(340+3.30)/20*7=?
Здравейте,
Среднодневното възнаграждение от предходния месец се изчислява като брутното се раздели на работните или на отработените дни през предходния базов месец (които биха били по-малко в случай на блничен)?
Не само че имат право, но са длъжни да прекратят договора със заместника при връщането на титуляра.
Това за другата фирма - да го мисли след 410-ия ден.

Здарвейте,
Служителка е наета по заместване на отсъстваща майка. Заместничката е бременна (термин април), а титулярката се завръща (през февруари) преди времето, в което се падат 45 дни преди термина за заместничката. Обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване може да се ползва от служител, чието трудово правоотношение е прекратено към датата на издаване на болничния лист. Това не важи за бременност и раждане, нали?

Моля за мнение какво може да направи заместничката, за да не загуби обезщетението до 410 ден.

Мерси .

Здравейте,
Имате ли под ръка бланки:
 -  за изплащане на коледна премия
 - еднократен бонус за определени служители

Мерси  :blush:
Бланки на заповеди имах предвид :)
Здравейте,
Имате ли под ръка бланки на заповеди:
 -  за изплащане на коледна премия
 - еднократен бонус за определени служители

Мерси  :blush:
За сега не виждам причина да се прекрати майчинството. Къде ги носи тези медицински бележки?
В яслата.
Първо трябва да се разбере дали има право на обезщетение за дете. Има ли назад във времето 12 месеца осигуряване за фонд Общо заболяване и майчинство?
Здравейте,
Моля за малко помощ за следната примерна ситуация:
Дете на служителка е прието в ясла от 15 септември 2018. Тя го отлага 60 дни до 15 ноември, но на16 ноември влизат в болница с детето и вместо да го пусне на ясла, започва да носи медицински бележки, като все още то не посещава ясла. Детето навършва 2 год. на 9 декември.
От кой момент следва да се прекъсне майчинството?
Е, това е вече друго нещо.  :good:
Защо обаче пишете, че става дума за самоосигуряващи се собственици, а се оказва , че имат ДУК ? И това, че единият не се осигурява не означава ли, че не упражнява дейност ?

Здравейте,
Да попитам и аз :)
Управител с ДУК в ЕАД как пътува в командировка в България и чужбина, по кой чл. от Наредбата се пуска командировъчната заповед и пуска ли се такава, при положение, че той е управител без работно време и място?
Може ли управител с ДУК да претендира за трудова злополука по време на служебно пътуване?

Благодаря
Здравейте,
Покрай нормативните изисквания и процедури по ЗМИП, Лични данни и т.н. се налага да назнача служител по съотвествие /на английски се води compliance officer/. Може ли някой да ми помигне с код от НКПД и слъжностна характеристика.

Благодаря!
Ако това плащане е от външен възложител - има право. Ако самата фирма си му плаща  като "личен труд"/ независимо от начина на оформяне на договора/ - не само че няма право на 25%, но и трябва да се е регистрирал като самоосигуряващо се лице и сумата се включва в годишното изрявняване на дохода.
Другия вариант - да му платите тези пари като премия към ТД. С осигуровки и данък. /По подразбиране приех, че ТД е във същата фирма/

Здравейте,
Ако частна фирма с работещи на трудов договор, иска да изплати еднократен бонус, еднакъв за всички, каква заповед да издаде?

Благодаря предварително!
Ако искате лицето да остане на работа, изчакайте да се върне от болничен и тогава подайте ДС. Другия вариант е да го подновите преди да е излязъл в болничен, но това вече е обвързано със срокове.

Здравейте,
Има ли някакъв начин, с лице, което е в отпуск по болест (общо заболяване) да се сключи ДС за промяна на длъжността? И работодател, и служител искат да го направят. Задават се структурни промени и за това се настоява толкова да се направи преди изтичането на болничния...

Благодаря предварително.
От 2017 със сигурност няма осиг.книжки не само за ДУ, но и за СОЛ.
Нищо (в смисъл осиг.книжка, трудова книжка, УП...) не издавате. Трябва само сл.бележка за дохода и удържания данък .

