Страници: [1] 2 3 4 5 6

Добър ден на всички. Отново искам да продължим дискусията по този въпрос. Ако сега лице ЗП се облага с НПР 60% отново ли остава така, или задължително преминава на облагане по чл. 29а? Мисля, че не но.... може да не съм прочела всичко. Благодаря.

Здравейте, ЕТ , респективно по ЕГН излизат задължения по данъчно осигурителната сметка за период 2007,2008 2009 година. През 2013 година има образувано производство и са прехвърлени към публичен изпълнител. Минали са 5 години от 01.01.2014. Може ли сега лицето да подаде заявление за отписване и дали всяко задължение да бъде описано едно по едно или  всички заедно като сума и лихва? Благодаря на отзовалите се.

Добро утро и предпразнично да споделя начина на работа в аптеките. Мисля, че доста от Вас работят и с аптеки.  В една аптека, която работи със здравна каса още преди години имаме връзка -софтуер от компютър и касов апарат. При продажба /изпълнение на рецепта, независимо дали е по НЗОК/ въвежда се лекарството и го изписваме. Излиза касов бон за цялата сума. Ако лекарството струва 5.00 лева, 3.50 излиза платено в брой, 1.50 излиза плащане с чек. Така набраните суми за периода от 15 дни се натрупват, прави се отчет за НЗОК и те ни плащат по този отчет. В касовия апарат е цялата сума, независимо, че ние я получаваме след 30 дни по договор с НЗОК. Другите продажби /свободна/ продажба се изписва в момента само в брой. Дали ще е необходим нов "Софтуер за управление на продажбите"? Мисля, че ние си го имаме още от преди години.   Сега само предстои да приведем нещата във връзка с верификацията на лекарствата - " един нов бар код четец" и софтуерната фирма да ни направи връзката. Ще се радвам да споделите опит от вашата практика.

Добро утро на всички. Честит празник на децата. Свържете се със счетоводител и дали не трябва преди да издадете фактури не следва регистрация по ДДС по чл. 97а. Не е много лесно да Ви бъде даден някакъв отговор във форум. Относно осигуровките ако сте подали ОКД 5 за започване на дейност ги дължите от датата на дейността.

Здравейте отново. Не знам какво ще предложат и какво точно ще направят. Ние така или иначе обработваме лични данни в специален софтуер за работа с НЗОК. Свързани сме и със система където изпращаме директно отчета в РЗОК. На рецептите за наркотични /зелените/ искат вписана лична карта и ЕГН на получателя на това лекарство, въобще работата на аптеките е все работа с лични данни и никога не знаем колко рецепти и нови клиенти ще имаме. Ако трябва да попълваме декларация на всеки че е съгласен да му обработим рецептата не знам как ще стане. Въпроси на които нито имам отговор, нито какво точно да се прави. С фирмата, която поддържа софтуера разговаряхме и сега подготвят ъпдейт за криптиране, но това мисля че няма да бъде достатъчно. В самата програма влизаме с парола, 

Добро утро на всички. Преди бях писала, че от РФК получихме писмо до търговците на дребно с лекарства, че искат да разработят "кодекс на поведение" и да акредитират БФС /Български Фармацевтичен Съюз/, като надзорен орган. Естествено срещу заплащане и после месечен абонамент за поддръжка. Въпроса ми е към счетоводители на аптеки - Дали това, което ще ни предложат горните организации е достатъчно да покрием изискванията на регламента и ако не какво още ще бъде необходимо? Предварително благодаря.

Добро утро. След като прочетох малко по диагонал искам да споделя, че вече разните съюзи на лекари, фармацевти се задействаха и ние като една "Селска" аптека, която работи със НЗОК попадаме изцяло в регламента. Но от БФС /Български Фармацевтичен Съюз/  подготвят някакъв "кодекс" /цитирам по памет/ и искат от аптеките да се включат и заявят до 15 април, естествено срещу заплащане и то неуточнено, само цитирано, че струва не малко средства.  В конкретния случай има един магистър и един оператор на компютър, да въвежда рецептите.  Това повече ми прилича на системите за самоконтрол и по този начин да се намира работа на службите които не произвеждат, а само консумират. Няма грижа за производството в тази наша държава, дирекция след дирекция, регламент след регламент и само дейности без производство. Задавам си въпроса: Докога няма да произвеждаме, а само ще консумираме?   

