Отново имам проблем,този път със заличаването.Съгласно  указанията попълвам колони
1-8,2-не,3-2,4 -булстат  ххххх.Другите са празни.
При тестването ми излиза следният запис :
"Грешен формат на файла.Наличен е елемент,който не отговаря на изискванията на файла"
В указаниета пише ,че може да се попълнат при заличаване кол.5,6,7,8 и10 ,но мисля ,че това е за ЧФЛ
Подадох Справката за адвокат със следните записи:
код корекция 0,ЧФЛ празно,Тип-2/адвокат по ЕИК/,Булстат   хххх ,трите имена ,код 306 ,сума хххх.
Приета ми е Справката.Но се сетих,че от тази година -2023 адвокатите са с код 3061 и пуснах корекция със следните записи:
код корекция 1,ЧФЛ празно,Тип-2,Булстат ,трите имена код 3061 сума хххх.
Справката не е приета ,като в съобщението пише:
код доход 3061 ЧФЛ 0,ТИП 2 БУЛСТАТХХХХ.Некоректна последователност при попълване на данни
код корекция.
Не ми става ясно какво имат предвид НАП
След като никой не се отзова на моя въпрос,може би не съм го задала коректно,се размислих и стигнах до следното:след като разходът за лихва се нулира с прихода от отписани задължения за същата лихва,то какво трабва да се регулира-лихва в размер на 0..........Единствено ,което ме притеснява е ,че приходът от лихва дефакто е от отписано задължение,а не от директен приход лихва.
Фирма А ,съдружник във фирма В, й отпуска дългосрочен заем преди повече от 10 год.Всяка година начислявам лихва,а след изтичане на тригодишен период я отписвам/заемът не е връщан,нито лихвата плащана/.На база формулата Дружеството,получател на заема,не подлежеше на регулация на слабата капитализация.От тази година се налага да регулирам.Въпросът ми е:Осчетоводявам лихвата на разход,а я отписвам на приход т. е нулират се.При това положение трябва ли да регулирам тази лихва-разход и бих ли могла да смятам отписаната лихва ,като приход от лихва .
Ще ги даряваме/безвъзмездно/.Но разбрах,ще ги отпиша,както при бракуване.
Аз разбирам под консервиране,спиране начисляване на амортизация,но те са счетоводно и данъчно амортизация много преди тези две години,през които фирмата няма дейност
Фирмата Дарител  е в начален процес на ликвидация и тези ДА не носят икономическа полза две години, затова ги отписвам.
В Дружество са отписани всички ДМА поради пълната им амортизация и неупражняване на дейност две години.Решено е тези активи/компютри и канцеларска техника/да се дарят на друга фирма.Сключен е договор за дарение ,другата фирма  извършва оценката и заприходяването им,плаща данък дарение.При Дружеството -Дарител считам ,че не трябва да се записват никакви операции-активите са отписани,просто физически се пренасят от единия офис на фирмата-Дарител в офиса на фирмата -ДАРЕН.
Благодаря на отзовалите се!Лека работа!
Дружество няма реализирани приходи през 2022г.Има само разходи към Виваком.През годината съм подавала нулеви Справки-Декларации с отлагане на ДДС за възстановяване в рамките на 12 м.Управителят не възнамерява да иска ДДС за възстановяване по тези фактури.Категоричен е.
Аз счетоводно лесно ще отпиша ДДС като разход,но имам два въпроса:
1.Мога ли да посоча тези ф-ри бруто,без да посочвам ДДС в дневника за покупки напр.сега през февруари,когато изтича този срок.?По-скоро-НЕ.
2.Ако ги посоча в дневника с ДДС-то ,но не попълня Раздела за възстановяване в рамките на два месеца,НАП ще реагират ли ?
Благодаря ,Moriyna!
През м май 2022 е подадено уведомление до НАП по чл 77 от ДОПК ,че предстои да бъде открита процедура по ликвидация на ООД.Проведена е проверка от НАП  и дотук с процедурата.Не е подавано нищо в ТР и до момента.Считам,че 2022 година трябва да приключа по традиционни начин,като действащо Дружество.Дружеството е направило разходи през 2022 и е обърнат аванс  от минали години от Клиент в реализация.
Здравейте,
Изпращат ми указания от ТР за декл чл.38 ал 9 т 2 от ЗСЧ от 2019г. с цел да прикача същата със заличени лични данни.В подадените данни има Акт за заличаване на л.данни,но и в него ЕГН-то на управителя се вижда.Как да го залича-механично ли и да сканирам декларацията пак?
Благодаря на всички,взели отношение!
Весели празници!
Подавам ГДД на физически лице за получен наем от други физически лица.Всяко тримесечие е подавана декларация по чл.55 и е внасян в срок посоченият данък.Данъкът за четвърто тримесечие също е деклариран и внесен.При попълнване на ГДД излиза данъкът без четвърто тримесечие.Поправям го със сумата за цялата година ,но ми пишат от НАП "Декларацията е приета,но сте декларирали по-малък данък и следва да подадете коригираща декларация"Какво да направя ,да пиша писмо до НАП,срокът изтича,а в данъчно-осигурителната сметка на лицето излиза задължението.В личната ДОСметка на лицето е отчетен внесения данък за четвърто тримесечие
дните в болнични са излезли във файла на д.1,като дни без осигурителен стаж.13 работни,3 за сметка на работодател и 5 болничен без осиг.стаж,а стажът е над 3 год.
Днес получих обаждане от НОИ и ми начертаха този път-заличавам д 1за това лице , после вярната д 1,но за декл.6 не ми даде никакво указание ,а  двете декларации трябва да са равни по суми
Във връзка с болничен трябва да залича лице в декл.1 и след това да я пусна с вярна информация .Как  да постъпя с декл.6-корекция в намаление и след като пусна вярната декл.1 пак корекция? Не мога да я залича, защото пак няма да отговаря на заличеният само един запис в декл1.А корекция на корекцията мога ли да правя??
Да,чл. 209 от ДОПК дава отговор на въпроса ми.Благодаря