Благодаря за съвета. В НАП ми казаха да донеса молба със заличаване на декл.1 по месеци на носител и корекция на декл.6 по месеци на носител и хартия, а идея си нямам как ще трябва да коригирам  декл. по чл.55 за тази година.
Здравейте колеги!
Имам следния случай: Жена работи на граждански договор за периода от 01.10.2020 до 31.08.2021г, като за всеки месец има отделен граждански договор в който тя е декларилала, че е осигурена за всички случаи, съответно наша организация и отдържа и внася всички осигуровки и данъци. Днес разбирам от нея, че тя всъщност се води безработна и че се е объркала, и няма здравно осигуряване и иска да й коригираме всички данни за да може да си внесе здравните осигуровките за този период.
Въпроса ми е в НАП как ще ми разрешат да корегирам декл.1 и 6, спр.по чл.73/1 и декл. по чл.55, за 2020г и за 2021г, какво трябва да пиша в молбата,  тя трябва ли да напише молба към нашата организация?
Благодаря Ви предварително!
Здравейте! Физическо лице, през 2015г ,  работи на  трудов договор в 3 фирми, има и един граждански договор за една седмица, а същото така и доход от Англия за 2 месеца, като в Англия са му удържани такси според тяхното законодателство ( мисля че 20%) за всеки изплатен доход, как  точно се попълва ГДД по чл.50 и какви документи от Англия трябва да приложи? Лицето подава и  в Англия ГДД, нали? За първи път такава задача имам. :blink: Благодаря предварително.
Здравейте! Физическо лице, през 2015г ,  работи на  трудов договор в 3 фирми, има и един граждански договор за една седмица, а същото така и доход от Англия за 2 месеца, като в Англия са му удържани такси според тяхното законодателство ( мисля че 20%) за всеки изплатен доход, как  точно се попълва ГДД по чл.50 и какви документи от Англия трябва да приложи? Лицето подава и  в Англия ГДД, нали? За първи път такава задача имам. :blink: Благодаря предварително.
Как се отчита счетоводно,  възмезден договор за прехвърляне на състезателни права(15-годишен състезател-аматьор) от клуба-продавач. Може ли някой да ми покаже образец на договор за прехвърляне на състезателни права, не успях да открия никъде в интернет ?
 Благодаря предварително.
 :good:
И аз така предполагам, но не съм сигурна.
Здравейте всички!
Въпросче - Управител на ДУ осигурява се върху мин.осиг.праг на дейноста 1050 лв, но по решение ОС месечното възнаграждение му е 850 лева. Осигуровките се внася върху 1050 лв, а ДДФЛ върху 850, та евентуално един ден пенсията му върху коя сума ще се изчислява?
Нашето ЮЛНЦ - спортен клуб подаде до 31.01.2014 -Отчет към Федерацията  и Отчет в НСИ, копие от НСИ се прилага към този за Федерацията. Декларация 1010а в НАП не подаваме, защото нямаме стопанска дейност, този месец изпратих Отчет до Централния Регистър на ЮЛНЦ по пощата с обр.разписка. Мисля, че това са отчетите.
Много Ви благодаря, няма да удържам данък, следователно няма декл. по чл.55. Благодаря.
Да, това го отбелязах, но в случая ЮЛ има задължението да начислява или неначислява данъка, а не лицето с ТЕЛК. Искам да кажа, че съм привърженик на "черно на бяло" да го има. А и мисля, че този текст е отправен към самите лица с ТЕЛК, нищо не пише за платеца на доход.
Ползване на данъчните облекчения
Чл. 23. Данъчните облекчения се ползват с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50, към която се прилагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г.) копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за данъчното облекчение по чл. 18;

Объркана съм, сигурно съм объркала и темата, в която публикувам
чл.44, (5) В случаите по ал.2 лицето, придобиващо дохода, удостоверява степента на намалена работоспособност с валидно към датата/датите на изплащане на дохода експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, копие от което се представя еднократно пред платеца на дохода, когато той е задължен да удържа и да внася данъка.
Прочетох също така,че глобата е 1000 лева, ако е трябвало да внеса данъка и да попълня декларация и не го направя.
Не прочетох ,че платеца не внася и не подава декларация. Може би пропускам нещо!?
Не, това лице не работи, пенсионер е 49-та година.
Здравейте на всички! Имам следният казус (за мен е казус): ние сме ЮЛ, наемаме магазин от физическо лице с 50% намалена трудоспособност с ТЕЛК, за януари,февруари и март съм му начислила 300 лева наем, удържала 27 лева ДДФЛ и платила 273 лева. Сега трябва да внеса 27 данък и да попълня декл. по чл.55. Обаче лицето с ТЕЛК ходило в НАП и дали листче, на което пише по чл.44, ал.5 от ЗДДФЛ ние платците на доход не му удържаме 10%  и следователно не подавам декларация по чл.55. Аз не съм наясно и четох писма от НАП и никъде не намерих какво трябва да направи платеца на дохода. Никъде не пише, че не трябва да удържам данък и съответно да не подавам декл. Ще съм много благодарна ако някой ми помогне с решение.