"Лице кандидатствува  за работа на пълно работно време 8.00ч. за административна длъжност , от 01.01.2018 г. има сключен тр.договор за личен асистент  на 4 ч.,като тези 4 часа по индивидуален график са разпределени за полагане от 8.00ч. до 18.00 ч."

 от горното питане,  началото на темата,по кой чл е договора? 67, 111, ако е имало по 67,68 педи него а този е по 111, дали е прекратеносновният и този по чл 111  и е сключен по чл 67,68, като основен.... историята мълчи...следващият по кой чл. ще  е това ми е идеята...
"Първият по време ТД е основен, следващите са допълнителни, без значение от часовете. Няма никакъв проблем основният ТД да е на 1 час, а допълнителния на 8 часа"

За това ви пиша и натъртвам за чл 111.........

прочетете си цитата.....

първият по време е основен, кой знае дали е първи по време, казва ли ви работника има ли основен-първи....за това ви наблягам на този чл.111.

Много генерализирано е това :
"Първият по време ТД е основен, следващите са допълнителни, без значение от часовете. Няма никакъв проблем основният ТД да е на 1 час, а допълнителния на 8 часа"
Колегата bobo  е прав, така е...
Нужни са и двата документа,аз ги държа в досието на всеки работник понеже имам доста премествания , между обектите в различни градове на една фирма,колегата/колежката ,който /която ги получи да знае за какво иде реч...
"Това е незаконно!!!! Не може да се прилага срок на изпитване на длъжност, която вече е заемана от работника при същия работодател!!! Независимо кога във времето, независимо на какво основание и независимо с какво работно време!"

за това колегата/колежката ХХХХ е прав/права, поувлякъл съм се -моя грешка.

Ако се смени длъжността може, но длъжност с различна длъжностна характеристика и длъжностни функциии-имаше едно писмо на МТСП мисля с подобен казус... Тук наистина ХХХХХ е прав/права-не знам дали е М или Ж



"чл.111 от КТ:
 Работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение."-цитат от КТ

Къде тук пише ,че договор по чл 111 е основен, понеже е първи по време?
Колега бобо, защо са тези основание01,02,03,07/чл 67,68,70/-след като е от значение кой е първи по време и кой е втори... и защо в чл 111 се говори за допълнителе ТД по КТ, ако е първи по време значи е основен ТД и за какво ни са чл 67,68, да бутаме всичко на 111 по 4-8 часа, все основен, нали е първи по време? :blush: :blush:
Аз съм прост и питам,  имал  съм основен  по чл 67 и сключвам допълнителен по 111, след това прекратявам този по чл 67 и след 1 месец пак сключвам такъв по 67... Кой е първи и кой втори..?
Ако първит е по чл 111 и пише в него -допълнителен, втори ТД

, а вторият по 67

първият на 4, вторият на 8

първият по време ли е основен ?
Колега Бобо, какво му е на прекратяване и назначаване на нов договор , а може и длъьността да се смени -класификатор голям, прицелваш се в сходна длъжност със сходен МОД  и си ти- с нов договор + чл 70.
За законноста колега/колежка ХХХХ -айде да не си ги говорим тук...
То е незаконно и полицай да крадът бензин от патрулки но го правят...
Не се заяждам, Вие се поставете в ролята на проверяващ на съответното ЕТ?
Виждал съм ЕТ с двама/трима работника с по 15 бона актове за неподадени в срок уведомления...от ИТ... и висят като мърсоли пред ИТ... и адвокатски кантори и обжалват актове....
С двама човека фирма  при една проверка всичко лъсва за минути, то реално няма какво да и се гледа ...
Въпроса е не да се спами темата на питащият а да му се даде насока.

СПИРАМ ДА ПИША И ВЗЕМАМ ВАШЕТО МНЕНИЕ ЗА МЕРОДАВНО-ПИТАЩИЯТ ДА СИ ПУСКА УВЕДОМЛЕНИЕ В НАП ЗА ЕКАТТЕ ДОРИ И ЗАКЪСНЯЛО И ТОВА Е>>> КАКВОТО СТАНЕ СТАНЕ> ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ПРОВЕРКА>>>>
Говорим за евентуална проверка-то уведомлението, че ще мине ще мине, нозащо след 31.10 2017.
По горни данни  имаме 2 работника единият от които е СОЛ, и най вероятнои собственик и счетоводител, и той същият  вероятно е  питащият и се страхува да няма акт,
Понеже по щат са   той и другият за койтосе пита,  по  ТД  на 2 часа и глобата за не подадено в срок уведомление е непосилна за него при една евентуална проверка на въпросното ЕТ от ИТ, как си мислите -дали не могат да се проверят  договорите и да прегледат уведомленията на този с ТД /1 с ТД и 1 Сол/ иако го набарат, какво има ли нужните пари съответнто ЕТ????? Колега или колежке ХХХХХ Вие сте корифей в материята -вие казвате.
Плюс това става въпрос за ЕТ с един работник- на бас , ако не му прекрати договора и не пусне нов,  а сам ДС в нап за ЕКАТТЕ,дали няма да го набарат, говорим за ЕТ едва ли това ЕТ има 500 служителя, че нещата да се разминат-да не се попадне на тоз служител и на това закъсняло уведомление? :wink1: :wink1: :wink1: :wink1:
Ако са еднакви, ще приеме първото а второто ще върне с  основание за отхвърляне;

'Дублирани данни"

Имах много такива подадени и отхвърлени докато се науча..../подадени по два пъти по невнимание/..

