Мисля, че ще стане със освобождаване по чл.328 ал.1 т.4. Предприятието ни действително има по една поръчка на месец, която извършваме за два дни.
Не, не може. Трябва ново становище и това означава поне 7 месеца ходене по мъките. По-добре го уволнете незаконно, защото ще струва по-малко.

Ок. Ясно. А в какво би могло да се изразява по-малкото?
Добре, а ако трябва да се спази процедурата по Наредба 5 и работника си извади сам ТЕЛК, по друга причина, този ТЕЛК може ли да послужи вместо упоменатия от наредбата, за да се представи пред инспекцията по труда?
E значи, ако този човек е (защото е),  наш роднина и не направи специални постъпки, за връщане на работа, няма нужда да се допитвам до инспекцията? Защото и аз се чудя - той си е нормално на работа, както другите двама и официално не ни е уведомявал за хронично заболяване..
Не, все още няма ТЕЛК. До сега не си е вадил, не ме е уведомявал официално за това. Просто има такова заболяване.
Здрваейте, задавам въпрос, който лично мен ме затрудни доста, тъй като имаме такъв случай в нашата фирма. Предприятието спира дейност, поради намаляване на работата. Един от тримата работници е болен от диабет, но до сега е редовен на работа и не е имал нужда от болнични. Същият трябва да бъде освободен, както и другите работници. Попада ли под закрилата на чл. 333 от КТ и какви постъпки трябва да се направят пред инспекциата по труда, още - какви документи ще са ми нужни на мен, като работодател за цялата процедура, за да бъде освободен с предизвестие? Много ще съм благодарен ако някой колега сподели опита си!
Самото плащане на обезщетението от НОИ започва след като изтече първия месец от прекратяване на ТД

Ок. Благодаря за целия отговор! А за последното питам, защото видях някъде, че се случва да се пусне заповед за обезщетение от НОИ, а със същата дата бива отменено, до изплащане на обезщетението от работодателя, което силно ме учуди, та искам от моя страна всичко да е коректно.

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=28960.msg168574#msg168574
Тъй като прочетох някои неща по въпроса, остава да рабера две неща - какво обезщетение ще получи от НОЙ (за 4 или повече месеца) и кога трябва да се регистрира на борсата и в НОЙ за да няма отпускане и спиране на помощта до изплащане на обезщетението от работодателя?
Здравейте, налага се да освободим служител по чл.328, ал.1 т.3 или т.4., със спазено предизвестие. Въпросът ми е дължи ли работодателя някакво обезщетение, в какъв размер е и за какъв период и каква е процедурата по изплащане, за да не не му направят проблеми от борсата? А също - какво ще бъде обезщетението от НОЙ в този случай?
Ако не Ви се занимава с възстановяване,  задръжте тези фактури за по-добри времена - не ги включвайте в дневника за покупките в месеца на издаване, а в следващ период, когато имате приходни фактури или се съберат побече, на да минете с един масраф (до 12 месеца от издаването на фактурите)

С такъв обем на работа не ми представлява трудност процедурата по възстановяване. Все пак благодаря за идеята. До колкото знам две фактури могат да се прехвърлят за два периода на пред. Т.е. ако има една фактура за ел. енергия и една за гориво, така може да се забави евентуална процедура с два месеца.
От електроенергия най-вече. Едва ли ще излезе друг разход, най-вече режиен, но все пак, вероятно няма да има никакви продажби поне една година. До колкото знам няма специални изисквания, но реших да попитам, да не би да изпускам някое правило.
Здравейте, извинявайте за нелепия въпрос. Просто искам да се уверя, а и отговорът не вярвам да ви затрудни. До сега във фирмата, в която работя се редуваха периоди на възстановяване и внасяне на ДДС (като фирма износител), но от скоро дейността силно намаля и вероятно ще има по-дълъг период, в който няма да имаме продажби, но ще продължат да се начисляват и плащат осигуровки. Вероятно ще има някакви минимални режийни разходи за ток и гориво, не повече от 300-400лв на месец. Та въпросът ми е в този случай има ли проблем с възстановяване на данъка или си е както при нормална дейност? Пак казвам, че данъка за възстановяване ще е 60-80лв на месец, не повече. Предварително благодаря на отзовалите се!
Много мерси! Сега е ясно. Това вероятно означава, че само ЕГН ще свърши работа или е нужен идентификационен код по Булстат?
Още веднъж моля някой да ме осветли, когато съм управител и се самоосигурявам (внесъл съм осигуровките от лична сметка), кой е осигурителя в Д6, която се подава след края на годината? ! Помогнете за да знам какво да предприема!
Бих искал да попитам, също, след като съм самоосигуряващ се управител, как да подам декларация образец 6, която се подава след края на годината? Не съм се регистрирал като самоосигуряващ се в систамата на Булстат и не знам самата декларация 6 от чие име трябва да се подаде, при положение, че осигуровките са внесени от физическото лице. Предварително благодаря!
Да, благодаря! Предполагам, че задължението ще си е за физическото лице, а не за фирмата, за това питам. Дано това да е достатъчно, ако има още нещо ще питам. 
Самоосигуряващ се управител на фирма от един човек съм. За първи път подавам декларация образец №1 от името на самоосигуряващо се лице. Започвам да въвеждам като "нов осигурител" в програмата на  НАП, какво трябва да запиша в полетата "булстат" и "име на осигурителя"? Много се моля някой да ме насочи!
Имам в предвид - за всички осигурени социални рискове.
Благодаря за отговора! Стана ми ясно всичко. Това за което попитах все още не беше уточнено. Ако избера и двете отметки в Окд5, които са за осигуряване, се подават 1 и 6, ако е само едната, са 1,5 и 6. Ако има нещо ще питам пак.  :good: