Здравейте,
Имам следният казус. Преди време (още не съм работила в конкретната фирма) е ползвана финансирана програма от Агенцията по заетостта за 6 месеца.  Естествено, при назначаването, служителите не са представили всичките си трудови книжки, а последната и стажът, който е вписан в ТД не е реален. Трудовите договори са прекратени след изтичане на уговореният срок. Получихме покана от единият от служителите, за изплащане на обезщетение в размер на 2 брутни заплати, защото през периода е придобил право на пенсия. Платихме си ги по живо, по здраво, без разправии (след консултация с юрист). Въпроса ми е, как да се предпазим от този тип проблеми? Има ли вариант за достъп до трудов и осигурителен стаж на служителите от страна на работодателя? - НОИ ме прехвърляха по телефоните и никой не успя нищо да отговори.
Благодаря за коментара donika.savova, но идеята е да не се разхождам 100 пъти до НАП, а да мине с едно ходене и подаване на документите в изряден вид. Като нямате отговор, просто подминете темата.
Здравейте,
Моля за помощ относно корекция на декларация 1 и 6 в намаление.
През м. 07.2017г. лицето е представило поредни първични болнични листи от различни болнични заведения. С оглед на това, че няма прекъсване между болничните листи 3-те дни за сметка на работодателят се смятат само за първият болничен лист, но колежката, която наследявам ги е посочила като първични и съответно всеки болничен лист има 3 дни от работодател. В следствие имах проверка и предписани от НОИ за корекция на Д1 (т. 16.2 ) за дните в болничен.
Но съответно сега при корекция на Д1 само на лицето с верните данни - трябва да подам в  намаление Д6 за м. 07.2017 за осигурителните вноски и корекция на Д6 за м. 08.2017 за надвнесеният данък нали така?
Съжалявам, че така си задавам въпроса, но моля за мнения дали греша някъде.
Благодаря на всички, които дадът мнение.
Колеги, спешно ми трябва бланка за ГДД на ФЛ от 2002г. - благодаря на отзовалите се предварително!
Здравейте колеги!
Имам следният казус и моля за консултация.
Имам сделка с предприятие извън Европейският съюз. Фактурата, която ми изпращат е в долари, но по грешка на митницата, в МД стойността е в евро - съответно сме платили по - високи стойности на дължимият ДДС и митни сборове. Веднага подадохме искане за корекция и вече имам Решение от митницата, с което коригирам МД. Обяснението, което ми дадоха от митницата е, че мога веднага да приспадна надвнесената сума по митни сборове от следващ внос (както и направих), но ДДС трябва да търся от ТД  на НАП. Въпроса ми е, дали след подаване на ДДС декларация за м. Януари, 2015г. сумата на надвнесеният от мен ДДС, ще стои като надвнесена и дали ще мога да го ползвам, чрез приспадане от дължими данъци към РБ? Предварително благодаря за отговорите!
Обадих се в НАП и там ми отговориха, че трябва да подам такава декларация, но с данни, че лицето ще продължи да внася дължимите си осигурителни вноски по ЕИК на ЕТ.
Здравейте!
Имам проблем с подаването на декларация за самоосигуряващо се лице. Пенсиониран собственик на ЕТ, който се самоосигурява само здравно до момента, открива ООД, където е съдружник и управител / няма договор за управление/. Лицето желае да продължи да се самоосигурява в ЕТ и въпроса ми е, трябва ли да подавам декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, че няма да се осигурява през въпросното ООД?