Аз точно затова задавам въпроса си тук, защото не мога да измисля друг вариант и търся някакъв съвет от вас.
Здравейте, има ли някаква възможност служител да бъде назначен на работа от понеделник до четвъртък със стандартно работно време от 8 часа. Благодаря предварително
Виждам, че нямате интерес към темата, но от отговорите ви не ми става ясно на 100% как да постъпя? Мога ли да връча предизвестието в неделя на ръка като отида до лицето лично /съседи сме/ за да тръгне предизвестието от 01.04.2019г и да бъде освободено съответно от 01.05.2019г?
Възможно ли е предизвестието да бъде получено на 31.03.2019г /неделя/ за да тръгне срока от 01.04. до 30.04. включително?
Здравейте,
трябва да пусна предизвестие за освобождаване по чл. 328 т.3. Имам проблем със датите. Работодателя иска предизвестието да е през април месец - 30 календарни дни, т.е. от 01.04. до 30.04. включително. Връчването му обаче трябва да е в неделя - 31.03.2019г. След това лицето да бъде освободено считано от 01.05.2019г. От 01.05.2019г до 31.05.2019г евентуално ще има обезщетение по чл.222. Така всичко изглежда най чисто като вариант и към декл.1 с код 01 и декл.1 с код 27. Но ако не може да се връчи предизвестието в неделя 31.03.2019г става голям проблем. Получава се така: предизвестие от 02.04.до 01.05. /празник/ включително. Освобождаване считано от 02.05.2019г /В този случай декл.1 за май ще е без доходи и ще имам проблем/ За евентуалното обезщетение по чл.222 ще трябва да е от 02.05. до 01.06. /събота/ включително. Ще има проблем с декл.1 с код 27 за юни защото няма работен ден за да начисля обезщетението. Как да постъпя? Много мразя да освобождавам по време на големи празници
Заплатите за декември в момента ги правя, не е подадена декларация 1 и 6 за декември. Ако може бих го направила и сега, но нали има някакъв срок до 31.12.2018г и незнам дали се носи нещо в НАП и да съм изтървала срока. А нещо по специфично има ли за счетоводството при това приспадане на данъка? Детето е с 60 % ТЕЛК, може ли да ползва облекчение и по двете декларации, по чл.22г и 22в, т.е да му върнат 220 лв за едно дете?
Здравейте, днес 04.01.2019г един служител поиска чрез работодател да подаде искане за данъчно облекчение за деца. Имам ли право да му откажа и с какви аргументи по точно? И ако приема документите за ТЕЛК и декларациите каква е после процедурата, в НАП ли трябва да ходя да подавам нещо?
Здравейте,
ще правя корекция на декл.1 и 6 за 2014,2015, 2016, 2017, и 2018 до септември. Трябва да добавя осигурителен доход на едно лице за всичките тези години. Направих корекция на декл.1. Изготвих файлове по месеци /57 броя/ с код корекция. Започнах и изготвянето на декл.6. Колонката за осиг.вноски/вид плащане 5/ ще са с код редовни данни с осигуровките на лицето, датите мисля да са същите както при първоначалното подаване. Колонката за данъка /вид плащане 8/ ще е с код корекция и ще включва всички служители, защото данъка намалява. Датите пак мисля да са като в първоначалното подаване. И тука идва въпроса ми.
Фирмата е земеделска и всяка година освен хората с постоянни договори  има и еднодневни договори по чл.114а. Те работят в летния сезон.И поради тази причина всеки летен месец съм пускала декл.1 с постоянните договори и декл.1 с еднодневните договори. Така са пускани и декл.6 - в един и същи месец една декл.6 с колонка 5 и колонка 8 отнасящи се за постоянните договори и още една декл.6 с колонка 5 и колонка 8 за еднодневните договори. Нямали сме проблеми с приемането на декларациите през годините. Сега обаче се налага да коригирам декл.6 и се чудя какви суми да пиша. Незнам системата как работи, обединява ли ги декларациите или не?
НОИ ще Ви издаде предписания за Д1 , а останалото става вече в НАП. За печата не си спомням - не пречи да го носите.
Потвърждавам че ми искаха печат  :good: за тези на които им предстои
Благодаря за отговора. Да разбирам че няма печат на фирмата. И последно да искам ли предписания и за декларация 6 или НОИ не се занимават с нея?
от 2014 до септември 2018
Здравейте, трябва да коригирам декларация 1 и 6 за стар период. Попълвам в момента заявление до НОИ за издаване на задължителни предписания. Питането ми е кой трябва да се разпише на заявлението - управителя или аз /ТРЗ/, трябва ли да има печат на фирмата. Пълномощно от управителя че ме упълномощава да подам заявлението трябва ли да имам и заверено ли да е от нотариус ?
