Да се допълня - ще отчетете приход от отписване на задължение, когато за това настъпят съответните условия за данъчното му признаване. Ако го направите за счетоводни цели ще трябва да проследите кога настъпва проявление на взетата операция и за данъчни такива.
1. Осчетоводяванията могат ли да бъдат 493/121 (за покриване на загубата) или трябва да се отчете приход, да речем от финансирания - 493/705 и така да се компенсира въпросната загуба от минали години.

ТЗ изисква да се определи срок за връщане на допълнителните парични вноски - чл.134 ал.1. Не може да ги "закриете" със статията 493/121 , защото съгласно ал.3 на същия член "  (3) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Допълнителните вноски не се отразяват в капитала на дружеството." .
Посъветвайте се и с юрист относно законосъобразността на действията по повод ДПВ.
Най-вече цялата тази практика трябва да е разрешена като процедура от собственика/управителя, а не просто да се прехвърлят едни пари от този на онзи.

с какъв документ може да се облече прехвърляне на средства между подотчетни лица? Едно ПЛ дава на друго примерно 500 лв.

Да си ги отчете във фирмата,а другото да ги вземе оттам? За какви цели едно ПЛ би дало пари на друго? На какво основание?
Имало е дискусии по този въпрос и различни мнения. Едно от тях, което и споделям е, че управител не може да бъде по ДУ , сключен като трудов договор. Ще потърся теми с дискусии по въпроса и ще постна, каквото намеря . :smile1:
В случая плащането на възнаграждението по ДУ, сключен като трудов по КТ ще се превежда по банка само , ако отговаря на условията на цитирания член/алинея/точка - за "работодатели със 100 или повече наети лица".
Здравейте, СОЛ пенсионер/съдружник/ внася само ЗО върху МОД чрез дружеството /Д1/ и не получава възнаграждения /няма осиг.доход/.

Как да няма като е СОЛ и се осигурява здравно ?
Д6/13 е задължителна.
Означава ли, че тези суми трябва да се пренесат в приложение 3 на ред 8 Окончателни осигурителни вноски по реда на КСО и ЗЗО, включително за минали години, в т.ч.:

Да, означава - лицето има право да ги ползва в намаление за определяне на данъчната основа за изчисляване на дължимия данък.
ТР - декларация без дейност
Също нарушение ли е изобщо изплащането над 1000 лв на дивидент повече от веднъж в годината

Бих направила всяко решение да е под 1000. И можете да разпределяте дивидент когато и колкото пожелаете като се съобразявате със ЗОПБ.
Служителят желае да напусне (спре да ходи на работа), защото работодателя отказва да предостави писмен договор,който да подпишат, въпреки молбите на служителя.

След като все пак работите макар и без договор ,а договорът пък регистриран без подпис всеки е допринесъл по нещо за ситуацията. В случая обаче по-същественият момент е,че има полагане на труд. Реално има започване на трудово правоотношение.
Принципно вписва само това дете, за което ще ползва цяло или частично данъчно облекчение. Съответно вписва и майката на това дете.
Точно това ми е въпросът как да отразя от къде да вземат и кое да погасят като на практика има само един ред с име "вид на задължението" и сума?

Имате надвнесени суми и те се виждат в системата. Не посочвате откъде да вземат, а какви задължения да погасят. Тези редове не са за надвнесените суми, а за тези, които искате да погасят с надвнесените. Така разбирам идеята на формуляра.
Но не е ясно така - в случай че имам надвнесени по две пера как ще решат от кое да вземат ?

Вие ще посочите от кои задължения да прихванат и в какъв размер до изчерпване на сумата.
Като ги сложите в група Б не означава, че ще начислите ДДС. Групата просто указва, че са облагаеми с ДДС 20 %.