Имам следния казус.
Едноличния собственик на капитала на ЕООД, което е регистрирано през м.септември 2023г. се осигурава като СОЛ с личен труд.
Основната дейност е ремонт на авиационна техника.
На 01.10.2023г. сключва договор с фирма от Великобритания за предоставяне на услуги, като мястото на услугата ще е летище в Германия.
ЕООД - то командирова самонаетото лице в Германия да изпълни услугата по сключения договор.
1.Как трябва да се осигурява и на какъв осигурителен доход СОЛ при описаната ситуация.
Трябва ли да има А1 за самонаето лице ?
2.Ще бъдат ли данъчно признати разходите за командировка  / имо сключен договор за полагане на личен труд и управление на дружеството/ ?
Предварително благодаря за помощта!
Има ли изискване дан. задълженото - лице земеделски производител да няма задължения към НАП за да ползва данъчното облекчение по чл. 189б от ЗКПО?
Колеги,може ли малко помощ по този казус!
    Фирма рег. по ДДС, с дейност извозване на неопасни отпадъци плаща на общината такса депониране на отпадъци и получава фактура без ддс със задължение за обратно начисляване / чл.163а/.При извършване услуга на клиент има уговорка тази такса да е за негова сметка.
  При префактуриране на таксата трябва ли да се начислява ддс?
  Ако не , на какво основание?
В Австрия е подадена съответната декларация за придобития доход,но тъй като е под облагаемия за страната 12000 евро не е платен данък.Въпроса е дали ако не декларира в България този доход, при деклариране да дохода от наем няма ли да се наложи да плаща здравни осигуровки върху наема? 
Физическо лице работи в Австрия, като там се осигурява като самоосигу
ряващо се лице целогодишно и там има доходи от граждански договор за гледане на възрастни хора.За 2014г 6месеца е пребивавало в Австрия и 6месеца в България.В България има само доход от наем на апартамент,който трябва да декларира с декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.Трябва ли да декларира доходите си от Австрия и ако трябва,то какви документи трябва да приложи.
Колеги,никой ли няма мнение по зададения въпрос?Никой ли не се е сблъсквал с такъв проблем?
Съдружник и управител /вписан в ТР като такъв/ на ООД занимаващо се с извозване на отпадъци, се осигурява в друга фирма като СОЛ.
Към фирмата има изискване във връзка с лиценза за извършване на съответната дейност да има " ръководител транспортна дейност".Управителя има документ за издържан изпит и право да извършва тази дейност.
Въпросът ми е:
- може ли от позицията на управител да е и " ръководител транспортна дейност" без да е назначен на трудов или граждански договор и без да плаща допълнителни осигуровки?
Ако не, то може ли ТД да е за 2 или 4 часа?