Здравейте, имам следното питане. Имаме управител, който има сключен ДУК от 01.01.2014г Има възнаграждение, което варира от 2400 до 8000 лв през годините. Не му удържаме осигуровки, а само данък, защото лицето се осигурява в друга фирма на максималния размер. Днес разбираме, че това не било така. След справка с другата фирма установихме, че през тези пет години са го осигурявали на 2200 лв. Трябва ли да правя корекция през всичките години за довнасяне на сума за осигуровки до максималния праг? Благодаря ви
Лицето е съдружник в ООД. Фирмата е регистрирана като земеделски производител. има заверки всяка година. но лицето не е регистрирано. По ведомости от 1998 до 2002 е СОЛ а от 2003 до сега е ЗП. което е грешно.
Здравейте колеги.
Имаме едно лице във фирма /СОЛ земеделски производител/, което получи инсулт и не е осигурено на високия процент и няма право на болнични от НОИ. Управителя ми каза от януари 2019г да се осигурява и за общо заболяване. Съвсем случайно се разрушках  и установих голяма грешка. Лицето по ведомости от 1998 година до 2002 година е било СОЛ и са внесени осигуровки на дохода определен за съответните години т.е. до тук всичко е правилно. Подавани са Д1 всеки месец с вид осигурен "12" и Декларация 6 годишно. Но от 2003 година до момента незнайно защо фирмата започва да му внася осигуровки като за земеделски производител съответно с минимален доход 1/2 от дохода определен за СОЛ. Правилно е ако беше наистина регистриран като земеделец, но той не е. Била е регистрирана фирмата като земеделска но не и лицето. И това го разбирам съвсем случайно сега. когато решиха от януари 2019 да се осигурява и за общо заболяване на по високите осигуровки. Просто реших да питам в НАП за процедурата за бъдещата промяна на осигуровките и те след справка ми казаха че при тях липсва информация за начало на подадена декларация като земеделски производител и реално не могат да променят процента на осигуряване от януари защото нямат първоначалната декларация. И ми казаха да отида в НОИ за справка от кога е земеделски производител и с информацията да се върна в НАП. Но след консултация във фирмата разбирам че лицето никога не е било регистрирано като ЗП.... Все още не съм ходила до НОИ а в НАП ме чакат за справката. Голяма каша. Може би ще има и глоби и корекции на декларации. Какво ще ме посъветвате? Да отивам ли в НОИ с някаква молба? Няма положен личен труд през годините.
А трябва ли да има 18 месеца осигуровки за общо заболяване преди болничните?
Здравейте. За какъв период назад трябва да са платени осигуровките за общо заболяване и майчинство на СОЛ за да му се изплати болничен? Минимум 18 месеца ли трябва да се е осигурявал на високите проценти? Тъй като управителя ме кара да проуча за едно лице /СОЛ/ което от този месец е в болнични и до момента се е самоосигурявал на ниския % дали може да се направи нещо по въпроса да му направя корекция на декл.1 и да му доплатим за здравните осигуровки? Знам че това може да стане единствено през януари всяка година. но ме карат да проуча.
Здравейте, трз съм на малка фирма с 1 управител и двама работника. От 01.07.2018г работниците са освободени по чл.328 т.3. На Управителя по принцип внасяме само данък защото се осигурява в друга фирма на 2600 лв. Сега на 04.08.2018г на двамата работника им изплатихме обезщетение 222, което е за периода 01.07. - 31.07. и във ведомостта за юли има само обезщетения. Ще подготвям декларация 1 и 6 за юли. Как да ги попълня? Декл.1 е с код 27 и брутното възнаграждение. Осигуровки има без здравни, данък си има. Декл.6 ми е по неясна. Незнам в първата секция в точка 8.1 с какъв вид плащане да е - "5" или "6" и дата на изплащане 31.08.2018г както обикновено или друга дата? Управителя няма осигуровки, остават само лицата с обезщетенията. И втора секция с точка 8.2 вид плащане "8" с данъка за юни, изплатен до 31.07.2018г
Благодаря за съветите. Реших да начисля 3 дни за работодател за да ми е по лесно след време евентуално за корекции. Може ли да ми кажете сега като подаваме болничните по електронен път и получаваме Справка за приети и върнати документи от НОИ какво точно гледат? На мен досега не са ми връщали грешни удостоверения прил.№9. Имам чувството че нищо не гледат. Та ако гледат какво точно следят: грешно попълнен болничен от лекаря или грешно попълнено приложение №9 от работодателя?