Здравейте,
Българска фирма изплаща дход на ЧФЛ от ЕС за извършена услуга (изнасяне на лекция). Мероприятието се провежда на територията на дърчава-членка, различна от БГ и държават на лектора.
Според вас трябва ли да удържим окончателен данък? Ако да, в коя алинея и точка на чл.37 от ЗДДФЛ попада този доход? и какви въобще са ни задълженията за издаване на документи и деклариране на изплатения доход?
Ще съм благодарна ако споделите опит.
Много ви благодаря! Значи съвсем спокойно няма да подавам Д1.
Моля за мнение по следния казус:
СОЛ, полагащ личен труд в собственото си дружество се осигурява на максималния осигурителен доход по 4-часов трудов договор в друго дружество.
Следва ли да се подава Д1 като СОЛ и ако да, кой код за вид осигурен трябва да се посочи: 12 или 90?
Предварително благодаря на отзовалите се.
irenabrili и create благодаря от сърце, че се отзовахте!  :good:
Пожелавм на всички успешно приключване!
Ето там е въпросът. Ако не са начислени се посочват в ред 7 на приложението, а не ако не са изплатени. Поне така е според указанието :blink:


Ох, съвсем се оплетох, значи трябва да ги посоча само на ред 6, нали така!

А какво ще кажете относно вноските от собственика на ЕООД? Захранва касата, грубо казано.
Ако може и аз да попитам: Собственик на ЕООД прави парични вноски в ЕООД-то през 2013г. Мисля, че тази сделка се декларира, нали? На кой ред в приложение 4?
И втори случай: Съдружник в ООД с 50% дял отпуска заем на ООД-то през 2013г. Съответно са начислени, но неизплатени лихви по този заем. Посочвам в колона 2.1.: на ред 4 сумата по отпуснатия заем - главницата, на ред 6-начислените лихви и на ред7 - отново начислените лихви, защото са посочени в увеличение на финансовия резултат. Правилно ли постъпвам според вас?
Как мислите, дали депозита за гаранция е облагаема сделка? Става въпрос за следното: Във връзка с ползване на платен паркинг клиента получва карта за достъп до паркинга, през която се отчита престоя там. За тази карта клиента плаща депозит, например 5 лева и когато изтече абонамента, картата се връща и клиента си получва 5-те лева. В случая парите не се връщат само ако не не се върне и картата, тогава вече това е продажба и е облагаема сделка. Дали сме длъжни да издаваме касов бон и съответно да начисляваме ДДС още при получаването на депозита и съответно при връщането му сторно касова бележка (защото не виждам друг начин). Аз мисля, че не е нужно. Моля, споделете вашето мнение.
Супер е програмката! Много благодаря  :give_rose:
Здравейте,
Моля за малко насоки. Имаме служител, на който удържаме определена сума по запор от съдия изпълнител и всеки месец превеждаме по посочената сметка. сега този служител напуска. Какви са нашите задължения? Трябва ли да уведомим съдия-изпълнителя и ако трябва в какъв срок? Трябва ли да описваме нещо в трудовата книжка?
Моля, ако някой е минал през съответната процедура да сподели. Благодаря ви предварително!
Благодаря много!
Супер! Благодаря много! Сега трябва да си измисля някаква служебна бележка, освен ако някой не предложи нещо :)
Здравейте, имам следните въпроси, ако някой може да помогне:
По повод прием на детенце в детска градина е необходимо да издам служебна бележка, че майката е в неплатен отпуск по чл.167а за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Има ли специална бланка за това? Това, че детето е прието в детска градина нали не е основание за прекъсване на този отпуск?
Здравейте, да се включа и аз с едно въпросче:

5. брак поради изтичане срока на годност/трайност, определен съгласно изискванията на нормативен акт;

Някой може ли да сподели какъв нормативен акт? Какви документи прилагате към бракуването на хранителни стоки, освен протокола за брак?
 Когато чета закона  не трябва да се декларират.Когата чета упътването в част VIII на декларацията/ Справката се попълва ако общият размер на получените пар.заеми надхвърля 10хл.лв и към 31,12,2012 част от тях не е погасена/ трябва да се декларират.

И аз стигнах до това противоречие. А някой дали не е говорил с НАП по този повод?
Депозита се осчетоводява по кредита на "Разчети по депозити". Когато се приключи договора или при някакви други договорни отношения се установи, че този депозит няма да се възстанови, то тогава се издава фактура и се отчита приход, а фактурата се закрива със закриването на депозита.
Дано не съм го написала много неясно.
Ако е името, много вероятно е да се опитвате да пишете на латиница, вместо кирилица.
На вносните бележки вече не е задължително да се пише период, за който се отнася плащането и никой не му обръща внимание при постъпването на парите в НАП, погасяват се задълженията с най-близък падеж. Би трябвало ако Декларация 1 и Декларация 6 са подадени коректно да нямаата проблеми.
На фактурите за гориво и консумативи ще се признава ДДС-то ако автомобила се използва за основната дейност на фирмата и има надлежно попълнени пътни листа или пътни книжки.
Що се отнася до данъка: аналогично е като при нает имот от физическо лице, т.е. фирмата има задължение да го изчисли и внесе по сметка на ТД на НАП, съответно да подаде декларация по чл.55 в съответните срокове (без четвърто тримесечие), на вас дда ви изплати сумата, без данъка. Вие пък ще имате задължение да си подадете Декларация по чл. 50 за получения доход.