Исках да кажа минималната, а не средната.
Т.е. базата е 560 лв. , все пак.
Здравейте!
Получавам различни отговори от различни счетоводители, както и уклончиви такива от инспекцията по труда. Питам и вас. След изтичане на майчинство (2 години) без да се връщам на работа излизам в платен годишен отпуск. Брутното ми трудово възнаграждение през месеца, в който имам отработени поне 10 дни преди да изляза в майчинство, е по-ниско от средната работна заплата за страната в момента. Коя сума се взима за база за изчисление изплащането на ползвания отпуск? МРЗ в момента или тази от месеца преди майчинството? Благодаря!
Т.е. при осиг.доход тогава 450 лв. и отработени 22 раб. дни, трябва да сметна:
450÷22 и това да бъде среднодневното брутно възнаграждение, което трябва да умножа по броя на дните отпуск? Правилно ли съм разбрала „формулата”?
Здравейте отново!
Как трябва да изчисля каква сума евентуално ще получа за 53 дни платен отпуск след майчинство? Сумата, на която са ме осигурявали преди да започне майчинсвото или минималната раб. заплата към момента? Или друго?
Благодаря! Говорих с шефа и се оказа, че съм в отпуск... Чакал да си взема парите лично и затова не ги бил превел. Иска да ми преведе цялата сума, когато ми свърши отпуска (до 18.03.2019 вкл.). А относно молбата за напускане, каза, че едномесечното предизвестие не му е нужно и може няколко дни преди 18-ти да я пусна. Малко се притеснявам, защото може да реши да ми прекрати отпуска след като получи молбата за напускане. Има ли такова право? И още един въпрос - искал да се подпиша, че съм получила сумата за изплатен отпуск, когато ми я преведе. След като е с банков превод, нужен ли е подпис от моя страна? Уточнение: Докато бях на работа, получавах заплатата си „на ръка”.
Здравейте!
Подадох молба за платен годишен отпуск след майчинство, който трябваше да започне на 02.01.2019г. До момента не съм получила отговор на молбата си, нито имам паричен превод, ако все пак молбата ми е била удовлетворена. Имах намерение да подам и молба за напускане 30 дни преди изтичането на платения отпуск, но при това положение не знам какво да правя.
... За другите данни ще го обсъдим, защото например служителят не е длъжен да знае по кой член му е отпуската ...

Здравейте!
В крайна сметка, не е задължително да се пише по кой член се пуска молбата, така ли?
Имате право, но подайте с начална дата 02.01, защото 01.01 е почивен ден. :smile1:

 :smile1:
Благодаря!
Здравейте!
Майчинството ми за отглеждане на дете до 2 год. изтича на 01.01.2019г. Смятам 10 дни по-рано да подам молба за ползване на платен годишен отпуск, считано от 01.01.2019г. За 2016 г., обаче, не съм ползвала отпуск, тъй като в средата на годината излязох в болничен, поради бременност. Имам право да получа и нея, нали? Мога ли да я поискам заедно с другата от 40 дни и да станат общо 60?
Има няколко варианта:
1. Продавате молба (или заявление, че както е модерно да се казва) за напускане по взаимно съгласие (по чл. 325, ал. 1 т. 1 от КТ). Ако работодателят е съгласен прекратява договора "от днес за утре". В 7-дневен срок би трябвало да Ви отговори.
2. Продавате предизвестие за по чл. 326 за прекратяване на договора. Вземате си входящ номер или подпис на шефа с дата върху Вашия екземпляр. Броите 30 дни след от първия ден след документираната дата на връчване нататък и на 31-вия ден сте безработна. По време на предизвестие то може да ходите на работа, да ползвате отпуск (ако Ви бъде разрешен), да ползвате болнични (ако сте болна) на и т. н. Можете да подадете предизвестието 30 дни преди изтичане на отпуска, който евентуално сте почнали да ползвате.
3. Продавате предизвестие за по чл. 326 и заявявате, че няма да го от работите и искате да напусне те веднага. Съгласявате се да платите на работодателя на обезщетение за в размер на една брутна заплата и прекратявате договора от "от днес за утре".

Относно борсата и трите варианта са равносилно. Понеже напускат по Ваше желание или по взаимно съгласие, обеетенкето може да бъде единствено минималното - 4 месеца по около 200 лв.

Благодаря за отговора!
Значи да разбирам, че мога да подам предизвестието си по време на отпуска, който би трябвало да ми разрешат (все пак, ми се полага). Счетоводителя на фирмата ми каза, че не може по този начин, а трябва молбата да се подаде преди или след отпуска. Предложи ми и вариант да подам молба за напускане месец преди да изтече майчинството ми и когато изтече, вече да се водя безработна. Тогава щели да ми изплатят отпуска наведнъж „под формата на обезщетение”. На мен, обаче, този вариант никак не ми вдъхва доверие. Затова потърсих помощта Ви. А и отпуск, който трябва да бъде изплатен, не е обезщетение, нали?
Здравейте!
Възможно е въпросът ми да не е в подходящата тема, но не открих точно такава.
След подаване на молба за използване на платен годишен отпуск след майчинство, смятам да подам молба за напускане. Въпросът ми е, дали е задължително молбата да е с месец предизвестие, както е уточнено в договора, или може, както се казва от днес за утре, защото работодателят е наясно, че няма да се връщам на работа. А ако е без предизвестие, каква трябва да е тази молба и има ли значение тя за борса след това? Ако пък спазя условията и подам молба с месец предизвестие, то какво се случва през този месец, след като няма да се явя на работа?
Благодаря!