Здравейте, може ли лице което се осигурява като СОЛ в ЕООД с дейност обучение да декларира доход от земеделска дейност в декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ? Не е регистриран земеделски производител и не внасял осигуровки през годината?  Възможно ли е да се декларира доходът , да се начислят осигуровки и данък и да се внесат еднократно?
Според мен търсят декларация по чл. 43, ал. 5 от ЗДДФЛ за СОЛ, че се осигурява другаде.
306 - Доходи от упражняване на свободна професия по чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ, тук слагаме доход от нотариуси!!!
Миналата година ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ с баркод e качена на 24.02., аз още имам надежда, че и тази година ще го направят!
от ЗДДФЛ Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:

а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
Чл. 73. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Предприятията и самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - платци на доходи, изготвят справка по образец за изплатените през годината доходи:
т.4. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) по чл. 13, ал. 1, т. 3, 7, 9, 20, 21 и 24, в случаите, когато годишният размер на съответния доход, изплатен на физическо лице, превишава 5000 лв.
Във връзка с това не смятам, че доходите от продажба на земеделска земя трябва да се декларират в тази справка, ако не отговарят на тези условия!
Здравейте, може ли да се прекрати трудов договор по програма Старт в кариерата от БТ, ако майката излезне в болничен по майчинство преди да е изтекъл срокът на договорът? Няма друг откирт такъв щат и майката трябва да бъде освободена, има ли вариант да изкара майчинството си в тази фирма?
Никой ли не може да ми помогне?
Здравейте, искам да попитам начислява ли се данък върху разходите върху сключена застраховка автокаско на автомобил, с който се извършва управленска дейност?
Колеги, помогнете! Използвах програмата за регистрация, но не мога да съхраня файла в MDE  формат, Не знам как да го съхраня на магнитен носител! Може ли някой да ми помогне как да го направя?  Спешно !!!!
аз използвам декларациите с БАРКОД, за да съм сигурна че са попълнени правилно. Хубавото на тях е , че попълваш само приложенията и после всичко си се разнася автоматично по декларацията. Пробвай! Можеш да си я изтеглиш от страницата на НАП.
http://www.nap.bg/page?id=151
Мерси, Ирен, притесни ме това, че е регистриран по ДДС с ЕГН-то си и от там започва едно лутане и препращане по закони и членове. А текста на публикацията е  така написан, че никой никога да не може да го разбере.
Споделете опит ...... сега прочетох, че нотариусите, ЧСИ-тата и адвокатите, които са самоосигуряващи лица, не са регистрирани като ЕТ и извъряват дейност за своя сметка трябва да се подават в справката по чл.73 от ЗДДФЛ? Имам случай, в който е направена нот.заверка на документ и ни е издадена сметка/фактура с начислено ДДС. Нотариусът е регистриран с ДДС номер (неговото ЕГН). Траябва ли според вас да се подаде в справката ?
Чета и не мога да разбера, за това ще попитам, имаме ЗП- ЮЛ , на което са му изплатили субсидии за 2011 г. през февруари 2012 г. Трябва ли субсидиите да бъдат отнесени като приходи за 2011 г, или ще влезнат в 2012 г.?