не мисля, че детски надбавки, обезщетения за безработица, др. соц. помощи, са доход
И на мен ми се иска така да мисля, ама не:
Видове доходи
Чл. 10. (1) В зависимост от източника видовете доходи по този закон са:
1. доходи от трудови правоотношения;
2. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец;
3. доходи от друга стопанска дейност;
4. доходи от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
5. доходи от прехвърляне на права или имущество;
6. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от източници по чл. 35, както и доходи, облагаеми с окончателни данъци по този закон.
(2) В зависимост от формата на плащане доходите могат да бъдат парични и непарични.
(3) Когато паричните доходи са във валута, те се преизчисляват в български левове по курса на Българската народна банка към датата на придобиването им.
(4) Непаричните доходи се остойностяват в български левове към датата на придобиването им по пазарна цена.
Доходи от други източници
Облагаем доход
Чл. 35. Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от:
1. обезщетения за пропуснати ползи и неустойки с такъв характер;
2. парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
3. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) лихви, в т. ч. съдържащи се във вноските по лизинг, с изключение на лихвите по чл. 38, ал. 13;
4. производствени дивиденти от кооперации;
5. упражняване на права на интелектуална собственост по наследство;
6. всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
15. помощите и добавките от социално подпомагане, получени на основание на Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за закрила на детето, Закона за семейни помощи за деца или на друг нормативен акт, както и обезщетенията и помощите при безработица, получени на основание на нормативен акт;
Май някой от НАП скоро е чел счетоводни форуми :wink1:
Колега/Колежке lookf, аргументите ви са в подкрепа на тезата, че е нужна регулация в бранша, няма как с един изпит по основи на счетоводството да заверяваш ГФО.
Като прочетох горния пост взех че си изрових дипломата от Стопанската Академия, оказа се че съм държал 11 изпита по дисциплини пряко свързани със счетоводството...то сега ще се е окаже че не е имало нужда, имаш дупе-подписваш отчети :blink: Свободния пазар никакъв регулатор не може да е, във всяка професия има изисквания за образование и опит - например мост може да проектира само строителен инженер и то специалност ниско строителство и т.н., дори заянаятчийските камари имат изисквания з аобразование или положени изпити и то за много по нискоквалифицирани дейности.
Чл.35 от ЗС не е толкова лош, просто не се прилага понеже системата за контрол е недоизмислена, практически как един данъчен инспектор може да провери едно лице дали отговаря на изискванията "я си донеси дипломата, трудовите и осигурителни книжки да ти сметна стажа и съобразно каква специалност и образователна степен имаш да видя дали отговаряш на критериите за съставител на ГФО" - ясно е че така няма да се получи. Че е нужен регистър - 100%, но за периодични изпити и т.н. не съм съгласен. Тука излизат обаче и други въпроси, един съставител колко ГФО може да завери? Как с неквалифициран персонал в счетоводно предприятие- три шивачки и две чистачки един съставител накрая подписва 400 отчета? Може да има изпит за лица изкарали някакъв курс и  натрупали стаж, но от друга страна това тотално би обезценило образователната ни система. И ако има някакъв входящ изпит смятам, че той трябва да се организира и провежда от браншова организация каквато със сигурност не е ИДЕС.
И в момента има изисквания в ЗС за съставителите на ГФО, ако сметнат че не съответстват - да ги променят, това с изпитите е форма на рекет. Така допълнително би се обезценило университетското образование по икономика което и без това достатъчно деградира след като инженер, агроном или даскал за 2 години може да вземе магистърска диплома. Ми дайте да караме курсове и изпити а стопанските академии и университети направо да пускат кепенците.
И ще има яко преназначавания на 6 и 7 часа, че с класа да не минат 340  :rofl:
 тия сигурно са сметнали че ще подадат оставка в края на 2014 и в началото на 2015 ББ да търси пари за връщане на данъка, както дигнаха пенсиите 2009 преди да си отидат :blink:
Пишете жалби , друга оправия няма. Правят хората на балами и им искат невероятни неща, вчера съпругата на един СОЛ са я карали да носи трудовата си книжка и копие от Заповедта за назначаване за да доказва що нямала доход за единия месец, щура работа. А хорицата като не разбират и не смеят да се разправят лелките зад гишето стават още по нагли.
Много благодаря за прикаченото писмо, един камък ми падна от сърцето :flowers:
Не съм чул наредбата да е отменена, друг е въпроса ако си пускате протоколи на всеки 6 месеца
А как ще отчетеш колко от закупеното гориво си изразходвала и за какво. Добре е да имаш "нещо"  :hmmm:пък го кръсти както си искаш
В събота подадох декл. в НСИ че фирмата не е извършвала дейност, днес попълвам декл. по чл.92 и ми излезе номера автоматично.
За ГД не търсете логика, дърворезачите в гората нямат работно място, нямат и работно време а имат краен продукт, но според ИТ е на лице прикрит трудов договор :'(
точно със сумарното отчитане на работното време може легално да се работи в събота.
например 5 дни х 7ч. + 1 х 5  :smile1:
а, може и повече от 40ч.

А междуседмичната къде остана. Проблема се корени в архаичния кодекс, който не позволява никаква гъвкавост на работното време, като в крайна сметка страдат и работниците и работодателите.
Друг е въпроса че ако се либерализира сключването на ГД ще се уплътни доста пазара на труда. Странно е и как ИТ гледа различно - например ГД по проект -няма проблеми въпреки че има раб.място, раб.бреме и няма краен продукт не го приравняват на трудов въпреки че законово не е издържано.
В тази връзка-ако съм ЗП и продавам да кажем мед на пазара, трябва да питам всеки клиент дали случайно не е СОЛ или предприятие и ако е да ми го декларира писмено за да знам за кои продажби да подавам декл. по чл.55 от ЗДДФЛ :blink:
Здравейте колеги, прави ми впечатление, че в новия образец на СИС липсва подпис на получил сумата, а има само получил формуляра т.е.това този документ не може да докаже плащането. От друга страна:

Документиране и отчитане на доходите
Чл. 9. (1) Данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане.
(2) Данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство съгласно ал. 1, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл. 10, ал. 1, т. 3 и 4, съдържащ реквизитите по чл. 7, ал. 1 от Закона за счетоводството.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 16.12.2011 г.) Разпоредбите на ал. 2 не се прилагат за доходи, за които при придобиването им платецът на дохода издава предвидения в този закон формуляр "Сметка за изплатени суми" или доходът е обложен с окончателен данък по реда на глава шеста, както и за доходи по чл. 13, ал. 1, т. 24.

Нещо не ми се връзва?!?
за неподадена в срок декларация
е не може за данък 20 лв да праснат глоба 500...сега ще се обжалваме, адм.съд  и т.н.-само загуба на време :blink:
в същност още няма наказателно постановление ама за толкова ще е..имам предчувствие
Да се похваля че вече имам съставени два акта за декл.55 - управителя отишъл да я подаде на 14.01.2013 и го сурвакали...нямало да пишат този месец, а.
А на 04.01.2013 на друг клиент отказаха да му я приемат в същия офис на НАП...
Във въпросната декларация се посочва получен доход, а не платени осигуровки така че едното няма нищо общо с другото.
Друг е въпроса, че ако подаващия не е счетоводител или адвокат няма да го направят на маймуна и да го върнат.
Това е в пряка връзка с вдигането на пенсиите и заплатите на държавните служители :ok: