изчисляват по реда за определяна на облагаемия доход по ЗДДФЛ.
От социално подпомагане ми отговориха: "Дивидентът се включва, нали е облагаем доход" ;)
Влизат ли дивидентите в Удостоверението за брутен доход и коя сума се посочва - начислената или изплатената, след удържане на данъка?
Моля за помощ !!!
А трябва ли да попълня Част IV дължими осигурителни вноски за извършена дейност през минали години, когато доходът е придобит през 2011г?
Всъщност тези осигуровки са си внесени,съответно удържани през Януари 2011 (върху начисленото от Декември 2010г.) и няма нищо за "подлежащо на довнасяне" ...
Моля отново за помощ ..  :slap:
Благодаря!   :smile1:

Един страничен въпрос - При доход по Граждански договор, изплатен 2011г. за положен труд през 2010г., извършват ли се някакви корекции ? (лицето не е СОЛ)
Да, но не получава доход за личен труд.
Здравейте,

Подава ли ГДД по чл.50 СОЛ, което не е получило друг облагаем доход през годината освен инвалидна пенсия?
Здравейте,

Моля за помощ по следните въпроси:
1. Колона 3 в Таблица 1  се попълват реално изплатените/получени/ пари или начислените? И в случай, че Януари месец са изплатени заплати за положен труд през м.Декември 2010г., това означава ли, че трябва да се пуска коригираща справка!?? (доста се пообърках от толкова много четене) ...
2. При временна неработоспособност през 2011г. в Таблица 2, колона 3 следва ли да се включи и осиг. доход, върху който са внесени здравни осигуровки? Като СОЛ доходът е 210лв. за месеца на неработоспособността. Съответно върху 210лв. са внесени здравни осигуровки и по другото правоотношение, но изплащането на възнаграждението е през следващия месец ( във връзка с първия ми въпрос - на база на получен доход или начислен) ?!?
Ще съм много благодарна, ако някой ми разясни малко въпросите....
Здравейте,

Води ли се Работен дневник на шофьор в предприятие, което не е транспортно? Ако да, на база на какво се попълва?!?
Здравейте,
След справка за задълженията в НАП излезе, че вноските за фонд УПФ не са внесени за 5 месеца от 2009г., като в графа "Главница" сумата е различна от реално дължимото.
По счетоводни данни всичко е изчистено и са внесени вноските, които се дължат по ведомости и справки от програмата.
Как да постъпя? Сумите не са големи, но все пак - нямам задължение, което да закрия!
Ако реша да ги платя - сметките същите ли са както, когато внасям редовни вноски и може ли да е с едно платежно?

Интересува ме при промяна в наименованието на предприятието / без да се променя правна форма, БУЛСТАТ и т.н./ как трябва да се отрази в трудовата книжка? Бихте ли ме насочили към Наредба или някакъв друг източник, от където мога да прочета някакви правила за попълването на трудови книжки, н-р за дата на постъпване, на прекратяване, изчисляване на трудов стаж и т.н.
Благодаря предварително :)