Миналата година някои бюджетни организации увеличаваха заплатите през октоври, считано от 01.01., тъй че... :)
Винаги съм се чудела как точно се тълкува ал.9 на чл.12 от НСОРЗ....
Миии, сякаш така излиза - че има долна граница за стаж, няма горна.
Йористи са писали текста, вероятно :)
Нямам такова указание, но възниква логичният въпрос - кой управлява и контролира след петия ден?
Да си представим, че един ден в бъдещето вече няма да искат деклариране. Как ще водим счетоводството? :)

По въпроса - счетоводството е първичното, декларирането е последващо. В някои случаи сме освободени от деклариране, но счетоводството (и приключването) трябва да си го водим както трябва.
По отношение на осигуряването ТД е първи по ред. Значи по ТД ще ви осигуряват на 3700, във вашата фирма - на остатъка до МаксОД - 50 лв.

Това "ще съм назначен" в новата ви фирма - трябва да проучите възможните варианти как да работите и осигурявате, но няма да е на ТД и с длъжност, както е в първата фирма.
Къде ги дава тези частни уроци? Някъде е нает ли, самостоятелно ли?
85.59 ми звучи приемливо.
Сега се сещам и че това носене на парите в къщи може да се окаже евентуален проблем при внезапна проверка, при която проверителят иска да види парите от касата (на дружеството, не на касовия апарат) "ей сега".
Добре е това носене вкъщи да има и документално изражение, да можете да се защитите защо парите ги няма в касата и къде са.
Според мен е правилен - колкото излезе в отчета на КА, толкова да има и в неговото чекмедже/кутия.

Не може да се очаква сумата по счетоводна сметка "Каса" да стои в чекмеджето на КА или да е равна на оборота. Все пак, ако имате и други пари в офиса, напремер сте изтеглили от банката, да стоят разделено от тези към КА (оборота). Ако пък стоят на едно място (чекмедже, кутия) трябва да ги въвеждате в КА, така че да се видят в отчета при евентуална проверка.
Щом в КТ и в наредбата няма публикувани бланки, значи няма задължителна форма :)
Това което сте написали ми се вижда достатъчно. Предполагам, че има съгласие на работодателя за ученето по този член.

Не давате подробности и някакви специфики около въпроса, по които да помислим, но ако започнем с началото на наредбата, че "командировка в чужбина е изпращането на лица за извършване на конкретна служебна работа в чужбина по нареждане на съответния командироващ орган" бързо можем да стигнем до отговор "не".

Какви отношения има това дете с фирмата?
Даже трябва да сметнем разликата в евентуалната пенсия с и без купен стаж и тогава да я сравним със сумата, която трябва да платим :) Например, ако пенсията без купен стаж е 1000 лв, а с купен 1050 лв това са 222 месеца (18 години) по 50 лв разлика на месец. И това е при условие, че пенсията се увеличава (не знам), инфлацията е нула и т.н.
Сметката е към момента на плащане. Иначе би било много хубаво :)
Като единствено основание за написаното в статията намирам едно "-то" в израза "При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия...", което подсказва, че се отнася за конкретно трудово правоотношение.

Друга подобна чуденка ми е дали това обезщетение се плаща и при прекратяване на допълнителни ТД, ако има такива, наред с основния. Тук някакъв аргумент за "не" би било това, че времево първо се прекратява основният и на това основание след това се прекратява допълнителният ТД, а е казано, че обезщетението "може да се изплаща само веднъж". В случая вече (теоретично) е платено по основния ТД.

А ако първо се прекрати по допълнителния (а основният остава) плаща ли се по допълнителния ТД?!?
Дори и да трябва, не си представям как ще стане, а и честно да си кажа не бих го правил.
12 часа е максимумът по ТД за ден, броят на едновременните ТД теоретично е 12 (всеки по 1 час).
Няма невъзможни неща, но има голяма опасност при евентуална проверка такъв ГД да бъде възприет от ИТ като прикрит ТД и да излезе скъпо. Обикновено договори, по които има договорени работно време и работно място не стават за ГД, а само за ТД.
От указанието към бланката:
Указания за попълване на уведомление за сключен, изменен или прекратен трудов договор
1. Код корекция - попълва се код:
0 - при подаване на редовни данни;
1 - когато се подава уведомление за коригиране на погрешно подадено уведомление; в този случай освен коригираните се попълват всички останали данни от подаденото преди това уведомление; този код не се използва за корекция в т. 2, 3, 4, 4.1, 5, 6, 7, 8 9 и 10, за което се подава първо уведомление с код за заличаване и ново уведомление с редовни данни;

Изчакайте знаещите да кажат, но длъжността е т. 13 (код по НКПД) и би трябвало да може да се поправи с коригиращо уведомление. Но трябва да побързате, предвид забавянето на обработката след 01.01.