Прав сте-но аз предлагам прекратяване и на ново регистриране на ТД на друг основание,като се съблюдава да няма прекъсване в стажа и осигуровките.
Идеята ми е, че след като по договора за 2 часа вече нещата са изтървани да се прекрати- на лицето се казва- сори брат/сестро, ама ще минаваш от 2 часа на 8 и трябва нов договор и да спрем стария-номера минава вярвай ми-хората не са запознати с ТРЗ материята...
Прекратява се страият договор за който няма подадено уведомление за ЕКАТТЕ
Подава се уведомление за новият, на избрано основание,  с  код по екатте, като за длъжността се включва и чл 70-по желание, все пак работника е работил до сега на 2 часа -на 8, не се знае дали ще се справи и на работодателя до кога ще му отърва това осигуряване на 8 часа- за да може да  го прекрати, ако реши/Работодателя/.
Следва издаване на образци УП за прекратеният договор на 2 часа по който осигурителният стаж не е равен на трудовият.
За прекратеният стар ТД на 2 часа-гаранция, никой ако дойде на проверка, няма да се заинтеренсува. Минавал съм проверка от НАП , ИТ-прекратени договори не са ми гледали-само действащи.
За това съветвам питащият тук да го прекрати........Малко трудоемко но избягва евентуална санкция, нали това е целта на занятието ?
И аз .. и аз се радвам, че ме засичате...
Като недоумение.
Човека пита как да маскира не подадено уведомление за ЕКАТТЕ... от там се тръгва...
след това сем казва, че лицето преминава от 2 часа на 8 часа и какво прави-пуска едно уведомление с ЕКАТТЕ договора си остава по чл 114 и голата истина лъсва..."Какво уведомява НАП с това уведомление-преминаването от 2 часа на 8 ли ?"
Така може, аз мисля че има ТД на 4 часа по чл 111

понеже темата е ТД по чл 111 от КТ-ама за наличен ТД ли се дискутира или за бъдещият, който ще е на 8 часа да е по 111?

Туй ми е питането, понеже автора е писал ТД по чл 111 от КТ и започва как лицето има ТД на 4 часа и аз навързвам едното за другото... /чл 111+ 4 часа-значи тръгваме от тук/...
Може, но подайте уведомление по чл 62 за преминаване от 2 часа на 8 часа....
И как ще се оправдае подаването на уведомление по чл 62 с какво оправдание- освен с онова което иска да се скрие ЕКАТТЕ и не подадено уведомление в срок за ЕКАТТЕ?
или ще е под предтекст местене от едно работно място на друго с друго ЕКАТТЕ?
Разбирате ли ми идеята, не знам как е сключен предходният договор- темата е тр договор по чл 111, ама сключеният на 4 часа като социален асистент ли е на това основание, или бъдещият ТД ще бъде по чл 111
Да, напълно правилна трактовка, не е задължително основният ТД да е на 8 часа, но тук говорим за чл 111 от КТ

"Съгласно чл.111 от КТ работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване на работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение"-Кодекс на труда.

Тоест ако договора сключен на 4 часа е по чл 111-не е основен...

Човека има договор за 4 часа, който по КТ не е основен- каква е пречкатра да сключи по чл 67..68-който релано ще е ОСНОВЕН,,,, без значение на колко часа...

Навсякъде в коментарите по ТРЗ казуси се говори за предимство на ОСНОВЕН ТД........ не за сключен първи втори трети пети.................... ..
/Да оставим римското право-първи по време е и първи по право/

Или аз бъркам?
Колега Бобо, мисля че сонованието на договора по чл 114 е едно а на 67,...68.. е друго

Защо трябва да е на 114 при пълно работно време?
Тук като се пусне по чл 67+70, ако до сега не е имал срок на изпитване  договора е чудесна възможност да се прецени работника дали ще се справя със задълженията си на пълен работен ден.Освен това с еподава в нап+Екатте -то както си е реално- а предният договор се прекратява. Никой прекратен договор няма да гледа дали е имал Екатте или е нямал..
Според мен е важно, кое правоотношение е основно трудово-ако договора на 4 часа е втори трудов/допълнителен/  по чл 111 а при Вас на 8 часа-е по чл 67,68.. и т.н и е основен ТД то страната по основното трудово правоотношение определя графика на работника, може да определи клауза, дали е съгласен работодателя с това , лицето да работи и на друг -втори ТД на 4 часа или по малко и така...Ако ви сте страната за Основното трудово правоотношение , на лицето на 8 часа следва да съгласувате с мястото където е на допълнителен-втори ТД  графика , като Вие сте с предимство-те трябва да се съобразяват с Вас.
Друг вариянт е и при Вас да е на2/ 4 /6/часа  и от двата да се събират общо 6/8/10. а за възнаграждението-както се договорите....
Така ще сте по гъвкави в графика.
Следваща опция е въвеждането на СИРВ при вас , като в едните дни съответно работника изработва повече, в други-по малко но за периода на сумирането-да няма извънреден труд. Има тук цял раздел за сумираното отчитане на работното време. Въпрос на избор.