ЗП СОЛ не плаща месечен данък, няма как да го намалите. Месечната вноска нямаме идея какво имате предвид под това понятие, може да включва осигуровки, банкови такси и такса на колегата, например. Поговорете си с колегата, с който работите. Няма счетоводител да не знае, а ние няма как да знаем дали не е демотивиран да Ви консултира по някаква причина. С четене по форуми трудно ще стане, ако искате да сте напълно наясно, почетете закони, кодекси и наредби.
На 04.01.2021г. пуснах уведомление по чл.62, ал.5 от КТ, но до момента нямам потвърждение от НАП, седи на чака обработка. Новият служител вече работи. Има ли нещо ново, което съм пропуснал?
Всъщност пуснатите декларации 1 и 6 също чакат обработка от 04.01.2021г.

Има информация на сайта на НАП:

https://nra.bg/news?id=4385

==> Лица, които подават уведомления за сключени трудови договори
Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори ще бъде достъпна в  периода от 05 до 10 януари, но резултатите от обработката на подадените данни ще бъдат изпращани от НАП поетапно след 11 януари 2021 г. Справочната информация в този период ще е актуална към 4 януари 2021 г. За тези обстоятелства е уведомена  Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.
Един въпрос относно адресът на електронния магазин като търговски обект и "НАП няколко пъти споменава в свои семинари и коментари, че търговският обект на електронния магазин е там, от където той се управлява." В Наредбата имаме следното: "Чл. 4. Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ/ИАСУТД лице, което извършва следните дейности: .... 9. продажби във или от търговски обекти, намиращи се в населени места с брой на лицата с постоянен адрес под 300 души и разположени във високопланински и труднодостъпни места, с изключение на курортите." Това означава ли, че ако електронният магазин е собственост на дружество, регистрирано с адрес на управление, който отговаря на т. 9, не следва да се издават фискални бонове, а от тук като едно от изключенията - и съобразяване с всички останали изисквания на Наредбата, независимо от това дали въпросното дружество няма или има обекти - офиси, складове, от които не извършва продажби, тъй като продава само през електронния магазин - и в други населени места? Този въпрос е предизвикал дискусия в НАП - на консултациите им - и отговори "май е така" и "не е така, ама не можем да обясним защо не е така".
Линкът не се отваря.  :smile1:


Извинете, без точката накрая
http://burgas-reporter.com/articles/28821
Колеги, искам да върна темата за обсъждане по повод на тази публикация http://burgas-reporter.com/articles/28821.
Според БНБ и съответно НАП, плащанията с електронните пари не се приравняват на платежните операции с останалите пари, и за ПейПал плащания се изисква издаване на касова бележка и предаването и на клиента в момента на плащането. Аз основание за такова изключване на плащанията с електронни пари не намирам в нормативната база.
Моля да коментирате, ако имате практика и срещи с НАП по този повод. Във фейсбук видях, че единия от отговорите на НАП е на запитване с входящ номер от 14.8.2017 - може би е някакво ново тълкувание на НАП.
Има връзка, защото когато СОЛ е собственик в дружество и като такъв се самоосигурява, Д1 за избрания месечен осигурителен доход се подава чрез дружеството, през което се осигурява СОЛ.
Да, и аз така мисля. Ако само се декларира започване на дейност, но не се декларира започване на осигуряване, то осигуряването ще остане през първото избрано.
В конкретния случай лицето желаеше осигуряването да става през второто дружество, затова нищо няма да поправям.
Наистина ли няма указание за попълването на ОКД-5, какво се избира в различните ситуации, аз не намерих такова.
Здравейте колеги,

Собственик на ЕООД, СОЛ от години през това ЕООД на високия процент, става съдружник в друго ООД, в което също ще упражнява труд. Подаваме ОКД-5 за започване на дейност в ООД-то, обаче, посочваме "Заявявам, че ще се осигурявам" на високия процент от датата на започване на дейността.
В справката в сайта на НАП излиза информация, че считано от датата на започване на дейността и осигуряването в ООД, лицето е с активен статус в ЕООД, и с Край на осигуряването, но не и с прекъсване на дейността. Съответно от същата дата има начало на осигуряване и начало на дейност в ООД на високия процент със статус Активен с осигуряване.
Доколкото разбирам, от тази дата Д1 ще се подава от ООД, а не от ЕООД, а лицето се води като осъществяващо дейност, за която подлежи на самоосигуряване и в двете дружества. Видът на осигуряването - за всички осигурителни рискове, не се променя.
Обръщам се към Вас за потвърждение, защото никъде не намерих обяснение на тези статуси или упътване за попълване на ОКД-5.
Здравейте колеги,
Микропредприятие преминава от МСС по НСС - има ли задължение да публикува нещо повече от съкратен баланс? Под нещо повече имам предвид т.3. и т. 1.4. от СС42?
Например думата "влог", тази дума не знам вече и дали се използва в банките, има депозитни и разплащателни сметки, картови сметки, както и сметки за обслужване на банков кредит, например.
А пояснението, че може да бъде изплатено на друг, освен лично, е в първото изречение, в което се говори за изплащане по ведомост или с разписка.
Явно е, че нормативно въпроса е уреден преди доста години и не отговаря на съвременните условия. Но, според мен, КТ позволява изплащане на друг човек, само когато плащането е в брой по ведомост или с разписка - и това е възможност възнаграждението да бъде изплатено дори когато служителят не може да посети територията на предприятието и да получи лично възнаграждението - например дълъг платен отпуск, отпуск по болест, командировка и други. В случаите, когато възнагражденията се изплащат по банков път и не е необходимо получателят на възнаграждението да е в дадено време и на дадено място за да го получи това не е позволено.
Здравейте колеги,

