Най-общо, добре е да свикнете, че фирмената сметка и личната сметка са различни неща и с различни цели, така както фирмените и личните разходи са различни неща :)
И аз мисля, че не може. Обяснете й, че това време няма да е педагогически/учителски стаж, ако има намерение да ползва ранно пенсиониране.
Само от любопитство - на този учител свободна професия начислявате ли му учителски пенсионен фонд? Май не виждам начин?
Заместване може да има при болничен, майчински, отпуски и т.н. отсъствия на титуляра.
Все едно, че купувате стоката от който и да е магазин, регистриран по ДДС.
Информацията от тази страница не върши ли работа? И тази също.
Малко опити за мисловни упражнения на глас :) - работникът не е много задължен да знае членовете и алинеите, важно е съдържанието на заявлението. Най-честите прекратявания са по взаимно съгласие и с предизвестие със срок, уговорен в ТД. В заявлението предизвестие не е споменато, нито неспазването на предизвестие. Заявено е желание за прекратяване от дадена дата. Вие може да го приемете и да се съгласите "взаимно" с предложената дата, но трябва да уведомите лицето в 7-дневен срок, че приемате и трябва да имате документ, че е уведомено. Например да изпратите обратно по шофьора писмо (два екземпляра), че приемате заявлението му и сте съгласни и лицето да то подпише, да сложи дата и шофьорът да ви върне един екземпляр (даже ще имате и свидетел, щом е проблемно лицето). Ако не го направите означава, че не приемате предложението и работникът остава на работа.

Едновременно с това уведомление към лицето, може направо да изпратите и заповедта за прекратяване да ви я подпише и изпрати обратно. Няма пречка заповедта да е изготвена и дадена по-рано. Но ТК му предайте най-рано в последния му работен ден, че случки има разни. Може във вашето уведомление да го поканите да си получи ТК на дадената дата. Също така, трябва да се подпише в дневника на трудовите книжки, че сте му я предали - значи, така или иначе, все трябва да дойде лично и на място. Може и някакви други документи, обходни листи и т.н., ако имате такива, които да трябва да подпише.
Парично обезщетение при временна неработоспособност
Цитат


Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест – в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
- не е било осигурено за общо заболяване и майчинство;
- е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов и осигурителен стаж;
- е ползвало отпуск за отглеждане на дете;
- е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

(чл. 41 от КСО)


От четвъртия ден нататък фирмата не начислява заплати, съответно осигуровки, затова ХХХХХ пита откъде са тези числа за заплата за втората половината юни, целия юли и първите дни на август?
То хубво,но ние ли не вижаме къде пише имали срок нямали или ние сме прости :D  :hmmm:
Това не върши ли работа:
(4) Сторно операцията при операторска грешка се извършва до 7-о число на месеца, следващ месеца, в който е допусната грешката. Сторно операция при връщане или рекламация на стока или при намаление на данъчната основа се документира в момента на възстановяване изцяло или частично в брой на заплатената от клиента сума. Когато...
Е! В кой норматив е уредена работата с касовите апарати и сторно бележките? Н-18/2006.
То вече всяка фирма има сайт, наличието или отсъствието на сайт само по себе си не е основание за регистрация или дерегистрация. Вероятно трябва да кажете за какво го използвате този сайт и т.н., че така е много общ въпросът.
Може би по-лесно ще е да заведете частите поотделно още сега, ако е възможно да се направи такова разделяне, щото после купения и заведен "двигател" трябва да се разформирова и от него да се формират нови МЗ, което е двойна работа.
За да разрешите платен отпуск принципно не е нужно да има отработен ден. Няма пречка след неплатения да премине направо в платен, ако има право (например има право да ползва натрупания през периода на майчинство платен отпуск, ако не е ползван) и ако го разрешите. Даже има право на платен отпуск за времето на неплатен със стаж (това законово решение, честно, не го разбирам).

Така, както го описвате, и ако правилно разбирам - към момента на издаване на болничен не е осигурена (неплатения без стаж е прекъснал осигуряването, ако сте го подали така в Д1) и няма да й го платят.
При фактурирането фирмата продавач си отчита прихода и отчита вземане от фирмата клиент. При получаване на плащането (догодина) закрива вземането срещу получените пари... ако правилно разбирам въпроса.

Нормално е, тоест допустимо, начислените приходи да се различават от касово получените. Представете си ако получите приходите по банка - пак ще се различават от касовия отчет.

Във фирмата клиент ще има разход и задължение, което задължение плаща догодина и закрива срещу дадените пари.
...една и съща длъжност, но с различни трудови задължения по длъжностна характеристика...
Ммм... длъжностната характеристика за дадена длъжност не е ли само една? Как за една длъжност имате различни задължения?!?
Гледам сега Инструкция №1 от 11.02.2000 г. за събиране на данни от осигурителите за осигурените при тях лица и в нея пише, ако правилно се ориентирам:

12. Вид осигурен - попълва се в две позиции код, както следва:
- 01 - за работници или служители, осигурени за всички осигурени социални рискове при един работодател, без обхванатите от следващите кодове;
...
- 04 - за лица, работещи по втори или допълнителен трудов договор при различни работодатели;
...
- 11 - за лица, осигурени само за трудова злополука и за професионална болест;

Досие може да няма (а и да има там няма пълната информация), но трябва да има ведомости, погледнете в тях. В самото УП3 пише "Настоящото се издава на основание изплащателните документи, намиращи се в..." Според мен е теоретично е неправилно да взимате информация от регистъра на НОИ/НАП, но за улеснение може да си сверите ведомостта с подаденото.