А сега няма ли заместник на Ваше място? Много интересно - ако ползвате платен отпуск трябва да назначи заместник, а ако ползвате неплатен отпуск - няма да има заместник?
Вероятно ще има, но поне на титулярката няма да се плаща :-)
Ами нека той да каже какво и за какъв период иска
Да, и аз имам - Димитринка Дойнова :-)
A Д6 приета ли е?
Мой пропуск - зачита се за стаж
Здравейте, по спомени ако си ползвал болничен /да кажем 14 дни/, след това, ако вземеш друг /отново за 14 дни, еднолично издаден, първичен/ трябвало да има отработен ден? Ако между двата болнични си в неплатен какво се случва?
То и други грешки оказва се имало, хубавото е че до 25.02 има още доста време - дано смогнат да си оправят програмата
Е той като не е постъпил на работа какво предизвестие искате да плаща?
Незнам какво ви се е получило по този начин, понеже имах такъв случай неотдавна.
Трябва да се подаде заличаваща Д1 с вид осигурен 01, както сте го подали и с нея едновременно се подава коригираща Д6 с намалени вноски за този човек. После си подаваш нова редовна Д1 с код 04 и нова Д6 с плащане само вноските за този човек.
Подадох заедно заличаване и редовна Д1, Д6 не съм пипала, приет ми е файла
Друго си е едно "рамо" - получи се с двете Д1 в един файл и отметка за липса на основание за подаване на Д6.
Благодаря, успешен ден
За месец 12.2016 имам лице на допълнителен ТД /вид осигурен 04/, а неизвестно защо съм го подала като 01.
Доколкото схващам трябва да пусна заличаване и след това нова Д1, въпроса е с Д6 какво се случва, тъй като при нея няма промяна?
Предварително благодаря!
Аз го извадих от lex
и аз го видях това, обаче пише в сила от 01.01.2018 т.е. тази година е същото

Кое е същото, че нещо не вдянах? От 2018 влиза това с искането и т.н.
(7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.01.2018 г.) Осигурителят е длъжен в 14-дневен срок да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход, както и да удостоверява факти и обстоятелства, свързани с тях, по искане на:
1. осигуреното лице или негов представител - за периоди преди 1 януари 2000 г.;
А дотогава ... пак същото, но без това след запетаята "по искане на..." бла-бла
Здравейте пак!
Чл. 41 от КСО казва:
"Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест – в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението."
Или с  други думи, базовия период е достатъчно обемист, така че относителната тежест на един месец с по-висок доход ще бъде минимална. Отделен въпрос е доколко е справедливо(тук навлизаме в съвсем друга категория размишления, разминаващи се с правната норма) краткосрочни по своя характер обезщетение да се изчисляват на такава основа...

Краткосрочни, краткосрочни, колко да са краткосрочни ... напоследък е модерно в момента, в който жената разбере, че е бременна да излезе в болничен и да се върне на работа, когато отрочето навърши две ... А ако ползва и натрупани платени отпуски ...
Мисля, че правилно сме разбрали, но за теб - справка чл.41 от КСО