Възможно ли е цялото възнаграждение на служител по трудов договор да бъде превеждано по сметка с титуляр съпруга на служителя? По негово желание е.

Кодекс на труда
Чл. 270. (1) Трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща авансово или окончателно всеки месец на два пъти доколкото не е уговорено друго.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовото възнаграждение се изплаща лично на работника или служителя по ведомост или срещу разписка или по писмено искане на работника или служителя - на негови близки. По писмено искане на работника или служителя трудовото му възнаграждение се превежда на влог в посочената от него банка.

Чл. 272. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:
1. получени аванси;
2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
3. данъци, които по специални закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение;
4. (нова - ДВ, бр. 28 от 1996 г., в сила от 01.03.1996 г.) осигурителни вноски, които са за сметка на работника или служителя, осигурен за всички осигурителни случаи;
5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 28 от 1996 г.) запори, наложени по съответния ред;
6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 28 от 1996 г.) удръжки в случая по чл. 210, ал. 4.
(2) Общият размер на месечните удръжки по предходната алинея не може да надвишава размера, установен с Гражданския процесуален кодекс.
Не, щом не сте самоосигуряващо се лице, не следва да отбелязвате това и да попълвате декларация. Самоосигуряващите се лица сами внасят осигуровките и данъците си, а регистрацията им като такива става преди да осъществят дейността, а не когато трябва да им се плати. Имайте предвид, че доходите, изплатени на СОЛ се декларират за годината по ЕГН от изплатилия дохода и от НАП правят засечки дали лицата са подали декларация. Ако е имало изискване да сте самоосигуряващо се лице за да осъществявате преводаческата дейност, за която са Ви повикали, това е трябвало да се уточни в началото и да е клауза в договора. След като не сте самоосигуряващо се лице трябва само да декларирате осигурителния си доход по трудовия договор по месеци за месеците, в които сте осъществявали дейността, за да не Ви бъдат удържани излишно осигуровки. Също така трябва да декларирате и дали желаете или не желаете да бъде удържан данък, тъй като сумата се изплаща през 4 тримесечие. Или направете си една декларация в свободен текст: трите имена, егн, адрес, в качеството си на лице, което има да получава възнаграждение за преводачески услуги, предоставени в периода от ... до ..., или пък на дати: ..., декларирам: 1. Не съм самоосигуряващо се лице; 2. Не съм пенсионер; 3. За месеците, в които съм осъществявала преводаческите услуги имам следните осигурителни доходи по други правоотношения: април 800 лв, май 850 лв,...(тези данни ги взимате от фишовете за заплати или питайте в счетоводството на работодателя си - частната фирма) - попълнете тази точка в случай, че има вероятност сборът от осигурителния доход по трудови правоотношения + сумата, която ще Ви изпратят за преводите да е 2600 или повече от 2600 лв месечно; 4. Желая да ми бъде удържан данък за дохода, изплатен през 4-то тримесечие - ако не желаете данъкът ще се начисли по ГДД и ще го платите след подаването и. Дата:..., Подпис:.... Ще имате задължение да подадете ГДД за годината, в която Ви бъде изплатен този доход - ако Ви бъде платено до края на 2016 година трябва да подадете ГДД до 2 май 2017г..
Росен Бъчваров за данък "уикенд":
http://www.bloombergtv.bg/video/rosen-bachvarov-za-danak-uikend