Здравейте. Имам сходен случай: лице започва дейност като упражняващо свободна професия от  08.02.2017  до 31.08.2017 год. От 01.09.2017 до 31.12.17 и продължава да се осигурява във ЕООД като само осигуряващо се лице.  В Т 1 и 2 дохода на 11 месеца и изравнява.  Няма в ЕООД личен труд. Осигуровките и от Своб. проф. и в ЕООД приспадаме в декл. по чл. 50. Права ли съм? Предварително благодаря и успех на всички.

Срещнах този коментар преди време в групата във фейса, но дали го приеха??????? Не съм съвсем сигурна.

Честита Нова Година! Извинявам се предварително но четох, четох промените и не открих дали промениха, че лице което е освободено по чл. 325 ал1 т.1 и след това бъде назначено в друга фирма, както беше до сега за 10-15 раб. дни на срочен договор и придобиваше право на пълна борса, сега трябва да е работило най- малко два месеца? Моля да ме насочите къде е промяната. Благодаря!

Здравейте. Имам един конкретен въпрос. На фирма ЕООД регистрирана по ДДС предлагат да закупи слънчоглед - суров от физ. лице Зем. производител не регистриран по ДДС. Слънчогледа не е за семена, а след почистване и пакетиране ще бъде продаден на рег. по ДДС фирма за преработка - печене, мелене и т. н.... Следва ли при покупката да състави протокол и да начисли ДДС, а при продажбата да отбележи основание за не начисляване на ДДС?  Ако отговора е ДА , как ще бъде отразена покупката и начисляването?? Предварително благодаря на отзовалите се за коментар.             

Субсидията дали е облагаем оборот????

Ако не сте приключили този месец издайте протокола със дата на фактурата и го включете в този месец и покупка и продажба. Така имаме само едно нарушение- период на включване в продажби.

Платежните за работниците - задължено лице ЕТ и БУЛСТАТА на фирмата, на СОЛ - задължено лице - трите имена и ЕГН, на наредител -  фирмата и през банковата сметка на фирмата, ако има такава. Ако няма банкова сметка таксите са големи, когато внася юридическото лице. Трябва да ги внася в брой управителя, като вносител. Декларация 1 за СОЛ през БУЛСТАТА, както на работниците. Може да се подават Д1 и Д6 с ПИК на ЕГН, но през юридическото лице. Успешна работа.

Поискайте и приложете копие на регистрационна карта на ЗП

Здравейте, само да подсетя Пасат - ако имате отказ в него си пише защо спират плащането на болничния лист. Нека да не бързаме с перушините..... Все пак и там работят хора.

Ако има подадена декларация през 2012 или там до когато беше срока да се облага по чл. 29 този избор е за 5 години , така че 2014 пак в прил. 2

Здравейте. Аз ли нещо не разбирам, но какво значи "НАП не превеждат"? При заверка на книжка в НОИ ми проверяват: Годишните декларации - излиза при тях на екран средната справка, персонален регистър - това което е подадено с обр. 1 , декларация 6 - да се види дали е включено довнасянето, и после дали всички платежни - авансовите и довнасянето са налични в системата. Всичко се оказва налично и например за м. септемри 2007 година вноската за ДОО на работниците отишла в сметката на Сол  - параграфа е сгрешен от операторката в банката, тук всичко е наред. Подаваме заявление в НАП да го прехвърлят и като се види на екран в НОИ заверяват без проблем. ТА - не ми стана ясно как НАП да не превеждат на НОИ???????????? Има си сметки и параграфи и парите са си при тях......
А за това да отпаднат осиг. книжки съм и за и против. За - защото се  заверяват след дълго чакане и разходка от НОИ в НАП и обратно многократно, против - защото все пак е документ на хартия и всеки може да си го съхрани и представи когато е необходим... но има по учени от мен .... ще спазваме това което кажат.. Успех

Искам да Ви се извиня - пълномощното следва да е нотариално заверено.  За процентите не знам. На място ще Ви кажат или потърсете консултация с НОИ.

Страници: [1] 2 3 4 5 6

Facebook група с над 24 000 членове!

Харесайте ни във Facebook