Здравейте,
Имам следния казус:
Служител на фирмата (международен шофьор) в събота сутринта (13.10) зарязва камиона в чужбина и си тръгва от работа без съгласие на работодателя. Може ли да се води самоотлъчка считано от 13.10 и да се започне процедура по дисциплинарно уволнение? Какви трябва да са стъпките и сроковете в този случай?
Никога до сега не съм се сблъсквала с това.

Благодаря предварително.
Здравейте,
Ако лице е в болничен 4 месеца, например, и след това го освободят (не по собствено желание), каква ще е базата за изчисление на обезщететението. Тези 4 месеца ще влизат ли в осигурителен и чист доход? При условие, че всички други изисквания за стаж и т.н. са спазени.
Ето това намерих по въпроса на сайта на  МТСП:

В денонощен търговски обект се работи на две смени. На смяна са повече от един касиер. По време на почивките (обяд, кафе и т.н.) напускат работното си място като един почива, другият работи и след това се сменят. Трябва ли да се включват почивките в работното време и да се плащат, след като не се хранят на работното си място?

Съгласно чл. 151, ал.1 и 2 от Кодекса на труда (КТ) работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути. Почивките не се включват в работното време. В производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време (чл. 151, ал. 3 от КТ). Видно от посочените разпоредби, „почивката за хранене” не влиза в работното време. В случай, че самият производствен процес е непрекъснат, но работниците почиват като се откъсват от работата си (отиват в стаята за почивка например) почивките не се включват в работното време. В чл. 4а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е предвидено, че в Правилника за вътрешния трудов ред се определят началото и краят на работния ден, редът за редуването на смените, почивките по време на работа, редът за отчитане на работното време, времето на задължително присъствие в предприятието, когато е уговорено променливо работно време, времето за хранене на работниците и служителите в производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, както и други въпроси, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа в предприятието.
Все още нищо не заплащаме :)
Тепърва ще минават на смени и разучавам материята :)
Мислех си, че ако е с един час почивка, нощния му труд ще е 7 часа, както е по КТ и се заплащат 7 часа?
Здравейте,

При нощна смяна (от 22.00 до 06.00 часа) с един час почивка, почивката влиза ли в работното време или не? Т.е. колко часа нощен труд има - 7 или 8?
Здравейте,

Имам следния въпрос: Лице, което е в болничен иска да се върне на работа. Има ли някаква възможност за прекратяване на болничния?
Здравейте,

 Искам да питам дали е задължително да се плащат осигуровки вържу тази мин. работна заплата или може да бъдат начислени като командировъчни. Например, ако шофьора е работил 5 дни и има отработени 16 часа въф Франция, във фиша да е:
- Работни дни (командировки) - 5*27 евро
- командировъчни Франция - 16*10 евро
Здравейте,
И аз се интересувам от този въпрос.
Здравейте,
казуса на една приятелка е следния:
 Сега, септември, ще се записва студентка. Термина и е края на октомври. Към момента е назначена на ТД, но право на майчинство(обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване) ще придобие към м. Май.2016г., т.к. няма необходимия стаж от 12 месеца. Ще има ли право на тази еднократна помощ?
 Здравейте,
търсих да намеря нещо по темата, но така и не открих. Въпроса ми е следния:
Ако лице, което има 12 месечния стаж, но бъде назначено на трудов договор след раждането, ще придобие ли право на обезщетение за майчинство, колко ще е то и от кога?
Благодаря!
При положение, че имам необходимия трудов стаж - 12 месеца и ме назначат на ТД, но 5 месеца след раждането?
 Здравейте,
имам следния въпрос относно калкулатора:
Когато в даден месец съм ползвала болничен, като осигурителен доход пиша това, за което ми е внесъл работодателя осигуровки в/у заплатата и отделно пиша сумата на болничния която са ми превели, нали така? Защото в справката в НОИ ми излизат два реда осиг. доход за съответния месец - втория предполагам е за болничния и не го добавям допълнително към осиг. доход. Благодаря предварително за отговора.
Ето на мен какво ми излезе, като за януари и февруари нещата са ориентировъчни:  http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=7f9cd8eb22374505aac27377c5d680996612540