Не мисля ,че е в сила , поради основната причина засегната в понятията , не се ползва термина сделка , а се ползва термина Взаимоотношения :)))
Случайно някой да е чул , все пак да има изготвяне на Указание , дори и към 10 03 2015 г. визирам датата от миналата година на указанието?
Ако това може да всее  лека хармония в душата ти , санкцията във връзка с тази справка е свързана с член 261 от ЗКПО
Чл. 261. (1) Данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. (2) При повторно нарушение по ал. 1 имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000 лв.

Имайки в предвид ,че подаваме декларацията в срок и непопълването или неточното попълване на данни , не води до по нисък данък ..................а справката е само с информативен характер, направо ми иде да не я попълвам................ .,защото всяко попълване е вече , като сигнална лампа за какво ли не :)))
Например, ако през януари 2014 г. е придобит дълготраен амортизируем актив (ДМА), е без значение какви са взаимоотношенията на лицата към момента на придобиване на актива, тъй като разходът от придобиването ДМА се разсрочва във времето чрез счетоводната амортизация. От значение са взаимоотношенията на лицата през периода на начисляване на разходите за счетоводна амортизация. Затова, ако след придобиването на актива взаимоотношенията между лицата са се променили от свързани на несвързани или обратно, то начислените през 2014 г. счетоводни разходи за амортизация следва да се посочат само за периода, през който лицата са били свързани през 2014 г.

Относно Дивидента - ако има приход от дивидент се посочва , като такъв , ако е от свързани лица ,относно - неизплатен дивидент , се посочва в задължения , ако е салдо към 31 12 2014 - така четох в разяснения  от Експерти :)))
  Тази година не се ползва терминът „сделка“, а терминът „взаимоотношения“, който е твърде широк и обхваща всякакви взаимоотношения, включително и такива, които нямат характер на сделка.Затова за разлика от миналата година следва да се декларират: разпределените дивиденти,Разходи по ДУК, полагане на личен труд, допълнителни парични вноски по чл 134 от Търговския закон, приходи , разходи от лихви по заеми, какво мислите друго , колеги................вс е още нещата са крайно неясни , указание няма.................... ...примерно салдото по 493 - Разчети със собственици се падлежи на едно задължително деклариране - като вземане или задължение , просто защото си е салдо ....................моля за Вашите мнения?
Колеги в Новия брой на електронно списание на tita.bg има следната статия - Най-често задавани въпроси относно попълване на Част VІ – „Деклариране на взаимоотношения със свързани лица„



Ако някой има възможност да  даде повече информация свъразна с нея , смятам че ще бъде полезно за всички нас от този форум!
Да това е от Указанието към самата Декларация по чл 92 лично на мен не ми е ясно , толкова е общо , да не кажа нарочно ,че е такова :)))
Да според това Указание от 10 03 2014 се посочваха с код 6 - Други , а не по код 4 - Получени и Предоставени заеми  ,защото възникването на това задължение не е под форма на свободно  волеизлеяние, а в качеството му на съдружник в ЕООД, мисля като Иренабри ,че нещата са изключително несъпоставими и не мисля ,че към момента има някакво указание или че Указанието от миналата година е валидно за тази малка проста подробност , като салдо по сметки :)))
 Спорното Приложение № 4 относно сделки със свързани лица и скрито разпределение на печалбата е опростено значително и е включено като задължителен елемент в образец 1010 на ГДД по чл. 92 от ЗКПО, но вече трансформирано в: - Част VІ – Деклариране на взаимоотношения със свързани лица“ на самата ГДД по чл. 92 от ЗКПО образец 1010, като се изисква деклариране на счетоводни приходи и разходи, както и салда на вземания и задължения в резултат на взаимоотношения със свързани лица за 2014
Какво разбирате под Вземания и Задължения - салдо остатък към 31 12 на съответната година , а Указанието от 10032014 беше относно извършване на сделки със свързани лица през 2013 година и примерно , заем от 2012 година не намираше отражение в справката за 2013 година , а сега е формулирано , като Салдо..............:))а не като сделка през 2014?
Това е указанието за корекцията на Декларацията ! ВАЖНО! Ако вече сте подали годишна данъчна декларация за посочения период, но искате да направите корекции в нея, е необходимо да подадете нова данъчна декларация, в която се съдържат всички данни за периода, а не само тези които променяте. Корекции в декларацията може да правите в срока за подаването й.
Здравейте колеги , как разбирате - Деклариране на взаимоотношения със свързани лица , това е един вид старото Приложение 4 от 2013 г. образец 1014, тоест в указанията пише така.............
   Ред 3 се попълва, когато лицата са свързани към 31 декември на съответната година. На този ред се посочва салдото (остатъка) на всички вземания (по  смисъла на счетоводното законодателство) от свързани лица.
   Ред 4 се попълва, когато лицата са свързани към 31 декември на съответната година. На този ред се посочва салдото (остатъка) на всички задължения (по  смисъла на счетоводното законодателство) към свързани лица.
Примерно това означава ,че трябва да посочим сумите по сметка 493  Разчети със собственици и салдата по тях, като вземане или задължение???
Моля за Вашето компетентно мнение!