Ха, ха, ха, ха.
Всички били съгласни да внасят този данък, даже се тюхкали, че 20 години назад не са го плащали. Не че законите са неясно написани и се приемат в последния момент, и за изучаване и планиране и дума не може да става, не че и НАП едва успя да напише указание - счетоводителите са виновни, че фирмите не са готови за данъка. Данъците не се променяли в средата на годината, а в началото - да, така е, но промяната трябва да е ясна достатъчно дълго време преди да влезе в сила, а не в края на декември да публикуват закон след закон. И през февруари да обсъждат как да ги променят, за да работят.
Като е бил такъв закона 20 години, досега защо не се е прилагал? От НАП нещо по този въпрос няма ли да кажат. А, да, защото счетоводителите не са отчитали правилно счетоводно личните нужди на собствениците, разбира се.
Чл. 44 от ЗДДФЛ не предвижда възможност да не се удържа данък от платеца на дохода (предприятие или самооигуряващо се лице) за доходите от наем и други... когато получателя на дохода е самоосигуряващо се лице.
В този случай ЕООД наема недвижим имот и автомобил от физическо лице и задължително платецът на дохода - ЕООД - удържа и внася данъка по чл. 44 от ЗДДФЛ.

Да не забрави да си внася сам, защото е СОЛ, авансовите вноски като ФЛ, след приспадане на НПР 10% от наема.
Катя, това е въпрос на желание, но и на ДОВЕРИЕ.
И да, представляваме клиентите, дори съставяме документите, които те подписват, дори понякога ни упълномощават да подписваме документи от тяхно име.

Законите се пишат за да бъдат изпълнявани от всички и трябва да бъдат написани така, че тези, които трябва да ги изпълняват да ги разбират напълно. В този смисъл счетоводителите също четат закони и ги разбират. Това незаконно ли е?
Незаконно ли е гражданите на България да четат, да разбират и да спазват законите, които се отнасят до тях, без адвокат?

Освен това, ние не просто разменяме документи с гореспоменатите институции, ние представляваме клиентите си пред тях. Тези институции не са съдилища. Също така и изготвяме документи, упоменати в чл. 24, ал. 1. Това желае клиентът, и ни го възлага.
"Той обясни, че първо с проекта ще се занимава Националният съвет за тристранно сътрудничество, а после ще бъде организирана широка дискусия по него с участието на нотариуси, счетоводители, представители на бизнеса и на Висшия адвокатски съвет и на всички, които искат да изразят мнение. Чак накрая законопроектът ще бъде разгледан по същество от правната комисия."

Защо се внасят предложения, зад които вносителите - професионалисти в същата сфера - не стоят, дори твърдят, че не са ги осмислили?!? Защо толкова хора, на някои се плаща от бюджета, ще разискват предложения, за които дори вносителите твърдят, че няма да бъдат приети?
Защо изобщо депутатите смятат, че им е предоставена законодателна инициатива? За да внасят всичко, за което ги "помолят" ли?
Хрумна ми още, че щом само адвокати ще могат да подават, редно е и само адвокати да могат да приемат тези документи.
Адвокати-деловодители.
Да, също така адвокатите могат да заместят безотговорния труд на пенсионери и младежи по опашките в НОИ за подаване на документи за обезщетения. Да побързат със закона, че от 2016 се очаква да се подават с електронен подпис.

Голямо падение за юристите.

"Мотивите, с които се предлагат промените, са да се повиши качеството на предлаганите услуги и да се даде възможност за търсене на отговорност от лицата, които ги предоставят. Проблемът е, че това сериозно ще ограничи специалистите в редица професии и ще натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести. Така например, ако в момента една фирма плаща на счетоводител за цялостно обслужване, което включва и комуникация с институции и регистри, то след влизане в сила на промените за тези услуги ще трябва да се заплаща на адвокат. Единствено собственикът или управляващият ще може да подава тези документи, но ако иска друг да извърши услугата, трябва да ползва адвокат."

Много ще ми е интересно как ще комуникират с Персоналния регистър и ще подават Д1?
Те направо ТРЗ-та трябва да станат.
Така е, но писането в счетоводните форуми помага. По мои наблюдения след подобни дискусии се коригират някои нелогични разпоредби за глоби.
Идеята да санкционираш някой, който е коректен (да му създаваш усещането, че е нарушител и е застрашен), защото е подал (дори и със закъснение) информацията, е близка до идеята да поощряваш този, който изобщо не подава.
Специално за Д 1 и Д 6 давността май е 1 година, мисля, понякога е по-добре да се изчака този срок, ако се установи пропуск.

Размерите на глобите наистина са страховити и дори това, че НАП не ги налага в цялостта им, подкрепя мнението, че нямат връзка с реалността.
Стресът за нас е несъпоставим с евентуалните щети за бюджета. Аз лично, изобщо не искам да ги знам глобите, притесняват ме силно.