Здравейте,
Имам следния въпрос: българска фирма с ДДС регистрация купува стока от турска фирма и продава на украинска фирма. Стоките се транспортират от Турция до транзитен склад във Варна. След което се насочват към Украйна. За услугите си варненската спедиторска фирма издава фактура. Следва ли за такъв тип сделка/транспорт във спедиторската фактура да има начислен 20% ДДС.
Благодаря
Да, така е. Благодаря, ориентирах се. Отписвам вземането и водя отделна отчетност на ДДС-то на отписаните фактури.
Вземането е 1200 лева, но какво правим с начисленото и неплатено ДДС на това отписано вземане
Когато фактурата е с касова отчетност, получателят няма право на ДДС докато не плати. Ако някои го правят и няма кой да го проверява това, това е друг въпрос.
Искате да кажете, че трябва да се посочва като задължение в баланса до дерегистрация. Т.е. да се изпише на разход цялото вземане от 1200 лв. и да не се закрива невнесения ДДС? И не разбрах за какви врътки става дума - не е внесен ДДС, но и фактурата не е платена.
Здравейте,
Имам следния, казус: издадена е фактура през 2016 с режим "касова отчетност" по ЗДДС.
Фактурата не е платена до 31.12.2021 и ДДС по нея не е бил изискуем. Сега искам да отпиша това вземане. Ако фактурата е за 1200 лева с ДДС, то разходът при отписването 1200 лева ли трябва да е или 1000 лева.
Благодаря
Здравейте,
Българско ООД е предоставило услуги на българска фирма с нидерландски собственик и е пуснала фактура на българската фирма.
Проблем ли е от данъчна и др. гледна точка ако тази фактура се плати от друга фирма собственика, която е регистрирана в Нидерландия. Предполагам, че трябва да се изготви тристранен протокол за това.
Благодаря
Здравейте,
Според мен при изплащане на възнаграждение за технически услуги на чуждестранно лице, единственото което се прави е: подаване на декларация по чл. 55 и съответно плащане на 10% данък
и не се предоставя информация/справки по чл.73 и 73а от ЗДДФЛ.
Така ли е. Благодаря
Обаче има и такива коментари: На регистрация по член 97а подлежи:
•всяко физическо или юридическо лице, което получава облагаеми услуги от чуждестранни фирми, установени на територията на Европейския съюз или в трети страни(член 97 а, ал. 1 от ЗДДС);
Става дума за обучение на логопед, т.е. вид образователна услуга. Тогава не се ли прилага чл.21, ал.4 , т.3 - мястото, където фактически се провежда събитието - при доставка на услуга по осигуряване на достъп (срещу билети или заплащане, осигуряващи входа, включително когато такъв вход е включен в абонамент) до културни, художествени, артистични, спортни, научни, образователни, развлекателни или подобни събития (включително панаири и изложби) и при съпътстващите достъпа услуги, когато услугата се предоставя на данъчно задължено лице;
Здравейте,
Подлежи ли на регистрация по ЗДДС българска фирма, която е платила за онлайн обучение на собственика и управител (т.е. единственият работещ във фирмата). Фирмата, провеждаща обучението, е в САЩ.
Благодаря.
Здравейте, пропуснал съм да подадам справка за физическо лице по чл.73 ал. Лицето е самоосигуряващо се и доходът е авторско възнаграждение, т.е. не е удържан данък и осигуровки. Пише, че до 30.09 може да се прави корекция, но какво ли ще стане ако сега тепърва се декларира.
Беше се обвързало, но след като коригирах декларацията, се разведе с Д55 и се обвърза с Д50, т.е. нещата се наредиха.
Благодаря
Здравейте. Имам следния случай: самоосигуряващо се лице декларира по чл.55 и внася дължимите данъци в срок. Съответно за последното тримесечие данъкът е деклариран и внесен през януари 2020. При подаване на декларацията съм декларирал, че авансовият данък е сумата от 4-те декларирани авансови, но излиза съобщение, че сумата не отговаря на тази в данъчно-осигурителната сметка, където сумата е равна на декларираните и внесени данъци за първо, второ и трето тримесечие. В допълнение лицето е получило в пощата си и покана за корекция.
Къде греша.
Благодаря
Здравейте,
Имам постъпила молба за напускане с основание чл. 326. (1) - служителят прекратява трудовия договор, като отправя писмено предизвестие до работодателя. Но работодателят го освобождава веднага на основание чл.220 ал.2. от КТ. Какво се пише в трудовата книжка като основание за прекратяване на трудовия договор.
Благодаря
Здравейте,
Доколкото знам, при направена продажба през интернет магазин и плащане от клиента с банкова карта, трябва да се издаде фискален бон. Съответно, плащането се отразява в банковото извлечение.  Това така ли е и дали ще отпадне с предстоящите промени.
Благодаря.
Здравейте,
Моя позната скоро ще се пенсионира. Иска да получава обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, което се полага на дъщеря и. Как ще се отрази това на базата за изчисляване на бъдещата и пенсия?
Благодаря.
Привет,
Може ли да се ползва ДДС кредит за гориво, ремонти и материали за лек автомобил, който е нает с договор от физическо лице (съдружник) и ще се ползва за снабдяване и обслужване на собствени на фирмата магазини.
Благодаря