Декларира се само,ако ЗП е ФЛ и се облага с НПР.Може да е код 30714.
"Промените, които са в сила от 01.01.2023 г. и са свързани с информацията за доходите от извънтрудови правоотношения, ще се прилагат за доходи, изплатени през 2023 г., и няма да се отразяват в справката по чл. 73, ал. 1 за 2022 г., напомнят още от приходната агенция. "- от сайта на НАП
Над 5000 лв. са за 2022г.Вижте в бланката на Справка чл.73,указания за попълване!
До колкото разбрах, ще е от следващата година,но трябва да се провери може би.
Ще платите данък върху получените суми от субсидии 10%,без признаване на НПР,независимо,че се отнасят за време,през което сте активен фермер.Имах писмено запитване към НАП и така ми отговориха.
907 ,декларират се само  суми над 5000 лв. за ФЛ
Каква е бихте ли споделили?
Приходите от субсидия се признават на датата на заверяване на банковата сметка,незавизимо за коя година се отнасят.
Единият вариант е директно да си регистрирате ЕООД (с минимален капитал 2 лева - примерно) и след това да прехвърлите като ФЛ с договор за покупко продажба ДМА и всичко останало на ЕООД-то, ако имате договори за аренда, продажба и т.н. да ги преподпишете или анексирате, и така!Така ще платите данъци като ФЛ .
Има и вариант да направите апор (непарична вноска) като всичките ДМА ги внесете в капитала на дружеството (ЕООД-то) но там пък ще плащате и за оценители и процедурата е малко по-бавна но и това е варинат! Има и други варианти ,идете на консултация при адвокат! 
Няма как да ви излезе в НАП тази сума.Тя е необлагаема.
Здравейте!СОЛ работи и по трудов договор във друга фирма.От тази година се осигурява и за  ОЗМ,до сега е бил на ниския процент.В момента е в болнични.Има ли право на обезщетение като СОЛ или придобива такова след 6-тия месец на осигуряване на високия процент?Благодаря!
1.да
2.да
3.да + стправка по чл.73,ако е необходимо-за изплатени доходи на ФЛ-рента над 5000лв. или по тр.и гр.договори и др.
Може ли препрадка към закона,че ми искат справка от НАП.Четох,четох,но не знам точно кое да посоча.Благодаря!
Здравейте!ЗП Физическо лице,което се облага по чл,29 от ЗДДФЛ(с НПР), изготвя ли ГФО?Благодаря!
Здравейте!При наследяване на починал ЕТ наследниците длъжни ли са да уведомяват НАП по чл.77 от ДОПК?Като го чета излиза,че техния случай не е описан,а от АП искат Удостоверение за уведомление.Благодаря!
Цитирам:Чл. 77. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 15.02.2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) В случаите на прекратяване на юридическо лице - търговец, прехвърляне на предприятие по чл. 15 от Търговския закон, преобразуване по реда на глава шестнадесета от Търговския закон, както и при подаване на заявление за ликвидация по § 5а, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър търговецът или заявителят уведомява териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по седалището на търговеца преди подаване на съответното заявление за вписване на подлежащото на вписване обстоятелство. Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите издава на търговеца или на заявителя удостоверение за уведомяването в срок до 60 дни от постъпване на уведомлението.
(2) Удостоверението за уведомяване на териториалната дирекция се прилага към внесеното в Агенцията по вписванията заявление за вписване и е условие за разглеждането му.
Много благодаря!Тогава по кой член ще мога да го освободя?
Ами не знам  :blush: ТРЗ ми е тъмна Индия.Четох,четох и....Как ще го освободим,ако не харесаме работата му?
Затова попитах дали правилно ще постъпя.Работата може да продължи и повече,никой не знае,все пак е земеделие,но дали човекът ще се справи...и това не се знае.Дайте съвет как да постъпя,моля!
Благодаря!Но ще може ли да се прекрати по чл.71 ,ако нещо не вървят нещата?
Здравейте!Извинявам се за елементарния въпрос,но за първи път назначаваме работник и искам да бъда сигурна.Водя семейното счетоводство....Може ли ЗП да назначи сезонен работник в земеделието за оран,торене сеене и т.т с д-р по чл 67,ал1,т.1 във връзка с чл.70 и после да го освободи по чл.71 след седмица,две,когатоо се свърши работата?Благодаря!