Аз работя по отчет продажби, който се генерира от нашата система. Ние сме с хиляди поръчки, имаме фирми, които плащат с 3 месеца отсрочка при издадена фактура. Абсурдно ми е да деля фирми и ФЛ. Всичко се осчетоводява в текущия месец, ако е генерирано в текущия месец. Ако има анулиране, отразявам когато е анулирано, със знак минус.
Да когато връщат вече платените поръчки, правя сторно и връщаме парите по банков път.

Защо пускате сторно за нещо, което връщате по банков път?
Не бих могла да правя предположения.
Личният труд за м.12 изплатен 01.2024 г включва ли се в справката по чл.73 ал.6 ? ( облагаем доход, осигуровки и данък)
Не се включва, на ако е платен в брой, пуснете си плащането в 2023, за да не влизате във филми по отношение на Т1 и Т2 в ГДД
Направо им предложете да ви предложат да ви освободят срещу 4 заплати. Аз лични не бих стояла на място, където не ме искат, а те трудно ще ви освободят по други членове.
Няма лошо да хванете нещо конкретно за основа, банките така правят.
12% лихва, то е направо като лихвар :)
Около 3-4% начислявам.
С представителните не преобразуваш. На тях плащаш 10% данък през ГДД.
Ако имате договор за наем, трябва да имате и пътни листа. Или да отчитате лично ползване. Въобще това с колите е безсмислица, когато е основно за лични цели.

Според мен или сключете договори за наем със задна дата и платете в 4то трим накуп за годината (което е очевидно, но не е забранено) и отчетете 50/50 ползване (стига да сте отбелязали в годишната за 2022, че ще плащане данък за 2023) или който го е ползвал горивото да върне парите на каса/по банка
Не може да имате представителни разходи в полза на персонала.
В полза на персонала са социални. За да са представителни трябва да се представяте пред някое външно лице.
Иначе на представителни няма ДДС кредит и ги облагате с годишната декларация.
За горивото - защо въобще взимат фактури, ако не е поне смесено ползване? Да възстановят парите на фирмата е най-чистото.
Не се занимавайте излишно с безсмислени неща.
Това, че болничен е издаден като първичен, не го прави такъв. Не винаги лекарите знаят/съобразяват/имат капацитета да разбират тези неща.
Нямате казус. :)
На база на ТЕЛК-а трябва да изискате становище от СТМ за това дали може да упражнява тази дейност.
По отношение на това дали е получавал обезщетението в рамките на последните 5 години, това предполагам с декларация се доказва, защото иначе не виждам как.

За това, че не е ви е уведомил предварително за ТЕЛКа и е представил медицинско с невярно съдържание трябва да се види какво стъпки се предприемат. Ако сумата е голяма - направете консултация с адвокат по ТП. Ако не е, по-добре му платете и не се занимавайте.
Този отчет, който НСИ иска е някакво тотално безсмислие. По отношение на фирмите нещата стоят съвсем различно и се вписва информация, която не можеш да вземеш от никъде. Тук искат да впишеш това, което е по ГДД. Че си нямаме друга работа.
Ще излезе, защото имате разпределение на дохода на повече месеци, отколкото има месец с възнаграждение.
73/6 не се засича с нищо, защото не може. Те затова ни я искат. В нея се попълва изплатеното през 2023, независимо за кога се отнася.
" ...работи в Община по трудово правоотношение /не е държавен служител/ ..... "
Чукча не читател съм :))
Да, затова с искането да вървят и някакви приходи :)
Дейност не означава само приходи. Няма ли да имате разходи по този проект? Няма ли да подавате ГДД за 2024?

Х-че, съгласна съм, че дейност не означава само приходи, но би спестило някакви безсмислени упражнения.
Задължително се получава. Пишете си каквото искате, но при проверка/дело, ще ги начислят със задна дата, ще имате корекции, лихви и т.н. Въобще, безсмислена работа за 0,6%
Ако фирмата няма дейност, НОИ няма да признае стажа. Преди беше така, сега не знам практиката, но можете да намерите на кого да пуснете една фактура за годината, за да имате декларация и отчети.