Продължение............. ...Ако не отчетем приход, примерно по 709 сметка, трябва да увеличим СФР с тази сума съгласно чл 46 ал 1 т 1 и формирраме Пасив по отсрочени Данъци ли , върху тази сума от 5000 лева, тоест как се отразява това счетоводно и данъчно във фирмата, много Ви благодаря още един път за абсолютно професионалния Ви отговор!!!
Много Ви благодаря за изключително компетентния отговор, това означава ,че ако не отчетем приход
Имаме задължение в размер на 5000 лева,  на което давностния срок изтича през 2014 г., няма да го погасим или да отчетем счетоводен приход съгласно чл 46 ал 2 от ЗКПО. Въпросът ми е - трябва да преобразувам  СФР в увеличение , съгласно чл 46 ал 1 , в следствие на което ще се  формира данъчна временна разлика , как изглежда това в счетоводен аспект и проявлението на чл 46 ал 3 т 1 и 2 при  погасяване на задължението или отчитане на прихода  в следваща година, много моля за помощ?
Благодаря Ви,  за Незаменимата взаимопомощ, много Ви Благодаря Ирена :)))
Ирена , много Ви благодаря за отговора и аз мисля , като Вас , само още един въпрос в тази връзка , при възстановяване на сумата от Лицето , ако това е съдружник , който е карал автомобила или подотчетно лице , се съставя статията Дт 501/503 и  се кредитира 709 сметка, като след това със същата сума се преобразува съгласно чл 27 ал 1 т 2 финансовия резултат ?
Чл. 27. (1) Не се признават за данъчни цели следните счетоводни приходи:
2. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) приходи, възникнали по повод на непризнати за данъчни цели разходи по чл. 26, т. 3, 4, 5, 6, 8 и 10, до размера на непризнатите разходи;
Колеги искам да Ви попитам , как се осчетоводява глоба с фиш от Кат издадено  на фирмата , като Собственост и съгласно чл 188 ал 2 от ЗДвП - наказанието се налага на неговия законен Представител , в случая Управителя на фирмата, това като Разчет на Собственика ли трябва да го  осчетоводя ,моля за Помощ от Знаещите, благодаря Ви предварително !
Много Ви Благодаря , наистина много ,да точно така - извинете 412 сметка е :)))Много успешна седмица и хубав празник днес, ако празнувате :)))
Имаме задължение  за 20 000 лева  от 17 12 2009 , което според мен изтича , като давност на 17 12 2014 и можем да го платим по банков път разбира се , тоест това означава че си плащаме задължението в 2014 , а в противен случай  трябваше да го дадем на приход 411/709- 20000 лева ,  а сега съставям 411 /503 - 20000 лева , правилно ли го тълкувам , моля ...........Благодаря ти Irenabrili  за отзивчивостта :)))
Колеги  ,какво се разбира според Вас в израза - Задължението е погасено..............то ест върната е сумата на Кредитора ли, моля за  помощ?


Член 46
(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Алинея 1 не се прилага, когато в годината на настъпване на обстоятелство по ал. 1 задължението е погасено или са отчетени счетоводни приходи в резултат на отписване на задължението.