Доставки свързани с култура - чл.42 ЗДДС. Картите за библиотеки са освободени по нашия закон.  Това ми е логиката.
Здравейте. Получих инвойс за предоставена услуга от Великобритания. Клиента ми е регистриран по ДДС и ще ползва онлайн достъп до библиотека с книги на английски език. Трябва ли да се самоначисли ДДС или попада в обхвата на освободените доставки?... И ако е втората хипотеза пак ли издавам протокол по чл.117. Благодаря. :smile1:
Здравейте. Имам СОЛ осигурен за ОЗМ, който ми носи болничен за няколко дни от май. Банковата му сметка е закрита и няма възможност да си открие нова в следващите няколко месеца / не е в страната/. От НОИ предполагам ще има отказ от изплащане на обезщетение.
Въпроса ми е какви осигуровки ще дължи лицето за месеца? Трябва ли да попълвам в декларация 1 точка 16.4 ? Благодаря на всички, които ще се включат с мнение.
Колеги здравейте,

Подала съм ГФО на дружество по електронен път, без да съм се сетила за едно от приложенията - декларация по чл.13 ал.4 ТР от мое име като съставител. Предвид това че днес е последния срок исках да се допитам : случвало ли ви се е да подадете ново Г 2 в срок до 30.06. и какво точно прилагате - наново всички документи вкл. и същата вносна бележка или таксата наново се дължи ?
здравейте, не може, конфликт на интереси е щом е ангажиран с обработването на лични данни
Не мога да убедя началника ми - къде точно го пише в Директивата ?
Здравейте,
Може ли ТРЗ или счетоводител на трудов договор във фирма да съвместява длъжност по защита на лични данни или представлява конфликт на интереси заради качеството му на обработващ лични данни ?
Колеги здравейте. Имам малко странен въпрос- може ли фирма с две поредни години дан. загуби / за 2015 г 2300 лв и за 2016 г. 1000 лв/ да избере да приспадне само една част от формираната сума за пренасяне ?
Дан. печалба за 2017 г е 3000 лв , приспадат се САМО 2300 лв от 2015 г  и се внася данък на разликата от 700 лв. За следващата година остават 1000 лв да се приспаднат при евентуална печалба.
В нашия офис сме на вариант 3. Първо, защото работодателя не поема дори частично разхода за картите и второ - частта на външните лица, които не са служители вече нарастна до 50 %  от общия брой карти.  Все пак тези карти са поименни и ако за издателя им няма голямо значение дали тези хора, реално работят за фирма Х или не, то данъчните биха задълбали по-сериозно, за да оспорят разхода.
Колеги, моля за съвет. Как подавате корекция в Декларация 1 за минал период / 2015 год/ за СОЛ. Трябва ми разрешение от НАП - за целта пиша писмо от името на самоосигуряващото се лице и едновременно с входирането му в офис на НАП по регистрация подавам Д1 с код корекция.  Или изчаквам писмен отговор от НАП и тогава подавам вярната Д1?
Здравейте,

При подаване на Г 2 в Търговския регистър с електронен подпис на ФЛ - едновременно собственик и съставител на ГФО, какво качество на заявител избирате: търговец , а не съставител, нали? Ако посоча съставител на отчета , грешно ли ще бъде?
Благодаря ви много marpan_64 и dijit.
410 дни не се смятат от раждането на детето, а се включва в тях и първия болничен за 45 календарни дни преди термина.
До 10-ти септември.
А мога ли да си подам документите по-рано - още този месец? От 01 до 10 септември няма да имам възможност нито лично, нито по електронен път.
При подаване на документи за обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. , за НОИ се представят само заявление прил.7 от майката , удостоверение прил.10 и придружително писмо прил.12, нали така? Заповед за разрешаване на платения отпуск на майката или други документи могат ли да ми поискат?  И последен въпрос : в какъв срок трябва да се подадат пред НОИ , ако 410 ден от раждането на детето е през август - до 10 септември или в 3-дневен ?
Мерси.

Като си попълних декларацията, изчетох и указанията ... ама нали все бързам.
Начини на подаване

Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци  се подава:

лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП;
по пощата с обратна разписка;
по електронен път – чрез интернет с електронен подпис


Това от страницата на НАП го взех, но ако има някой, който е ходил на място и не са го върнали нека сподели...
Здравейте,
Ще използвам започнатата тема, за да попитам: Декларацията по чл 55 от ЗДДФЛ може да се подаде във всеки офис на НАП или е задължително по адрес на регистрация на фирмата ?
Направи ме впечатление, че ако попълня размер на нетните приходи за 2012 г автоматично ми слага отметка на точка  2.3.Тримесечни вноски на основание чл. 83, ал. 3. Сумата в моя случай е под 300 000 лв . Щом нямам намерение да правя авансови вноски по ЗКПО не попълвам нищо и на нетни приходи, нали така ?
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) (1) Когато туроператор предоставя от свое име стоки или услуги във връзка с пътуването на пътуващо лице, за осъществяването на което се използват стоки или услуги, от които пътуващото лице се възползва пряко, смята се, че се извършва една доставка на обща туристическа услуга.

(2) Стоките и услугите по ал. 1, от които пътуващото лице се възползва пряко, са тези, които туроператорът е получил от други данъчно задължени лица и е предоставил на пътуващото лице без изменение.

(3) Разпоредбите на тази глава не се прилагат по отношение на:

1. доставките на туристически агенти, когато те действат от името и за сметка на друго лице;

2. доставка от туроператор към туроператор.

Според мен примера ви отговаря на чл.136 ал.1 от ЗДДС.