Здравейте. Допуснали сме техническа грешка с отчета за 12.2016г и сме отчели приход за по-голяма сума. Налага се да предизвикаме проверка от НАП. Имате ли представа какъв период ще разглеждат.
Точно Наредба 18 сме гледали, където:

Чл. 5. Не са задължени да издават фискални касови бележки:
2. (доп. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.) банките, когато извършват банкови или валутни сделки; доставчиците на платежни услуги, когато извършват платежни услуги по чл. 4 от Закона за платежните услуги и платежните системи; финансовите къщи, когато извършват сделки с чуждестранна валута по безкасов начин, както и лицата, извършващи търговска дейност с предмет съгласно чл. 1, ал. 1, т. 3, 4, 6, 8, 9, 10, 11 и 12 от Търговския закон.

Обърнете внимание на лица, извършващи търговска дейност с предмет съгласно чл.1, ал.12 от Търговския закон.

В Търговския закон, чл.1, т.12 пише, че това са лица, които извършват сделки с интелектуална собственост.

Към тези закони и наредба ни насочи една счетоводителка. Явно според нея, тъй като дейността на фирмата е проектиране на сгради и съоръжения, то това е вид интелектуална сделка, с която се търгува и според тези членове, фискални бонове не се издават. Но потърсих къде е написано какво означава "сделка с интелектуална собственост". Единствено в търговското право е написано, че това са сделки, които обхавщат лицензионни и импресарски сделки.

Моля ви за коментар, защото може би някъде другаде е писано нещо по този въпрос, т.е. в закон, правилник, наредба, където ясно се обяснява какво е интелектуална собственост. Явно в случая, издаването на касов бон има значене за какъв вид дейност става дума.
Искам да задам следния въпрос. ООД, което извършва проектантски услуги, издава фактури, при получаване на плащане за извършените от него услуги. Възникнаха няколко плащания, които бяха направени в брой, за което ООД-то издаде фактура с приходен касов ордер. Това правилно ли е или е трябвало фирмата да издаде касова бележка. Фирмата не разполага с касов апарат, тъй като основните й плащания са по банков път.
Другият въпрос е задължително ли е да се пишат приходни и разходни касови ордери, при вкарване и изкарване на пари от касата на фирмата.