Благодаря, честно казано...това са двама души, няма какво чак да се следи- отпуск и болничен и двата повода за отсъствие идват при нас своевременно.
Здравейте, моля за съдействие. Имам проверка от ИТ. Имам назначени двама работника на 8 часов работен ден. Искат ми отчетни форми за явяване на работа. Фирмата няма практика да следи по подобен начин явяването на работа. Има ли регламентирано някъде, че такава форма се води от всички дружества и за всички видове трудови правоотношения -сумарно изчисляване, 4 часов работен ден и други. Благодаря на отзовалите се!
Здравейте. Стоя и се чудя. Фирма регистрирана по ДДС
 м.01/2018 ДДС за възстановяване 580,28 лв.
 м.02/2018 ДДС за възстановяване 89,81 лв.
м.03/2018 ДДС за внасяне и приспаднат 341,88 лв.
И ей тая сума 341,88 стои като неплатена. Гледах СД стои в кл. 50 и в кл.70. Какво пропускам?

Здравейте, погледнете дали сте включили зелената флашка в компютъра. Това съобщение при мен се е появявало, когато въпросната зелена флашка не е включена. рестартирайте компютъра/препоръчително от моя опит/, включете флашката в компютъра и чак тогава стартирайте програмата.
Здравейте, ситуацията е следната: През 2017г. почина наш контрагент, собственик на ЕООД. Това ЕООД ни дължи пари, по фактури и по заем. ЕООД -то не е наследено, няма и отказ от наследство, просто нищо не се случва.
чл. 157, ал. 1 от Търговския закон еднолично дружество с ограничена отговорност се прекратява със смъртта на едноличния собственик на капитала, ако в учредителния му акт не е предвидено друго или наследниците не поискат да продължат дейността му.
Гледах в Търговския регистър, в учередителния акт, пише че се прекратява дейността със смъртта на собственика.
И не разбрах, след като се прекратява дружеството, мога ли да отпиша задължението на това Дружество, примерно през тази -2018г? Ще изпратя потвърдително писмо, ще изпратя Нотариална покана какво друго да направя, за да докажа, че не можем да си съберем вземането?
Случвало ми се е. Оправям ги в следващ месец с плюс - минус. Мисля, че така главоболията са по-малко. Все пак е техническа грешка. Одиторите не са ми казали, че не е правилно. Значи НЕ Е грешно. Дано съм била полезна. :smile1:
Благодаря ти Пасат!  :good: Така ще направя и аз!
Здравейте, и за много години!
  Навлизам в област, която ми е непозната и се надявам на помощ от вас. Накратко: трябва да извадя лиценз за товарен автомобилен превоз, Стигнах не много далеч:) в това начинание. Чудя се може ли да назнача Ръководител транспортна дейност с код 13245026 на 1 часов работен ден. Някой правил ли го е? Дали минава? Пише, че изискването е да се види Уведомлението по чл.62, а там не пише на колко часа е назначен служителя... Та моля за помощ!
Здравейте,
      Моля за вашето мнение относно един казус, който ме притеснява. Става въпрос относно чл. 5, ал. 1 от НКС, която предвижда, че по изключение може да бъде командирован работник или служител от друго предприятие само при взаимно писмено съгласие между него, работодателя и командироващия. В тези случаи изплащането на командировъчните пари е за сметка на командироващия, ако не е уговорено друго. До тук добре, но от друга страна в КТ . С чл.107р,  КТ  регламентира, дейността на  предприятие, което осигурява временна работа, се уговаря, че работникът или служителят ще бъде изпратен за изпълнение на временна работа в предприятие ползвател под негово ръководство и контрол. Отгоре на всичко това е лицензионна дейност.По същество описаните и в НКЧ и в КТ членове са едни и същи. Въпросът ми е къде е разликата?

Предстои ми да командировам по чл.5 НКЧ работници в друга българска фирма, но в чужбина, срещу, която услуга ще ни бъде платено, т.е. ще има фактура, а работниците ще си получат командировъчни. Правилно ли постъпвам?