Благодаря на всички включили се.
За съжаление отговорите не доведоха до по-голяма яснота на казуса за мен.
И изобщо - издаването на фактура води ли автоматично до признаване на доставка на услуга, вместо финансиране или все пак е важен текстът във фактурата, на базата на какъв договор е издадена и начинът на осчетоводяването на постъпилите средства?
Здравейте, моля за вашето мнение:

Сдружение получава от различни български и европейски културни институции по банкова сметка средства, които отиват изцяло и единствено за покриване на разходите на сдужението за представяне на театрална постановка на български и европейски сцени. Тези средства се осчетоводят като финансиране, за което не би трябвало да издаваме фактура.

Тъй като от някои от институциите искат издаване към тях на фактура за получените финансирания, може ли да използваме текста на чл.113, ал.6 от ЗДДС:
"(6) Когато издаването на фактура не е задължително, тя се издава по желание на доставчика или на получателя, като всяка страна е длъжна да окаже необходимото съдействие на другата страна за издаването."?

Моите притеснения са доколко издаването на фактура няма да бъде тълкувано като извършване на доставка на услуга.
Здравейте,
Дали някой може да ме ориентира по-конкретно какво се включва в определението "граждански характер" от чл.44, ал.1, т.2:
"Доставка с нестопански характер
Чл. 44. (1) Освободена доставка е:
...
2. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.) доставката на стоки и извършването на услуги от организации, които не са търговци, поставящи си цели от политически, синдикален, религиозен, патриотичен, философски, филантропски или граждански характер, когато доставката е във връзка с прояви за набиране на средства, използвани за тяхната дейност или използвани за постигане на поставените цели;"?
ЮЛНЦ ще получи средства от Американски университет за организиране на мастерски клас по танци и сумата ще надхвърли 100 000 лв. И не съм сигурна относно регистрацията по ДДС.
Благодаря на всички включили се.
А ЗО не се ли дължи и по време на отпуската за майчинство с оглед чл.40, ал.1, т.5 от ЗЗО?

"5. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., доп. - ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) за лицата във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда и отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на чл. 164б, ал. 1 и 5 от Кодекса на труда - минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската, като се внасят до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят; осигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за своя сметка, с изключение на лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване, са в същия размер и се внасят до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, върху минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За възнаграждението по чл. 40, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване осигурителните вноски се дължат по реда на т. 1;
Фирмата никога не е извършвала дейност, т.е. тя не е обявявала вид осигуряване,
Здравейте,
Нямам особен опит с обезщетенията за бременност, раждане и майчинство и моля за вашата помощ. Млада жена, която доскоро е била студентка, има неработещо ЕООД. Ще ражда през март 2021. Не се е осигурявала за ОЗМ. Иска да започне да внася осигуровки, вкл. и за ОЗМ от м.11.2020. Правилно ли разбирам, че:
1) Ако внася осигуровките до издаването на болничен за бременност и раждане ще има право на обезщетение за ОЗМ от 11.2021?
2) За периода от излизане в болнични до приключване на отпуска по майчинство дължи ЗО в размер 60% от МОД за самоосигуряващите се лица?
Моля за вашата помощ. Португалски гражданин открива фирма в България. Иска да си продаде личната кола на фирмата за 70000 лв. Освен договор между фирмата и него и регистрация в КАТ на автомобила, трябва ли нещо друго да се подготвя?
Здравейте,
Моля за вашето мнение. Закупен товарен автомобил от фирма, регистрирана по ДДС. Ще има и лично ползване на автомобила. Правилно ли разбирам закона:
1) Ако приспаднем данъчен кредит от покупната фактура, пропорционално на предполагаемото лично ползване трябва само в края на годината да направим корекция.
2) Ако не направим такова приспадане, всеки месец се издава Протокол по чл.117.
3) Този протокол няма нищо общо с Протокола, който ще се издава месечно за бензина за лично ползване. В смисъл - той просто би увеличил сумата на ДДС-то, което трябва да си самоначислим.
4) Колата е закупена на 23.12. Работата с нея е започната от тази година. Искам да включа фактурата в отчета за м.януари. Притеснява ме единствено това годишно изравняване, дали бих имала проблем, ако започна всички процедури от януари 2020?
И аз така мисля, но днес вече получих отказ за публикуване на отчет в ТР, защото не съм спазила тридневния срок от получаване на указанията им. Указания, които е трябвало да изпратят в същия тридневен срок преди 3 години.
Здравейте, според вас при записан текст в закон "незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им в регистрите" и имате указания получени на 18.10.(петък) вчера или днес е крайният срок за предаване на исканите документи?
Благодаря ви. За кой ли път "плувам" точно в тези членове, алинеи и точки и пак стигнах до там да питам.  :smile1: Още един път - благодаря.
КСО
(3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст с РКС № 5 от 2000 г. - ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
6. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.
Ето този текст ме смущава.
И защо в случая не се води "осигурен на друго основание"?
Здравейте, моля за вашето мнение. "Осигурен на друго основание" - пенсионерите включват ли се в това определение? Става въпрос за пенсионерка, която снима ноти и ги продава за малки суми на фирми. При издаване на Служебна бележка трябва ли да й се удържа здравна осигуровка?
Здравейте, при избиране на Неплатен отпуск, в заповедта излиза "На основание чл.173, ал.1 от КТ...", което е за платен отпуск.
Тази фактура изобщо не фигурира в тяхната база, тъй като са отказали да я обработят, но зъболекарят не е видял отказа. Така че КИ не мога да направя.
Имате предвид да сторнирам записите по фактурата?
Здравейте, моля за спешна помощ. Едноличен търговец, зъболекарска практика, е издал фактура към СЗОК м.03.2018 г. При предаване на отчета за дейностите към касата обач не е обърнал внимание, че му е отказана обработка. Тези пари няма да му се изплатят от касата. Мога ли още в декларацията за 2018 г. да отпиша вземането? Трябва ли да отписвам и разходите, направени във връзка с тези приходи?