А нещо за отпуските /уговорени в ДУ/, от които не се е възползвал - изплащат ли му се при прекратяване, както при трудовите договори, спазват ли се разпоредбите на чл.224 от КТ за парично обезщетение за неизползван отпуск?
Здравейте,
Трябва да прекратя един ДУК, сключен през 2017. Лицето няма осигурителна книжка и никога преди не е сключвал ДУК. Не е бил и самоосигуряващ се. Трябва ли да му искам осигурителна книжка? Какво следва да му оформя?
Благодаря ви.
1. Може
2. Може
3. Отраниченията на чл. 333 не засягат чл. 331
Здравейте,
И аз имам питане по темата с прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение.
Ако служителят е в болничен през последните 4 месеца /примерно от 16.04 до 16.08/ и работодателят иска да прекрати трудови отношения със служителя считано от 27.08 и служителят приеме, то обезщетението в размер на не по-малко от четирикратния размер на полученото за кой месец месечно БТВ ще се изчисли?
Благодаря!
Може ли да се сключи с непълнолетен граждански договор, как се заплащат данъци и осигуровки, когато то е под 18 год.
Ако ми посочите къде да чета,
Благодаря предварително

Здравейте,
На мен ми предстои подобен казус - граждански договор с дете на 15 години мога ли да сключа за един месец, за въеждане на определен брой данни в информационна система? И трябва ли да се съгласува някак си с ИТ?

Благодаря предварително.
Зависи на каква нова работа ви назначават и какви правила за доказване на сходство е приел работодателят. Спорът, за който говоря касае зачитането на старите стажове придобити преди 01.07.2007 г. - дали и те трябва да се преценяват според това правило или се признават в пълен обем. За сега тъпата инструкция казва - по новите правила, а принципите на правото казван - целият следва да се признае. Не съм ровил за съдебна практика по въпросът и незнам дали вече имаме съдебно решение по такъв казус.

Здравейте,
Само да попитам тук - имате ли пример за правила за доказване на сходство и следва ли да бъдат описани във вътрешните правила за работна заплата по някакъв начин?
https://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,21742.msg136777.html#msg136777
В тази тема вече Ви е обяснено. За Д55 и справката по чл.73 от значение са датите (тримесечията) на плащане.
А, да. Мерси  :blush:
Я да се поупражнявам, че скоро не съм го правил, пък знаещите ще ме поправят:
Ако ГД е за м. 01 и м. 02, но е платен през м. 05, то Д1 и Д6 (без ДДФЛ) се подават до 25.06. (месеца, следващ плащането), но се отбелязва за кои месеци е плащането (01 и 02). Отделно от Д6 се подава и Д. чл.55 след края на тримесечието, тоест през м. 07. и Д. чл. 73 догодина.

Привет,
А ако ГД е сключен за 3 мес. за брутно 510 лв. всеки месец, с плащане на 30-то число всеки месец /общо 1530, но платени на три пъти/, с начало м. май 2018, на студент, само със ЗО от университета? Какви са декларациите и сроковете за тях тогава?
Няма как при 510 бруто да се получи сумата от 471.75 лв. след намаление с признатите разходи.
Аз ги смятам така:
510 - 25 % НПР=382.50
382.50* 10 % = 38.25 ДОД
Сума за покучаване 510 - 38.25=471.75
При тези суми само декларации по чл.55 от ЗДДФЛ. За сроковете - вижте закона.
А ако сумата за получаване е 471,75 ( след намаляване на разходите за дейността), т.е. 510 бруто дължат ли се осигурителни вноски или те ще са дължими само ако е 510 е чистата сума за получаване?
Върнах се след майчинство, и сега разбирам, че по сметките колежката ми не е удържала осигуровки и ДОД, защото управителя е декларирал че е СОЛ, но се оказа, че е прекъснал дейност още през 2016. Предполагам, че мога да направя една обща сметка за изплатени суми с дата примерно от м.12.2017 . и да подам д.1 и 6 през 2018

Здравейте,
При следната ситуация с двама студенти на граждански договори със суми за получаване 400 и 340 лв. всеки месец в продължение на три месеца с начало, единия през май, а другия през юни, какви декларации следва да се подават и в какви срокове?